1. Ο Σ. Κεδίκογλου είπε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για "ιερές αγελάδες" […] Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θυλάκους αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».
Η ΕΡΤ δεν είναι «ιερή αγελάδα». Το Μάιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ έχει πλεόνασμα 40,97 εκατ. ευρώ και συνεισφέρει με το 50% των εσόδων της ή 129 εκ. ευρώ στο χρέος. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις των υπολοίπων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ καθώς μετά το 2010 και η ΕΡΤ εντάχθηκε στις ΔΕΚΟ.
2. Για «την ΕΡΤ οι πολίτες πληρώνουν χαράτσι με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκ. ευρώ τον χρόνο!».
Το «χαράτσι για την ΕΡΤ είναι μόλις 4,25 ευρώ το μήνα! Από αυτά τα χρήματα το 25% πάει για την ΛΑΓΗΕ [Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας]. Δηλαδή στην ουσία από τα 300 εκ. τα 75 εκ. εκατ. πηγαίνουν στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), άλλα 40 εκατ. στο υπουργείο Οικονομικών υπέρ του βασικού μετόχου, ενώ πηγαίνει και διψήφιος αριθμός εκατομμυρίων στον ΦΠΑ. Και η νέα τηλεόραση, όμως, που θα ιδρύσει η συγκυβέρνησης προβλέπει [άρθρο 6 του νόμου που κατέθεσαν] ότι θα έχει «έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας».
3. «Έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο έως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: σχεδόν τη μισή και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί από όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι».
Το κόστος της ΕΡΤ αφορούσε συνολικά 2.907 εργαζομένους, τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, δύο δορυφορικά, πέντε κεντρικούς ραδιοσταθμούς, 19 περιφερειακούς, 35 σταθμούς εκπομπής. Παράλληλα είχε και τα Μουσικά Σύνολα. Να σημειωθεί ότι κάλυπτε όλες τις εκδηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και όλων των κομμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό δίνοντας «δωρεάν» την εικόνα [το γνωστό pool].
Όσον αφορά την τηλεθέαση μόνο η ΝΕΤ είχε τον περασμένο Ιούνιο 9,5% και είχε βγει πρώτη, μαζί με το Mega, στην ενημέρωση για τις εκλογές. Μέσα σε ένα χρόνο και μετά την απαξίωση από την συγκυβέρνηση κατρακύλησε στο 4,5%. Και πάλι η τηλεθέαση της ΕΡΤ θα πρέπει να υπολογίζεται αθροιστικά και για τα τρία κανάλια [ΕΤ-1, ΝΕΤ και ΕΤ-3].
4. Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Δεν είναι ευθύνη των εργαζομένων να «εκμεταλλευτούν» την περιουσία της ΕΡΤ –κυρίως κτήρια. Όσο για το αρχείο της ΕΡΤ, για το οποίο ενδιαφέρονται όψιμα, επί των ημερών στελεχών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, που διαχειρίστηκαν τόσα χρόνια την ΕΡΤ, έγινε «φύλο και φτερό». Είναι γνωστό ότι βίντεο ιστορικών σίριαλ και εκπομπών χρησιμοποιήθηκαν για να «γραφτούν» ποδοσφαιρικοί αγώνες. Το αρχείο είναι ήδη ημικατεστραμμένο, ενώ, όπως γράφουν τα Νέα, «στέλεχος προηγούμενης διοίκησης είχε παραδώσει με μίσθωμα 15.000 ευρώ το πολύτιμο αθλητικό αρχείο».
6. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Και για να τα ενοποιήσει έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ; Ποιος εμπόδισε την σημερινή κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες να τα ενοποιήσουν;
7. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμη μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και... οκτώ χρόνια.
Κατ' αρχήν αν υπάρχει αδιαφάνεια πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα τα στοιχεία. Και θα πρέπει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας να καλέσει τον κ. Κεδίκογλου να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία. Και, βέβαια, ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να ρωτήσει τους συνοδοιπόρους του σε ΝΔ και ΠαΣοΚ γιατί δεν έκαναν απογραφή…
8. Προνόμια για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
Οι υπερωρίες και τα εκτός έδρας εκτιμώνται σε 8 εκ. τον χρόνο και «χρησιμοποιούνται» κυρίως για κάλυψη εκδηλώσεων του πολιτικού συστήματος. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην ΕΡΤ είναι 2.840 ευρώ μεικτά [92 εκ. για μισθοδοσία στον προϋπολογισμό, διά 12 μήνες και διά 2.656 εργαζόμενους. Συνολικά είναι 2.907 οι εργαζόμενοι αν υπολογιστούν και οι των ειδικών θέσεων, σύμβουλοι, κ.λπ.]. Ενδεικτικά: παρουσιάστρια ειδήσεων «ειδικής θέσης» εισπράττει καθαρά 2.152 ευρώ τον μήνα και σκηνοθέτης με υπηρεσία από το 1998, μονιμοποιημένος το 2006, αμείβεται με 1.050 ευρώ. Μόνο ετησίως δαπανώνται 1,4 εκ. ευρώ μόνο για τους μισθούς 11 ειδικών συμβούλων και 16 ατόμων «ειδικών θέσεων».
9. Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές, τις οποίες θα μπορούσε να κάνει με πολύ λιγότερα χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα, τα οποία έχει πληρώσει ακριβά ο φορολογούμενος.
Τις εξωτερικές παραγωγές δεν τις αποφασίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αλλά η διοίκηση, δηλαδή οι εντεταλμένοι της εκάστοτε κυβέρνησης, δηλαδή αυτοί που τώρα την κλείνουν. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είχαν καταγγείλει πρόσφατα ότι εκπομπές που χρησιμοποιούσαν στούντιο, εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ, βαφτίστηκαν «μεικτές» παραγωγές και τα χρήματα κατέληγαν σε εξωτερικές εταιρείες παραγωγής. Η διοίκηση είχε δώσει και «προίκα», ως κονδύλι προετοιμασίας, την πρώτη εκπομπή με 27.000 ευρώ.
10. Συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες.
Η «Ραδιοτηλεόραση», με 15 εργαζομένους, είχε τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία κυκλοφορία 11.000-13.000 αντιτύπων. Κλείνεις το περιοδικό αν δεν «πουλάει», δεν κλείνεις την ΕΡΤ.
11. Η ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Αυτά όλα τελειώνουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Το προσωπικό της θα αποζημιωθεί κανονικά.
Από τον περασμένο Νοέμβριο οφείλονται δεδουλευμένες υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμες και 10.000 ρεπό στους εργαζομένους.

πηγή: Η Αυγή

----------------------------------------------------------------------------------

Το δάχτυλο του ψολοβρόντη

Θυμάμαι τον Πρετεντέρη, κατά την διάρκεια ενός από τα γνωστά του megaσχόλια, να ενοχλείται αφόρητα από "κάποιους που επιμένουν να μιλάνε όχι για δημοκρατία αλλά για δημοκρατία μας και δημοκρατία τους" και να διατυπώνει την γνώμη πως τέτοιες απόψεις είναι επικίνδυνες και για την δημοκρατία και για τον τόπο μας.

Είναι γνωστό ότι ανήκω κι εγώ σ' αυτούς τους πρετεντέρειους "κάποιους". Μόνο που πιστεύω πως η άποψή μου είναι επικίνδυνη μόνο για την δημοκρατία τους κι όχι για την Δημοκρατία εν γένει, είναι επικίνδυνη για την τάξη τους κι όχι για τον τόπο μας. Εν πάση περιπτώσει, όμως, το τι πιστεύω εγώ είναι έλασσον. Το μείζον είναι ότι τις ίδιες απόψεις με μένα φαίνεται πως έχει και η ίδια η άρχουσα τάξη, για την επιβίωση της οποίας κόπτεται ο κάθε Πρετεντέρης. Φαίνεται πως κι αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν σε καμμιά εκτίμηση την δημοκρατία τους και γι' αυτό φροντίζουν να την ξεσκίζουν σε κάθε ευκαιρία.

Αλήθεια, σε ποιά πραγματική Δημοκρατία θα εκδίδονταν μέσα σε λίγους μήνες 19 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή νομοθετήματα πραξικοπηματικού ουσιαστικά χαρακτήρα; Σε ποιά πραγματική Δημοκρατία θα έπαιρνε η κυβέρνηση ένα μέτρο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα μόνο για "έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικώς επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης" και θα το μετέτρεπε σε σαφώς δικτατορικό μέσο διακυβέρνησης, παρακάμπτοντας το ίδιο το κοινοβούλιο; Προφανώς, λοιπόν, οι κυβερνώντες κομπορρήμονες δεν έχουν σε καμμιά εκτίμηση την δημοκρατία τους και τους κανόνες της, οπότε φροντίζουν να κυβερνούν ως ελέω θεού άρχοντες, παρακάμπτοντας συντάγματα, νόμους, κοινοβούλια, αρχές κλπ.

Φυσικά, μια τέτοια νεοπλασματική "δημοκρατία" δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει ως υπουργό επικρατείας τον φελλό που της ταιριάζει. Και, πάλι φυσικά, η κυβέρνηση μιας τέτοιας "δημοκρατίας" δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει ως εκπρόσωπο ένα αγράμματο και αστοιχείωτο καραγκιοζάκι, κάτι σαν αυτό που ο λαός αποκαλεί "ξύλο απελέκητο". Δικαίωμά της. Ας βάλει υπουργό κι εκπρόσωπο οποιοδήποτε απόλυτο τίποτε γουστάρει. Μόνο που είναι και δικαίωμά μου να μη δέχομαι να μου κουνάει το δάχτυλο στην μούρη...

... η κάθε τυχάρπαστη γλαστρούλα των τηλεπαπαριών τύπου "Μπράβο Ρούλα",
... ο κάθε μαλακάκος που μιλάει για αξιοκρατία αλλά που, αν υπήρχε αξιοκρατία, δεν θα τον προσλάμβαναν ούτε για να τραβάει μαλακία στους κουλούς,
... το κάθε σκουτόπανο που μιλάει για "όργιο σπατάλης στην ΕΡΤ", αφού πρώτα φρόντισε να βολέψει στην ΕΡΤ μερικές δεκάδες "δικά μας παιδιά" με υψηλά αμειβόμενες αργομισθίες,
... ο κάθε άχρηστος που κάνει λόγο για "ανατροπές" και "μεταρρυθμίσεις" αλλά θα πάθει διπλό εγκεφαλικό αν του αναθέσεις να μοιράσει σε δυο γαϊδούρια άχυρο,
... ο κάθε φύτουλας που το παίζει "ψολοβρόντης" (*) ενώ αδυνατεί να αρθρώσει μια σωστή πρόταση, βάζοντας σε μια σειρά υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο,
... το κάθε τίποτε που παριστάνει το κάτι.

Τέτοιοι τύποι δεν δέχομαι να μου κουνάνε δάχτυλο στην μούρη. Αν, λοιπόν, δεν θέλουν να τους το κόψω (μαζί με το χέρι, κατά προτίμηση), ας το βάλουν στον κώλο τους να περπατάνε κορδωτοί σαν παγώνια.

Άει σιχτίρ πια. Συγχίστηκα πάλι κι έχω και την καρδιά μου...


(*) Ψολοβρόντης = Αυτός που αστράφτει και βροντάει (προσωνύμιο του Δία). Λέξη σύνθετη, από το ουσιαστικό ψολός (= καπνός # μεταφορικά: κεραυνός) και το ρήμα βρέμω (= φωνάζω δυνατά # από την ίδια ρίζα: βρυχώμαι, βροντή). Πρβλ: ψολόεις = σαν καπνός, κεραυνοβόλος (μτφ). Συμπέρασμα: η λέξη δεν συνιστά βρισιά!

πηγή: Cogito ergo sum 

---------------------------------------------------


δείτε ντοκουμέντο με προσλήψεις και αμοιβές των "δικών μας παιδιών"