Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Έναν Χρυσό Φοίνικα στα τέσσερα!




Νομίζω πως το βίντεο αξίζει να δημοσιευτεί χωρίς σχόλια.

                                                                     Μεγάλες στιγμές...

 Εδώ να τονίσουμε πως το βίντεο εστάλη στο Φεστιβάλ των Καννών που διεξάγεται αυτές τις ημέρες και κέρδισε αρκετά βραβεία κοινού και κριτικών.

Η Φώφη Γεννηματά απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου.
Ο επικεφαλής του SPD Ζ. Γκάμπριελ κέρδισε το βραβείο 'Α ανδρικού ρόλου.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κέρδισε το βραβείο του Β' ανδρικού ρόλου (μια ζωή δεύτερος αυτό το παιδί).
Το Mega κι ο ΑΝΤ-1 κέρδισαν από κοινού το βραβείο συμ-παραγωγής.


Στο γκαλά που ακολούθησε, ακούστηκαν φήμες ότι θα καταθέσει ένσταση για κλοπή του σεναρίου ο Κώστας Σημίτης.
Είναι φανερό πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την ταινία μικρού μήκους "ΙΚΑ Καλλιθέας" που είχε γυρίσει ο Σημίτης σε συνεργασία με τον Κώστα Λαλιώτη.

Το σενάριο είχε ως εξής:
Ηταν μια μέρα μετά την Πρωταπριλιά του 2002. (Τυχαίο; Δε νομίζω!)

Ο Κ. Σημίτης καθισμένος στο βασίλειο της τηλεφωνήτριας στο ΙΚΑ Καλλιθέας, με το μικρόφωνο περασμένο στο κεφάλι του, είναι έτοιμος να κλείσει ραντεβού στους ασφαλισμένους. Η εικόνα μοιάζει ήδη αλλόκοτη: ο κ. Σημίτης ταιριάζει στο ντεκόρ όσο θα ταίριαζε η Δάφνη Σημίτη σε αγώνες σούμο γυναικών. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός σηκώνει με θάρρος την πρώτη κλήση ενός εντελώς τυχαίου ασφαλισμένου. «Θα ήθελα ένα ραντεβού…». Ο κ. Σημίτης σκάει το μίνιμαλ χαμόγελο του εκσυγχρονιστή. «Σημίτης ο πρωθυπουργός!», απαντά εορταστικά. «Ωωωω!», ακούγεται ο ασφαλισμένος σε έκσταση. «Ο πρωθυπουργός; Ανέλπιστο!».

Δεν χρειαζόταν να είσαι κριτικός θεάτρου για να καταλάβεις πως ακόμη και η Μιμή Ντενίση στην «Αννα Καρένινα» θα απαντούσε με περισσότερη φυσικότητα. Κι όμως: μπορεί οι τηλεθεατές σπίτι τους έκλαιγαν απ’ τα γέλια, μπορεί ακόμα και τώρα, 10 χρόνια μετά, οι υπάλληλοι στο ΙΚΑ Καλλιθέας όποτε ακούν τη λέξη «Ανέλπιστο!» να ξεκαρδίζονται, αλλά ο Κ. Σημίτης εκείνο το μεσημέρι φεύγοντας απ’ το ΙΚΑ πίστευε πως όλα πήγαν καλά.



Ως ψυχραιμος κριτικός κινηματογράφου θέλω καταρχάς να τονίσω ότι το σενάριο είχε κάποια κενά λόγω βιασύνης και θα μπορούσε ο Γερμανός να μιλήσει από μόνος του στην αρχή χωρίς την on air παρότρυνση του Βαγγέλη μας (για να μην εκτεθούμε κιόλας) και εν συνεχεία να καταθέσω κι εγώ με τη σειρά μου τη διαμαρτυρία μου για την κακοηθέαστατη κλοπή του σεναρίου των Σημίτη-Λαλιώτη από το δίδυμο Βαγγέλης-Φώφη.
Λίγη τσίπα ρε παιδιά!
Να μοιραστείτε το Χρυσό Φοίνικα στα τέσσερα!
Έτσι κι αλλιώς μας έχετε αποδείξει πως ξέρετε καλά πώς πάει το "στα τέσσερα".


Τα δύο έργα ολοκηρώνουν την τριλογία "Κοροιδία" που ξεκίνησε με το έργο "Τα Ελγίνεια ρε!" όπου συμπρωταγωνιστούσαν οι Σημίτης και Μπλερ.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ταινία με τον αυθόρμητο διάλογο των δύο καλλιτεχνών:




Πειστικές ερμηνείες, καλός φωτισμός, αριστουργηματική σκηνοθεσία κι ένα ένθερμο κοινό που αποθέωσε τους πρωταγωνιστές. (μάυρο...)

το βρήκαμε εδώ: τοίχο-τοίχο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου