Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μπιλαΐν, Παλαιστίνη: Ένας διαφορετικός κήπος με λουλούδια



Έναν μεγάλο κήπο με τριανταφυλλιές δημιούργησαν οι κάτοικοι του χωριού Μπιλαΐν, χρησιμοποιώντας κάνιστρα από δακρυγόνα  για την φύτευση των δενδρυλλίων. Τα δακρυγόνα αυτά έχουν εκτοξεύσει οι ισραηλινοί στρατιώτες στους κατοίκους του Μπιλαΐν,   κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ.
Ο κήπος έγινε στο ίδιο μέρος όπου ο μάρτυρας Bassem Abu Rahma σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε με ένα κάνιστρο δακρυγόνου, από κοντινή απόσταση,  το 2010 . Η μητέρα του Bassem είπε  ότι έχει μηνύσει την κατοχή για την δολοφονία του γιου της, ωστόσο, η υπόθεση έχει κλείσει χωρίς να αποδωθεί διακαιοσύνη.[1]
Οι άνθρωποι της πόλης δήλωσαν ότι αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό τον κήπο για να στείλουν στον κόσμο το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ελπίδα, παρά τις πληγές .
Εν τω μεταξύ , η λαϊκή αντίσταση στο Bil’in  οργάνωσε το ετήσιο συνέδριο της με θέμα τη λαϊκή αντίσταση, το οποίο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ηγετών και εκπροσώπων παλαιστινιακών  φατριών και ξένοι ακτιβιστές . Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Bassem al – Tamimi, ηγέτης της Λαϊκής Αντίστασης στο χωριό Nabi Saleh, κάλεσε για κλιμακούμενη λαϊκή αντίσταση μέσα στις επόμενες μέρες, ιδίως υπό το πρίσμα της πολιτικής κρίσης. Τόνισε ότι η αντίσταση είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της κατοχής.

Η Ισραηλινή Κατοχή εχει κατασχέσει 2.200 ντουνάμ (στρέμματα) γης  στο χωριό Μπιλαΐν, ενώ οι κάτοικοι κατάφεραν να πάρουν πίσω τα 1.200 στρέμματα από αυτά το 2011, όπου και ιδρύθηκαν οικονομικά έργα και δημόσια πάρκα για τα παιδιά. Τα εδάφη του χωριού που κατασχέθηκαν βρίσκονται κοντά στον ισραηλινό εποικισμό Μόντι. Αξίζει να σημειωθεί ότι βίαιες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κάθε Παρασκευή στο χωριό , κατά τις οποίες οι στρατιώτες προσπαθούν να καταστείλουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το Τείχος του Απαρτχάιντ και την κατάσχεση της γης .
Το χωριό Μπιλαΐν έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης εναντίον της Ισραηλινής Κατοχής στη Δυτική Όχθη . Ο αγώνας του χωριού  να ανακτήσει τη γη του  ήταν το θέμα της τανίας ” Πέντε σπασμένες κάμερες”, του Εμάντ Μπουρνάντ, ένα ντοκιμαντέρ υποψήφιο για Όσκαρ το περασμένο έτος.[2]
Η ομάδα Team Palestina δημοσίευσε τις ακόλουθες φωτογραφίες στη σελίδα της στο facebook:
bilin2
bilin3
bilin4
bilin5
bilin6
bilin7
bilin8
bilin9
bilin10
bilin11

occupiedpalestine.wordpress

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ από filistina:

[1] Η ατιμωρησία συνεχίζεται: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής έκλεισαν την έρευνα για τη δολοφονία του Μπάσεμ Αμπού Ράχμα

[2] Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ “Πέντε Σπασμένες Κάμερες “, του Εμάντ Μπουρνάντ, με ελλην. υπότιτλους,στην εκπομπή “Μπορεί ν’ αλλάξει Κεμάλ”,.

πηγή: Filistina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου