Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Κακούργημα η αντίσταση στη βία της εξουσίας


img290
«Σήμερα…» εξηγεί ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης,
«…αγωνιζόμαστε με υπόμνημα που έχουμε καταθέσει στην Εισαγγελία Εφετών να μην παραπεμφθεί για κακούργημα. Δεν έχει κινηθεί η διαδικασία της παραπομπής και προσπαθούμε να την αποτρέψουμε.

Ο κύριος στόχος δεν είναι να καταδικαστεί ο Πέτρος, αλλά να τρομοκρατηθεί ο κόσμος.

Η εισαγγελέας υπερέβη κάθε όριο εκδικητικότητας με την υπόθεση αυτής της κατηγορίας. Αποτελεί ηθική απαξίωση της πράξης της συμπαράστασης.
Γιατί, παρότι ψευδείς οι καταθέσεις των αστυνομικών και αντιφατικές, δεν αποδίδουν σε καμία περίπτωση συνέργεια σε ληστεία, όπως δεν το αποδίδει και η κατάθεση της παθούσας, γι’ αυτό και η ανακρίτρια τον άφησε ελεύθερο. Δεν πίστεψε τις κατηγορίες που της επέβαλε ο εισαγγελέας να ασκήσει»
Στην περίπτωση που ο Πέτρος Καπετανόπουλος παραπεμφθεί από το αρμόδιο συμβούλιο να δικαστεί για κακούργημα, βάσει του Μνημονίου 5, τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του:

«θα έχει εισπράξει μια προκαταβολή ποινής χωρίς να δικαστεί, σε πλήρη καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Δεν θα έχει δικαίωμα να προσβάλει με ένδικα μέσα τη διαπίστωτική πράξη, σύμφωνα με την οποία τίθεται σε κατάσταση αργίας και είναι υποχρεωμένος να περιμένει πέντε και έξι χρόνια, μένοντας ο ίδιος και η οικογένειά του χωρίς κανένα εισόδημα».

(Απόσπασμα από το θέμα της  (13/1/13) Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, σελ. 29, όπου δίνει συνέντευξη ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, αλλά και ο Πέτρος Καπετανόπουλος, στην Τζινα Καρατζιου)

Ψηφίσματα συμπαράστασης για τον Πέτρο Καπετανόπουλο, από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ

ΔΕΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΑΕΔ
Η ΔΕΕ – Συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον άδικα διωκόμενο από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς συνάδελφο Πέτρο Καπετανόπουλο γιατί δήλωσε άνθρωπος.
Ο συνάδελφος  διώκεται με μοναδικό παράπτωμα αυτό της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς τόλμησε να υπερασπιστεί αλυσοδεμένο και κακοποιημένο μετανάστη από τα όργανα της «τάξης».
Γνωρίζουμε άμεσα το ήθος του, την ανθρωπιά του, την αξιοπρέπεια και την εργατικότητά και το δημοκρατικό του φρόνιμα γι’ αυτό εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην αυθαίρετη δράση των οργάνων ασφαλείας, όπου με ψεύδη και γνωστές μεθοδεύσεις επιδιώκεται να επανέρθουν στο δημόσιο βίο εικόνες και πρακτικές που το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος είναι ενοχή!
Αυτές οι αρετές που διακρίνουν το Πέτρο Καπετανόπουλο τις υπερασπιζόμαστε και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας.
Ζητούμε την απόσυρση των κατασκευασμένων κατηγοριών και την πλήρη απαλλαγή του συναδέλφου Πέτρου Καπετανόπουλου.
Ζητούμε να μην έχει εφαρμογή ο νόμος (3ο Μνημόνιο), που καταδικάζει συναδέλφους πριν δικαστούν θέτοντάς τους σε αργία, εξευτελίζοντας τους πριν αποφανθεί αμετάκλητα ο φυσικός δικαστής  καταστρέφοντας τον νομικό πολιτισμό που κατακτήθηκε με την Γαλλική Επανάσταση αφού το τεκμήριο της αθωότητας του εγκαλούμενου καταργείται, εγείροντας συνταγματικά, ηθικά και πλείστα κοινωνικά ζητήματα και ως κίνημα θα αντιδράσουμε οργανωμένα.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δυναμικά παρόντες σε κάθε άδικη και αυθαίρετη δίωξη και σε κάθε προσπάθεια επιστροφής σε σκοτεινές περιόδους, όπου ο διορισμένος από το κράτος προϊστάμενος δικαίως ή αδίκως θα οδηγεί συναδέλφους μας σε απόλυση χωρίς να έχει εκδικαστεί καν η υπόθεσή του, όπως μπορεί να εξελιχθεί η περίπτωση του συναδέλφου Πέτρου Καπετανόπουλου. Η στέρηση της εργασίας και των μισθών του αν έχει εφαρμογή το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο στο δημόσιο κατ’ επιταγή της τρόικας και η ετεροχρονισμένη δικαίωσή του (μετά 4 χρόνων περίπου) το κρίμα στο λαιμό τους θα έχουν εξολοκλήρου τα κόμματα των πολιτικών εκείνων που υπηρετούν με λύσσα τους διεθνής τοκογλύφους σε βάρος του ελληνικού λαού.
Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία δίωξης σε βάρος του συναδέλφου Πέτρου Καπετανόπουλου, υπαλλήλου του ΟΑΕΔ
Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΕΛ ΟΑΕΔ να καταγγείλουν τον αυταρχισμό της εξουσίας και των διωκτικών αρχών απέναντι σε αγωνιστές και ανθρώπους της προσφοράς και να  πάρει άμεσα θέση και να στηρίξει το συνάδελφο και σε κάθε περίπτωση διωκόμενου ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων των περιπτώσεων που οι υποθέσεις δεν έχουν το στοιχείο της τελεσιδικίας
Αθήνα, Γενάρης 2013
Από τη ΔΕΕ

Έχουμε διάκριση ή σύντηξη εξουσιών; Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

img289
Όταν η ελευθερία των πολιτών ορίζεται από τις ανάγκες της ελευθερίας της αγοράς [...]
Στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, της ασφάλειας, της τάξης, του ορθού λόγου, της πολιτικής σωφροσύνης… περιορίζονται πολλά από τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελευθερία των πολιτών οριοθετείται από τις ανάγκες της ελευθερίας της αγοράς. Έτσι κλονίζεται το φιλελεύθερο οικοδόμημα, [...]
Η Είδηση έκανε, και εξακολουθεί να κάνει, τον γύρο του κόσμου: Έχοντας παραστεί στη δημόσια κακοποίηση ενός ήδη ακινητοποιημένου και ανήμπορου αλλοδαπού που κατηγορούνταν για ληστεία, ένας “κανονικός” πολίτης, που τυχαίνει να είναι δημόσιος υπάλληλος, τολμά να διαμαρτυρηθεί (“ευπρεπώς” από ό,τι φαίνεται) για το ανοίκειο θέαμα. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο. Συλλαμβάνεται παραχρήμα, υφίσταται τους κεκανονισμένους σωματικούς και ψυχικούς εξευτελισμους και, στη συνέχεια, δίχως καμιάν απολύτως αποχρώσα ένδειξη ή μαρτυρία, κατηγορείται και παραπέμπεται ως συνεργός του κατηγορούμενου αλλοδαπού [...]
Δεν απέχουμε λοιπόν πολύ από τη ρήση του Λουδοβίκου ΙΔ΄ ότι “το Κράτος είμαι εγώ”. Πολύ περισσότερο που ο ανεύθυνος ηγεμών δεν αντικαθίσταται πια από έναν κυρίαρχο λαό που δεν μπορεί ποτέ να “πλανάται”. [...]
Πειθαρχήστε, σεβαστείτε τις εξουσίες, μη διαμαρτύρεστε, μη φυτρώνετετε εκεί που δεν σας σπέρνουν, υπακούστε στη φωνή του ενός και μοναδικού λόγου όπως εκφέρεται από τους προφήτες. Και γι’ αυτό, πριν από όλα, πρέπει να πιστεύετε και να μην ερευνάτε, δηλαδή να μην το ψάχνετε…”
*Απόσπασμα από το άρθρο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά (Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών), στηνΕφημερίδα των Συντακτών,  12/1/13, σελ. 12

πηγή: Σεισάχθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου