Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Aaron Swartz (βίντεο DemocracyNow!)

[Μετάφραση] [Υποτιτλισμός]

Στη συγκέντρωση πληροφοριών, τη μετάφραση και τον υποτιτλισμό για το βίντεο και το ποστ, το χεράκι τους έβαλαν οι: catalternative, maskarat, Πεχλιβάνης, koula
differentΣτην εκπομπή του DemocracyNow! που παρουσιάζει η Έιμυ Γκούντμαν και ο Χουάν Γκονζάλεζ (“The War and Peace Report“) την περασμένη εβδομάδα ήταν καλεσμένος ένας φίλος και μέντορας του νεαρού ακτιβιστή Άαρον Σουόρτζ (Aaron Swartz), ο Λώρενς Λέσιγκ (καθηγητής της Νομικής του Χάρβαρντ).
Ο Λέσιγκ αναφέρθηκε εν τάχει στη ζωή και το έργο του Άαρον, από όπου συμπεραίνουμε ότι η βασική ιδέα που διέπνεε όλες του τις σκέψεις και δράσεις, από όταν ήταν 12 ετών, ήταν η “ελευθερία”· ελευθερία λόγου, ελευθερία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, (βλ. κινητοποίηση για την κατάρριψη νομοσχεδίων SOPA/PIPA), ελευθερία πρόσβασης στην γνώση για όλους. Έδινε μάχη για έναν καλύτερο κόσμο, για κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα και έξω από το Διαδίκτυο, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ακόμα και χωρίς να γνωρίζουν το όνομά του.

Ξέρω πολλούς ανθρώπους (και εγώ μαζί) που είχαν παρακολουθήσει την προσπάθεια κινητοποίησης κατά των νομοσχεδίων SOPA/PIPA (τα οποία με αφορμή τα “πνευματικά δικαιώματα” προσπαθούσαν να επιβάλλουν λογοκρισία στο Διαδίκτυο) που όμως δε γνώριζαν ούτε το όνομα του Άαρον, ούτε τι άλλο είχε κάνει στη ζωή του. Και ξέρω πολλούς (μαζί και εγώ) που δεν ήξεραν ότι ένα πιτσιρίκι 12 χρόνων έβαλε το χεράκι του για την ανάπτυξη του RSS* (που βοηθάει στην διακίνηση πληροφορίας και υπάρχει πλέον στα περισσότερα sites/blogs – έχει και το παρόν μπλογκ αντίστοιχο κουμπί, πάνω δεξιά), κι αργότερα για το Creative Commons (περί αδειοδότησης, χωρίς εμπορικό σκοπό) και την Open Library (Ανοιχτή/Δημόσια Βιβλιοθήκη) και το Open Access Movement και άλλα…
Είναι σίγουρα πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσε και θα έπρεπε να γράψει κανείς για έναν άνθρωπο σαν τον Άαρον Σουόρτζ, αλλά δε θα μπορέσω να το κάνω. Είδα μόνο ελάχιστα, σε σχέση με όλα όσα κυκλοφόρησαν τις ημέρες μετά την είδηση για την αυτοκτονία του, πιθανώς να μου έχουν διαφύγει πολλά σημαντικότερα ή τα σημαντικότερα, αλλά αξίζει να δείτε το παρακάτω απόσπασμα της εκπομπής. Έστω αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το τι άνθρωπος “χάθηκε” κι ας μην γνωρίζετε τίποτα από Διαδίκτυο.

Δεν είναι απλά ότι ήταν ευφυής. Είναι ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αυτό τουλάχιστον, κατάλαβα εγώ.
Απλά, επέλεξε (και) τον χώρο του Διαδικτύου για να παλέψει, που είναι ακόμα τα πράγματα πολύ ρευστά και ίσως ριζώσουν “εύκολα” κανόνες λογοκρισίας και ελέγχου, που θα κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Και κάλλιστα θα μπορούσε αν ήθελε, να βρίσκεται στην “άλλη πλευρά” και να γίνει ζάπλουτος από αυτά που μπορούσε να εφεύρει, να κατασκευάσει, αλλά δεν το έκανε και επιπλέον αντιτάχθηκε στις προσπάθειες εταιρειών που ήθελαν τον έλεγχο του Διαδικτύου με σκοπό το κέρδος (άμεσο ή έμμεσο) και τον αποκλεισμό των πολλών από την παγκόσμια γνώση (που θεωρούσε παγκόσμια κληρονομιά).
Ένας φίλος του, στην τελετή που έκαναν για να τον αποχαιρετίσουν, αναφέρθηκε στον Άαρον λέγοντας ότι ήταν ένας “διαφορετικός άνθρωπος”.
Και πρότεινε όλοι μας να γίνουμε “λίγο πιο διαφορετικοί”…
make a difference
Υπάρχουν κι άλλοι “Άαρον” εκεί έξω, σε διάφορα πόστα, που προσπαθούν αλλά σπάνια τους ανακαλύπτουμε.
ΥΓ αφιερωμένο στους Γιάννηδες και τους Άαρον αυτού του πλανήτη, που είχαν τόσα να δώσουν ακόμα, αλλά βιάστηκαν να φύγουν…
*για το RSS
Το RSS είναι ένα από τα πιο διαδεδομένους τρόπους πληροφόρησης ενημερώσεων ιστοτόπων όπως τα blog, επικεφαλίδες νέων, κτλ. Τα αρχικά RSS προέρχονται από το Rich Site Summary (πλούσια περίληψη ιστοτόπου) και είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο με συγκεκριμένη δομή που περιλαμβάνει το κείμενο της δημοσίευσης ολόκληρο ή σε περιληπτική μορφή, καθώς και μετά-δεδομένα όπως ημερομηνία δημοσίευσης και συγγραφέας.  Το RSS επιτρέπει στους χρήστες να αποφεύγουν την χειρονακτική επίσκεψη όλων των ιστότοπων που τους ενδιαφέρουν, αφού τους επιτρέπει να ενημερώνονται για τυχόν ανανεώσεων των ιστοτόπων με αυτόματo τρόπο, μέσα από την παρακολούθηση του λεγόμενο RSS feed, με την χρήση εφορμογών γνωστές ως “RSS reader”, “feed reader” ή “aggregator”.
Το RSS πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1999 για την χρήση του portal My.Netscape.Com και η πρώτη εκδοση γράφτηκε από τους Dan Libby  και Ramanathan V. Guha στην Netscape. Από τότε έχουν βγει διάφορες εκδόσεις βελτιώνοντας την δομή του εγγράφου και κάνοντάς το ανοιχτό (open format) με πιο πρόσφατη την έκδοση RSS 2.0.1 όπου πλέον τα αρχικά RSS σημαίνουν Really Simple Syndication (Πραγματικά απλή συνεργασία)
Πήγη: http://en.wikipedia.org/wiki/RSS
Ίσως βρείτε κι άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με το Διαδίκτυο και το SOPA/PIPA, ACTA στην αντίστοιχη σελίδα μας Τεχνολογία και Διαδίκτυο

πηγή: //ΠαραλληλοΓράφος//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου