Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Εκατό χρόνια και μια μέρα…



http://www.kilkis24.gr/wp-content/uploads/2013/06/1913_Kilkis2.jpg

Εκατό χρόνια και μια μέρα…μετά. Το Κράτος, τα Κρούσια και το νερό-νεράκι.
 Τώρα που σίγησαν οι σάλπιγγες και έσβησε ο απόηχος των κανονιοβολισμών, τώρα που μείνατε οι κιλκισιώτες μόνοι σας, στα μικρά καθημερινά σας, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή, μπορεί και η τελευταία ευκαιρία, να προβληματιστείτε σοβαρά για το μέλλον του τόπου σας και να επέμβετε κατάλληλα, αν δεν θέλετε το μέλλον αυτό να είναι μαύρο. Από μέρους μου, η παλιά μου σύνδεση λόγω επιστημονικής ενασχόλησης με την περιφέρεια του Κιλκίς μου επιβάλλει σήμερα, εκατό χρόνια και μια μέρα μετά την ένταξή του στον ελλαδικό κορμό, να σας παρουσιάσω κάποια πολύ ανησυχητικά για τον τόπο σας σημάδια στον ορίζοντα.
Στις 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο του Κιλκίς δημόσια διαβούλευση για το υπό κατάρτιση Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας. Τα σχέδια αυτά καταρτίζονται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και είναι ήδη αναρτημένα στο διαδικτυακό τόπο:  wfd.opengov.gr
Τη δημόσια αυτή διαβούλευση παρακολούθησαν ελάχιστοι κιλκισιώτες∙ ζήτημα αν ήταν δέκα άτομα. Πολύ περισσότεροι ήταν οι του κλιμακίου πληροφόρησης και της μελετητικής ομάδας. Ίσως κάποια δικαιολογία να είναι το εργάσιμο της μέρας εκείνης, ίσως  πάλι να μην υπήρξε, κακώς, καθόλου πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για το γεγονός, ίσως τέλος, το χειρότερο, να μην υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους κατοίκους του Κιλκίς και της ευρύτερης περιοχής. Την παντελή έλλειψη των τοπικών αρχών από την εκδήλωση αυτή την αποδίδω στο ότι είναι ήδη ενημερωμένοι για τα σχέδια αυτά και τα μελετούν αρμοδίως εντός των υπηρεσιών τους. Πάντως η παρουσία τους δεν θα έβλαπτε καθόλου.
Εμένα πάλι με οδήγησε εκεί -αφού είχα ρίξει πρώτα μια ματιά στο υπο διαβούλευση κείμενο στο διαδίκτυο- το ενδιαφέρον και η περιέργεια να δω αν και πώς τα σχέδια αυτά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στα νερά από τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα στα Κρούσια.
Έφυγα από τη διαβούλευση αυτή με τη βεβαιότητα ότι πίσω από τις πλάτες σας οι μεταλλευτικοί σχεδιασμοί (οι σχεδιαστές τους) ψάχνουν επίμονα, κάνοντας απίθανους ακροβατισμούς, πώς θα αποκρύψουν μέχρι την τελευταία στιγμή το πικρό ποτήρι που σας επιφυλάσσουν. Πικρό ποτήρι με μπόλικο φαρμάκι και ελάχιστο νερό.
Με πολύ λίγα λόγια, για να μην σας κουράσω, κάποια από τα πολλά σημεία συναγερμού για σας:
1. Περιοχές όπου υπάρχουν σημεία υδροληψίας για πόσιμο νερό χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες και μπαίνουν σε ειδικό Εθνικό Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών. Η περιοχή των Κρουσίων δεν χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη και δεν εντάσσεται στο σχετικό Μητρώο.
2. Το σύστημα των υπόγειων υδάτων των Κρουσίων -αν δεν το ξέρετε- δεν έχει καμία σχέση με τη λεκάνη απορροής του Γαλλικού. Έτσι λέει το Σχέδιο. Με τι έχει σχέση; Με το σύστημα υπόγειων υδάτων των Κερδυλλίων και ανήκει στη λεκάνη απορροής της Χαλκιδικής! Έτσι ακριβώς, αν έχουν το Θεό τους.
3. Έστω και έτσι, έστω βάζοντας τα Κρούσια με το ζόρι στη Χαλκιδική και τους Χαλκιδικιώτες να έχουν την έγνοια για τα υπόγεια νερά των Κρουσίων -κατά παραβίαση της γεωλογίας, της γεωγραφίας, της υδρολογίας και της κοινής λογικής- τι βλέπουμε στα Σχέδιά τους; Όλη η λεκάνη απορροής της Χαλκιδικής περιλαμβάνει δώδεκα συνολικά υπόγεια υδατικά συστήματα, μαζί και εκείνο των Κρουσίων ενοποιημένο με τα Κερδύλλια(!). Στα δέκα από τα δώδεκα αυτά υδατικά συστήματα υπάρχουν ήδη αρκετά και προβλέπονται και νέα υδροσημεία συνεχούς ελέγχου της ποιότητας των νερών. Σε δύο όμως από αυτά όχι μόνο δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια υδροσημεία ελέγχου, αλλά επί πλέον δεν προβλέπεται η δημιουργία κανενός νέου. Το ένα από τα δύο αυτά υπόγεια υδατικά συστήματα είναι αυτό των Κρουσίων, διευρυμένο μέχρι τα Κερδύλλια(!). Το άλλο είναι των Νέων Ρόδων στη Χαλκιδική.
4. Η απάντηση των ανθρώπων της μελετητικής ομάδας στο ερώτημα αν έχουν κάποια πρόβλεψη για την τύχη των επιφανειακών και υπόγειων νερών στα Κρούσια μετά την τυχόν εγκατάσταση εκεί της σχεδιαζόμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας, η απάντηση ήταν πως όχι δεν έχουν, γνωρίζουν ελάχιστα για το θέμα και θα το εξετάσουν αν και όταν υπάρξει σχετική αδειοδότηση. Τίποτα εξάλλου δεν υπάρχει επ’ αυτού στα δημοσιευμένα και υπό συζήτηση Σχέδιά τους.
Όμως, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε και όταν τα πράγματα χαλάρωσαν κάπως, τους ξέφυγε μια διαφάνεια όπου ήταν φαρδιά πλατιά οριοθετημένος ο μεταλλευτικός χώρος των 91 χιλ. στρεμμάτων στα Κρούσια, με την ένδειξη μάλιστα: «Μεταλλείο χρυσού» (!!). Όλα λοιπόν τα είχαν υπόψη τους, ή τους τα πληροφόρησαν από τη γειτονική Γραμματεία πριν έρθουν στο Κιλκίς, αλλά εικάζω πως μάλλον τους είπαν να κρατήσουν το θέμα στη φάση αυτή έξω από τη δημόσια συζήτηση. Κάτι προφανώς θέλουν να αποφύγουν.
dimitriadis-290x350Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα τέτοια φαιδρά, πολύ περισσότερο όμως πονηρά και επικίνδυνα. Τα αφήνω να τα ψάξετε μόνοι σας. Από μέρους μου περισσότερα θα καταθέσω αρμοδίως στις υπεύθυνες για το δημόσιο διάλογο υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ.
Του Σαράντη Δημητριάδη (Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ) 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου