Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο τζάμπας κι ο φελλός

Το κακό με το υπάρχον σύστημα δεν είναι ότι στην κορυφή τής πυραμίδας του μεγαλουργούν οι φελλοί. Αυτό είναι δεδομένο κι έτσι συμβαίνει ανά τους αιώνες. Άλλωστε, αν δεν ήσαν φελλοί, δεν θα τους προωθούσε το σύστημα στην κορυφή. Το κακό είναι ότι αυτό το σύστημα τρέφει κι ένα μάτσο μαλάκες, οι οποίοι φιλοδοξούν να αναβαθμιστούν σε φελλούς.

Κλασσική περίπτωση μαλάκα που ζηλώνει δόξαν φελλού αποτελεί ο Πέτρος Δούκας. Για όσους τον έχουν ξεχάσει, μιλάμε για τον γαμπρό τού μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 1992 ως υφυπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκουλα με αρμοδιότητες το δημόσιο χρέος και τη δημόσια περιουσία (σημ.: δεκτός κάθε συνειρμός με τα χάλια τού δημόσιου χρέους και της δημόσιας περιουσίας). Στην ίδια θέση επανήλθε το 2004, επί κυβερνήσεως μπουχέσα. Έχει σπουδάσει σε 3 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και αναγορεύτηκε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Παρεμπιπτόντως, έχει διατελέσει πρόεδρος σε μεγάλες εταιρείες (Νέτμεντ [Νόβα], Έρικκσον Ελλάς, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Κάπιταλ Πάρτνερς, Πέπσικο-Ήβη), σύμβουλος τραπεζών (Γιούρομπανκ, Μέρριλ Λυντς, Σάνουα) κλπ κλπ. Α! Είναι και πρόεδρος της ομοσπονδίας γκολφ.

Πλούσιο βιογραφικό, όντως. Αλλά, ως γνωστόν, δεν σε σώζουν ούτε τα πτυχία ούτε οι θέσεις αν είσαι μαλάκας. Και ο Πέτρος Δούκας φρόντισε να αποδείξει τον εν λόγω αφορισμό με όσα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, σε κείμενο με τίτλο "Get Greece back to work - 90+ προτάσεις για ένα ελληνικό New Deal!!". Πάρτε ένα απόσπασμα (όπως πάντα, διατηρώ την ορθογραφία και την δομή τού πρωτοτύπου):ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 'ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΔΩΡΕΑΝ' (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ)

Όλοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας. Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να  καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα , σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες χωρίς επιβάρυνση (γιά τις επιχειρήσεις, κλπ.).


Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (γιά τους εργοδότες)/(Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες).Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Απ´την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες. Παράλληλα, θα βγεί και κάποιο επωφελές έργο για την Χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας).
 

Ακριβώς επειδή δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία τόση ανεργία και επειδή ανεργία σημαίνει ανέχεια, ψυχολογική κατάρρευση, αλλά και μη παραγωγή έργου, γίαυτό παρουσιάζω αυτές τις προτάσεις! Ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι 5 βδομάδες σε αντίστοιχες εργασίες γιά να αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη εργασιακή εμπειρία.


Ενδιαφέρουσα η πρόταση του πολυπαραμορφωμένου γαμπρού τού Έβερτ για τζάμπα δουλειά. Ο άνθρωπος έπιασε την ρίζα τού προβλήματος. Σου λέει, αφού "ανεργία σημαίνει ανέχεια, ψυχολογική κατάρρευση, αλλά και μη παραγωγή έργου", πρέπει ο κόσμος να βρει δουλειά. Αφού, από την άλλη, το παραγόμενο προϊόν πρέπει να πάει στις τσέπες των δανειστών μας και δεν περισσεύουν λεφτά για να πληρωθούν αυτοί που δουλεύουν, ας δουλεύουν τζάμπα. Έτσι θα πετύχουμε μ' ένα σμπάρο τρία τρυγόνια: ο κοσμάκης θα γλιτώσει την ψυχολογική κατάρρευση και θα αισθανθεί ευτυχής που θα έχει δουλειά, οι επιχειρήσεις θα κονομήσουν τον κώλο τους και οι διεθνείς τοκογλύφοι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

Μόνο που αυτή η πρόταση θέλει περαιτέρω επεξεργασία, μιας κι αφήνει αναπάντητες πολλές απορίες. Π.χ., η επιχείρηση που θα απασχολεί τους τζάμπα εργαζόμενους, θα είναι υποχρεωμένη να τους ταΐζει (όπως τα αφεντικά τάιζαν κάποτε τους δούλους τους) ή θα τους αφήνει να ψοφάνε από την πείνα και μετά θα παίρνει φρέσκους; Ποιά ποινή θα προβλέπεται για όσους ολιγωρούν ή δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, μιας και η "στέρηση μισθού" καθίσταται πλέον ανεδαφική; Τί γίνεται με τους ανέργους που έχουν πίσω τους δεκαετίες εργασιακού βίου και, συνεπώς, δεν χρειάζεται "να ξετριφτούν"; Πώς θα αναγκαστούν οι επιχειρηματίες να δημιουργήσουν "κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας", αφού θα μπορούν να απασχολούν τζάμπα προσωπικό; Πώς ερμηνεύεται αυτό το "κανονικά"; Ποιές είναι οι "αντίστοιχες εργασίες" για έναν πρωτοετή φοιτητή ιατρικής (ελπίζω όχι να κάνει τα ψώνια του μπακάλη για το σπίτι κάποιου μεγαλογιατρού);


Περισσότερη πλάκα, πάντως, έχουν και οι "90+ προτάσεις για ένα ελληνικό New Deal", τις οποίες αραδιάζει στην συνέχεια ο πρώην υφυπουργός οικονομικών. Αν κάνετε τον κόπο (ακριβολογώ!) και τους ρίξετε μια ματιά στον διασύνδεσμο που έδωσα πιο πάνω, θα διαπιστώσετε ότι ο συντάκτης τους αναπαράγει -σχεδόν πιστά- όσα προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο, στον εφαρμοστικό νόμο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας: μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Φυσικά, δεν ξεχνάει να ζητήσει μείωση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, διευκόλυνση των υπεράκτιων εταιρειών (οffshore) προκειμένου να κάνουν επενδύσεις στην χώρα, πλήρη κατάργηση κάθε κλαδικής ή συλλογικής σύμβασης, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ κλπ.

Ας κλείσουμε το σημερινό μας σημείωμα με ένα ακόμη απόσπασμα από το ίδιο κείμενο. Εδώ ο συντάκτης εκφράζει τον πόνο του για την νέα γενιά:"Η νεολαία μας δεν έχει ήρωες. Στα ‘Νέα των 8’, στα σήριαλ, στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, την πολιτική. Δεν έχουν ποιόν να θαυμάσουν, σε ποιόν να προσπαθήσουν να μοιάσουν! Δεν έχουν κανέναν και τίποτα που να τους εμπνέει. Μόνο αρπακτικά που κοιτάνε το δικό τους συμφέρον!"

Ε, όχι και κανέναν, καλέ! Με τέτοιο μανιφέστο, όποιος μαλάκας ονειρεύεται να γίνει φελλός έχει ήδη βρει πρότυπο!

πηγή: teddy.gr

προσθήκη antinewskilkis: δείτε και 'δώ: Σταμάτα να είσαι παράσιτο. «Πες ΥΕΑΗ στην εργασία!»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου