Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Επίθεση του μνημονιακού καρτέλ σε 6 μέτωπα

Επίθεση του μνημονιακού καρτέλ σε 6 μέτωπα



Δεν έχει προηγούμενο η συντονισμένη επίθεση την οποία εξαπέλυσε όλη την περασμένη εβδομάδα -και αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της κάλπης της 6ης Μαΐου- το μνημονιακό μπλοκ εναντίον των οικονομικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για απεμπλοκή από την επαχθή μνημονιακή λιτότητα. Όπως επίσης και γενικότερα κατά οποιασδήποτε προοπτικής άρσης των μέτρων κοινωνικού και οικονομικού ζόφου που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, καθώς και πρόληψης εκείνων που απεργάζονται κυβέρνηση και τροϊκανοί για τον Ιούνιο, ύψους 15 δισ. ευρώ.
Ενορχηστρωμένη κόντρα "με όλα τα μέσα" στον ΣΥΡΙΖΑ και στις προτάσεις του για την οικονομία
Τα μέσα που μετήλθε το συγκεκριμένο μπλοκ ήταν αρκετά: από την εξόφθαλμη διαστρέβλωση θέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη και ειδικά στο θέμα των καταθέσεων, έστω κι αν αυτό έδωσε λαβές άμεσης χειραγώγησης του χρηματιστηρίου χωρίς οι αρχές να “ευαισθητοποιηθούν” για τη διαστρέβλωση αυτή με φράσεις όπως π.χ. “δέσμευση καταθέσεων”) μέχρι την απόπειρα να πανικοβάλουν την κοινή γνώμη για την “επόμενη ημέρα” (“έξοδος από το ευρώ”, “Βόρειες Κορέες”, κ.λπ.) αλλά και την πίεση που σύμφωνα με καταγγελίες του Γιάννη Δραγασάκη άσκησαν εγχώριες δυνάμεις στον Μ. Μπαρόζο προκειμένου να κάνει δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ αμέσως μόλις θα έστελνε επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ενορχηστρωμένη αυτή εκστρατεία μπήκαν και ΜΜΕ εκτός Ευρώπης (όπως λ.χ. το CNN με τίτλους άρθρων τύπου “Why not let it sink” -”Γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;”).

Τα μέτωπα επίθεσης του μνημονιακού μπλοκ δεν ήταν και λίγα και επρόκειτο μεταξύ άλλων και για τα εξής:

Το πρώτο μέτωπο αποτελείται από τις “εγχώριες δυνάμεις” που ανέφερε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Το δεύτερο μέτωπο έχει στηθεί στις Βρυξέλλες, όπως έδειξε και η κίνηση των Ευρωπαίων οι οποίοι αποφάσισαν την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, η οποία ήλθε «κουτσουρεμένη» κατά 1 δισ. ευρώ, στέλνοντας πολιτικό μήνυμα στη Ελλάδα ότι η συνέχιση της δανειοδότησής της εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεών της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να εκταμιεύσει μόνο 4,2 δισ. από τα 5,2 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για τη δόση, καλύπτοντας πρακτικά μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και όχι τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Σχολιαστές σημείωναν ότι επρόκειτο για μια πίεση στην Αθήνα ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που να στηρίζει το Μνημόνιο η οποία αιφνιδίασε, αφού ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωνε λίγες ώρες νωρίτερα στις Βρυξέλλες πως το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ επρόκειτο να εκταμιευθεί άμεσα.

Η πίεση αναμένεται να ενταθεί ενόψει και της επόμενης δόσης, η οποία θα αποφασισθεί με βάση την έως τότε εφαρμογή του Μνημονίου και τη συμφωνία για τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014. Όπως απείλησε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, η καταβολή των επόμενων δόσεων τελεί υπό την αίρεση ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί. Το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών.

Πρωταγωνιστής πιέσεων το Βερολίνο

Το τρίτο μέτωπο έρχεται, εκτός από τους Ευρωπαίους εταίρους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Βρυξέλλες, από το Βερολίνο και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Σύμφωνα μάλιστα με την Άνγκελα Μέρκελ, το Μνημόνιο σκοπίμως ήταν τόσο σκληρό. Αυτό είχε απαντήσει η ίδια στον Γιώργο Παπανδρέου το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε ζητήσει ένα πιο "χαλαρό" πρόγραμμα λιτότητας. Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τη “Wall Street Journal”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά που κάνει το ρεπορτάζ στην πολιτική και στα μέτρα που επιθυμούσε το Βερολίνο, τα οποία ήρθαν σε σύγκρουση με τα μέτρα που αντιστοίχως πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε μια συντονισμένη παρέμβαση η Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκβίασαν την Ελλάδα να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η οικονομική βοήθεια ή να βγει η χώρα μας από την Ευρωζώνη. Ακόμη και η αντιπολίτευση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κάλεσε τους Ευρωπαίους να εκπονήσουν “σχέδιο Β” για τυχόν αποχώρηση χώρας από το ενιαίο νόμισμα.

Το τέταρτο μέτωπο προέρχεται από το εσωτερικό και από τα φιλομνημονιακά ΜΜΕ. Ενδεικτική ήταν η πρωτοφανής πολιτική σπέκουλα (η οποία ενδεχομένως να υπέκρυπτε και παράπλευρη πρόθεση χειραγώγησης του χρηματιστηρίου για κερδοσκοπικούς λόγους) που επιχειρήθηκε με αντικείμενο τις καταθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε στο Βήμα 99,5 ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις αξιοποιήσει υπέρ της ανάπτυξης», αναφερόμενος στις πάγιες θέσεις του κόμματος ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά.

Αμέσως παρατηρήθηκαν χτυπήματα “κάτω από τη μέση” από φιλομνημονιακά ΜΜΕ με προφανή τη σκοπιμότητα να πανικοβληθούν οι πολίτες με δήθεν δέσμευση των καταθέσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Δ. Στρατούλης έσπευσε σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιότητα που πήρε η συνέντευξη να καταγγείλει τη διαστρέβλωση των δηλώσεών του. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, τόνισε:

"Καταγγέλλω την απίστευτη διαστρέβλωση από ορισμένα μέσα ενημέρωσης συνέντευξής μου στο ραδιόφωνο 'Βήμα FM' (σ.σ.: στην εκπομπή των Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου), στην οποία αυθαίρετα βάζουν τίτλο 'ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάρουμε τις καταθέσεις για να κάνουμε ανάπτυξη', ενώ παραθέτουν εν συνεχεία το περιεχόμενο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό τον τίτλο. Η ακριβής απομαγνητοφωνημένη διατύπωσή μου στη συνέντευξη είναι: 'Εφόσον αναδειχθεί αριστερή κυβέρνηση, με τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών'".

Πέμπτο μέτωπο είναι ασφαλώς και το ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως "Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα".

Το έκτο μέτωπο έκανε την εμφάνισή του στο χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο δείκτης ανέβηκε μόνον την Πέμπτη, ημέρα που επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας την διερευνητική εντολή και κυκλοφόρησαν σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας...

Οι "μνημονιακές δράσεις" από τον Ιούνιο

Προφανές είναι ότι οι πιέσεις αυτές αποσκοπούν μεταξύ άλλων στο να παραμείνει η Ελλάδα υποχείριο των πιστωτών της και σε βραχυχρόνια προοπτική να ληφθούν τα μέτρα του Ιουνίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα εξής (εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφώνησαν τρόικα και κυβέρνηση Παπαδήμου):

* Μείωση 12% κατά μέσο όρο στα "ειδικά μισθολόγια" του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου 2012.

* Μείωση της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων.

* Άμεσες ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.

* Πρώτη φάση δημοσίευσης της πλήρους απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Προετοιμάζεται ειδικός νόμος για την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

* Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

* Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

* Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημοσίους οργανισμούς μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

* Θέσπιση διαδικασιών έκδοσης αδειών και αποφάσεων που επηρεάζουν την άνευ διακρίσεων πρόσβαση σιδηροδρομικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές.

*Απελευθέρωση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Πηγή: Αυγή
το βρήκαμε εδώ: Ραμνουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου