Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τα χρυσά τούβλα του Κιλκίς

Του Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμου Καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ

Τα καμάρωσα σε τοπική εφημερίδα (κι εμείς, στο blog των Πωλητών…).
Μπορεί τα νεόδμητα που θα φιλοξενούσαν τους κατοίκους των 12 χωριών (και των πόσων άλλων άραγε από τη μεριά της Ποντοκερασιάς και του Πάϊκου) να αποδείχτηκαν όνειρο θερινής νυκτός (μάλλον χειμερινής, μια και το μοίρασμά τους εξαγγέλθηκε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από τον Μαυρογυαλούρο) -ας μη ζητάμε και πολλά, κρίση έχουμε-  όμως, όλα κι όλα, η φυτοκάλυψη τουλάχιστον θα προστατευτεί απόλυτα.  Αυτό τουλάχιστον μας βεβαιώνουν οι κατέχοντες τα εξ απορρήτων.
Καλύτερα ίσως έτσι, διότι με τα νεόδμητα διαμερίσματα  στο Κιλκίς και την κατοίκισή τους από τους μεταλλειόπληκτους των Κρουσίων θα είχαμε αύξηση του πληθυσμού της πόλης, αστικοποίηση και άρα αύξηση του ρυθμού χρήσης αγαθών, πράγματα που απαιτούν ραγδαία αύξηση της παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών. Γι’ αυτό, ύστερα από δεύτερη και σοφότερη σκέψη προκρίθηκε η λύση της μη αστικοποίησης των κατοίκων των Κρουσίων. Και για να μην αισθάνονται αδικημένοι, αφού ούτε αποζημίωση θα τους δοθεί, ούτε απαλλοτρίωση προβλέπεται, τους παρέχεται η διαβεβαίωση πως η φυτοκάλυψη τουλάχιστον θα προστατευτεί εκεί. Όλες δε οι επεμβάσεις θα γίνονται μακράν των υφιστάμενων οικισμών, σε μόλις 1.500 στρέμματα από τις 91 χιλιάδες του μεταλλευτικού χώρου, κάτι δηλαδή σαν ένα μυγόφτυσμα πάνω σε λευκό σεντόνι. Τα άλλα 89 χιλιάδες πεντακόσια στρέμματα θα γίνουν πάρκα και παιδικές χαρές με λιμνούλες και σιντριβάνια. Είπαμε δε, εξορύξεις μακράν των οικισμών. Στο Γερακαριό π.χ. καμιά πεντακοσαριά μέτρα μακριά, στη Βάθη καμιά διακοσαριά μέτρα και στο Δίβουνο πέντε μέτρα μακριά.

Θα γίνουν και πολλά μικρά φράγματα για την τροφοδότηση της εξορυκτικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας. Μπορεί το φράγμα του Μεταξοχωρίου να μην έγινε για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους, όμως σε αντιστάθμισμα θα γίνουν τρία φράγματα: στο Γυαλό ρέμα, Κοτζά ρέμα και Χρυσόρεμα για τις ανάγκες σε νερό της εταιρείας, έτσι μας πληροφορούν αυτοί που ξέρουν (τώρα που το σκέπτομαι, γιατί να μη γίνει και το φράγμα του Μεταξοχωρίου ώστε να συγκρατήσει πίσω του τα τέλματα των μεταλλευτικών καταλοίπων;).
Ύστερα από αυτό βέβαια δεν θα μείνει τίποτα από το σύνολο των νερών του Γαλλικού για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Και αυτά ενόψει της ήδη σε καλπάζουσα εξέλιξη κλιματικής αλλαγής και της επαπειλούμενης ερημοποίησης. Με τη λειψυδρία να απειλεί άμεσα το ίδιο το Κιλκίς αλλά και καμιά πενηνταριά, αν όχι περισσότερες, κοινότητες που υδρεύονται τώρα από τα λιγοστά νερά του Γαλλικού.
Όμως, οι ηρωικοί και διψώντες κάτοικοι των Κρουσίων και του Κιλκίς θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι παρόλα αυτά, γιατί νερό μεν δεν θα έχουν, αλλά θα συμβάλλουν ώστε να μη στερηθούν, μας λέει σχετικό δημοσίευμα, τους 14 τόνους χρυσού τους οι κοσμηματοποιοί που φτιάχνουν βαπτιστικούς σταυρούς, βέρες, βραχιόλια, διαδήματα, περιδέραια  και άλλα τέτοια είδη πρώτης ανάγκης. Πού θα βρίσκουν χρυσές βέρες made in Kilkis οι Έλληνες βρε αθεόφοβοι αντιδρώντες στις εξορύξεις, δεν το σκέφτεστε αυτό;  Από γαλβανιζέ θα τις φτιάχνουν; Και όταν θα ανοίγετε τις βρύσες σας δεν σκέφτεστε ότι οι σωλήνες φτιάχνονται από μέταλλα που από κάποια εξόρυξη προέρχονται και αυτά; Και θα κάθεστε μόνο να  κοιτάτε με απόγνωση τις βρύσες σας που δεν θα στάζουν σταγόνα γιατί το νερό θα το έχουν πάρει κάποιοι άλλοι. Μα θα το έχουν πάρει για να φτιάξουν τους σωλήνες ύδρευσης. Τι δεν καταλαβαίνετε; Πάντα έτσι γινόταν και πάντα έτσι θα γίνεται. Κάποιοι πρέπει να θυσιάζονται για να περνάνε καλά κάποιο άλλοι. Αυτός είναι παγκόσμιος κανόνας. Και αν έχετε κάποια αντίρρηση επ’ αυτού πάτε και ρωτήστε τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας και των χωριών της Κοζάνης πόσο υπερήφανοι και ευχαριστημένοι είναι που ζουν μεν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αέρια ρύπανση στην Ευρώπη και με τον μεγαλύτερο δείκτη καρκίνων του πνεύμονα, συμβάλλουν όμως ώστε όταν γυρίζετε εσείς τον διακόπτη να ανάβει τουλάχιστον η λάμπα σπίτι σας. Αχάριστοι, κάντε και εσείς μια παρόμοια μικρή θυσία. Εξάλλου θα συμβάλετε έτσι και στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού από το ενάμιση εκατομμύριο άνεργων της χώρας μας θα βρουν απασχόληση στα μεταλλεία του Κιλκίς 85 από αυτούς μετά από μια διετία και συνολικά διακόσιοι σε καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Πάει, λύθηκε το πρόβλημα. Βέβαια, δεν σας νοιάζει και πολύ για τη ΔΕΗ και τους λιγνίτες, γιατί εσείς έχετε και το ουράνιο, και τίποτα δεν είναι να φτιάξετε και ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο για τις τοπικές σας ανάγκες σε ηλεκτρισμό. Εταιρεία θα βρεθεί για την κατασκευή του.
Και αντί να ευγνωμονείτε τη φύση που σε αντιστάθμισμα για το λιγοστό νερό σας έδωσε μέταλλα να φτιάχνετε βέρες για ζευγάρια που δεν έχουν χρήματα να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, και σωλήνες για βρύσες που δεν θα τρέχουν, εσείς πάτε στα δικαστήρια για να δαγκώσετε το χέρι του ευεργέτη που σας σκέφτηκε και θέλει να σας κάνει  να τρώτε με χρυσά κουτάλια και να στοιβάζετε στα σπίτια σας χρυσά τούβλα, όπως αυτά που εικονίζονται στη φωτογραφία που συνοδεύει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας που σας λέει την αλήθεια για τα μεταλλεία στα Κρούσια. Και κάθεστε και ακούτε τα μέλη κάποιων μεμονωμένων ομάδων που τα έβαλαν με τις αθώες και ευεργετικές εξορύξεις αντί να εκδηλώνουν την ευαισθησία τους για τις χωματερές (τις υπάρχουσες απλές βέβαια, όχι τις μελλοντικές με τα τοξικά μεταλλευτικά κατάλοιπα), τα αυθαίρετα κτίσματα πάνω στο κύμα (αλήθεια πού είναι οι ακτές του Κιλκίς, στη Δοϊράνη;), τα καυσαέρια των αυτοκινήτων κ.ά. τέτοια πραγματικά φοβερά και τρομερά.
Εμπρός λοιπόν για τη νέα χρυσή πορεία προς το μέλλον, με πλατύ χαμόγελο για να λάμπει και η καινούργια ολόχρυση οδοντοστοιχία σας. Κάποιοι εξάλλου έπιασαν ήδη δουλειά στην εταιρεία, στο τμήμα προπαγάνδας της.


το βρήκαμε εδώ: antigoldgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου