Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό





Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των απεργών του Μετρό από το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.

Επτά διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 03.40 τα ξημερώματα και αφού έσπασαν την αλυσίδα της κεντρικής εισόδου, εισήλθαν εντός των εγκαταστάσεων χωρίς όμως να προκληθεί κάποια ένταση, καθώς τόσοι οι απεργοί όσο και οι πολίτες, που είχαν παραμείνει στη διάρκεια της νύχτας στο πλευρό τους για να τους συμπαρασταθούν, δεν προέβαλαν αντίσταση.

Αυτή τη στιγμή η είσοδος του αμαξοστασίου είναι ανοιχτή, με εργαζομένους του προσωπικού Ασφαλείας να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο αμαξοστάσιο, παρά μόνο αν επιδείξουν ταυτότητες και το φύλλο πορείας που τους έχει επιδοθεί. Λίγο μετά τις 06.00 το πρωί επικράτησε ένταση καθώς οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω μέλη του προσωπικού Ασφαλείας που βρίσκονταν μέσα στις εγκαταστάσεις, εμποδίζοντας παράλληλα την πρωινή βάρδια να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Μαζική η αστυνομική κινητοποίηση - Τρεις προσαγωγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει επιδοθεί μέχρι στιγμής σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων η μια αφορά εργαζόμενο του Μετρό, ο οποίος αποτελούσε μέλος του προσωπικού Ασφαλείας.





Λίγα λεπτά μετά την επέμβαση της Αστυνομίας ακολούθησαν για αρκετή ώρα διαβουλεύσεις προκειμένου να πεισθούν όσοι δεν εργάζονται στην επιχείρηση, να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις και να μείνουν μέσα σε αυτές μόνο οι απεργοί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία έχει κριθεί παράνομη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον χώρο του αμαξοστασίου παρέμειναν περίπου 100 εργαζόμενοι, ενώ ορισμένοι από τους πολίτες ζήτησαν τη συνδρομή δικηγόρου, προκειμένου να λάβουν διαβεβαιώσεις για το ποια θα ήταν η καταλληλότερη στάση τους έτσι ώστε να μη συλληφθούν.


Τελικά, με εντολή εισαγγελέα και αφού τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα έχουν κάποια ποινική δίωξη, αποχώρησαν, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μια γυναίκα αντιστάθηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Παράλληλα, οι αστυνομικοί απομάκρυναν και όσους απεργούς δεν φορούσαν τις χαρακτηριστικές ιριδίζουσες στολές του Μετρό, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών υποστήριζαν ότι είναι υπάλληλοι της επιχείρησης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μια γυναίκα η οποία βρισκόταν στα κάγκελα της εισόδου τραυματίστηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Το όχημα έσπευσε στο σημείο και αφού παρέλαβε την τραυματία, απομακρύνθηκε, υπό το βλέμμα αστυνομικών. Εν τω μεταξύ, οι δρόμοι γύρω από το αμαξοστάσιο έχουν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Αστακός» η περιοχή

Τα αστυνομικά μέτρα στην περιοχή είναι πολύ αυστηρά, με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας να έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν προς το αμαξοστάσιο. Δεκάδες περιπολικά και κλούβες βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή, με τους αστυνομικούς να μην επιτρέπουν σε διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.







Σύμφωνα με πληροφορίες ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στο ύψος του αμαξοστασίου είναι προσωρινά κλειστός, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πεζογέφυρα.


(Το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια)

Η επιστράτευση και το...

Η κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές και την κυβέρνηση συνασπισμού είχε φθάσει στα άκρα, με καμία από τις δύο πλευρές να μη δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους την περασμένη Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο, καταργώντας ουσιαστικά τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έληγε τον Απρίλιο και με τη μετενέργεια θα έφθανε μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κώστας Χατζηδάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καλώντας τους εργαζόμενους να επιστρέψουν πίσω στον χώρο εργασίας τους.

Όταν η απεργία μπήκε στην 8η ημέρα και αφού υπήρχε έντονη φημολογία για ενδεχόμενη επέμβαση της Αστυνομίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ύστερα από πέντε ώρες και αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίταξη των απεργών τόσο στο Μετρό όσο και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς.

«Προχωρούμε στο μέτρο της επίταξης. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο», πρόσθεσε, υπερασπιζόμενος την απόφαση για την επίταξη του χώρου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».

... κυνήγι με τα φύλλα πορείας

Συνολικά έχουν εκδοθεί περίπου 2.500 φύλλα πορείας, τα οποία πρέπει να επιδοθούν στους απεργούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τραμ, την ώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά τη σύλληψη των απεργών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για παραβίαση της δικαστικής απόφασης, με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους.

Ωστόσο, καθώς οι απεργοί παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, οι δικαστικοί επιμελητές ήταν αναγκασμένοι να θυροκολλούν τα φύλλα πορείας στις οικίες τους, αφού δεν τους έβρισκαν.

Την ίδια ώρα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, διαβίβασε στην κρατική ασφάλεια τις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό είχαν κριθεί παράνομες και παράλληλα απαγορεύτηκε και η συνέχιση τους. Βάση των αποφάσεων αυτών, οι αστυνομικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στο αυτόφωρο εργαζομένους του Μετρό που απεργούν και κατά συνέπεια παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου