Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

"ΑΠΛΗΣΤΟΝ ΚΕΡΔΟΣ" 1/4/2013 ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΙΛΚΙΣ

                  Δευτέρα, 1η Απριλίου 20.00: Άπληστον κέρδος
 

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Φωτογραφία – Μοντάζ – Ήχος - Παραγωγός: Γιάννης Kαρυπίδης           

Έγχρωμο, 67'

Μια περιήγηση στους τόπους της επικείμενης καταστροφής, με ξεναγούς τους πρωτεργάτες της αντίστασης στις εξορύξεις χρυσού στη Βόρειο Ελλάδα. Ένα χρονικό δεκαπενταετών αγώνων των κατοίκων ενάντια στο άπληστον κέρδος.

Αγαπητοί φίλοι, μια ενδιαφέρουσα αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα των προβολών μας. Την Δευτέρα 1 Απριλίου, στην προβολή του ντοκιμαντέρ ΄΄Απληστον κέρδος΄, θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Καρυπίδης μετά από πρόσκληση του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία και της Κοινωνίας Πολιτών Κιλκίς. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Τα επόμενα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Περιφερειακές Εκδηλώσεις 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Απριλίου, ώρα 20.00
                                                                          Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

                     
Οι περιφερειακές εκδηλώσεις αποτελούν τη δική μας προσφορά στους θεατές με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τις εικόνες, μια κοινή αγάπη για το σινεμά. Ας γίνουμε λοιπόν και πάλι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού και ας κάνουμε για μια ακόμη φορά πράξη την κοινή πεποίθηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πως ο κινηματογράφος είναι μια εμπειρία ικανή να μας ενώσει.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλους εκεί.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.

Δευτέρα, 1η Απριλίου

20.00: Άπληστον κέρδος
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Φωτογραφία – Μοντάζ – Ήχος - Παραγωγός: Γιάννης Kαρυπίδης
Έγχρωμο, 67΄

Μια περιήγηση στους τόπους της επικείμενης καταστροφής, με ξεναγούς τους πρωτεργάτες της αντίστασης στις εξορύξεις χρυσού στη Βόρειο Ελλάδα. Ένα χρονικό δεκαπενταετών αγώνων των κατοίκων ενάντια στο άπληστον κέρδος.

22.00: Τραντέλλενοι
Σκηνοθεσία Σενάριο: Hλίας Ιωσηφίδης
Έγχρωμο, 82’

Ο Πόντος αποτέλεσε για πολλούς αιώνες το πολυπληθέστερο ακραίο κομμάτι του Ανατολικού Ελληνισμού. Κατάφερε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να κρατήσει τον ελληνικό του χαρακτήρα, τα ήθη, τα έθιμα και την ιδιαίτερη ανθρωπολογική και πολιτιστική του φυσιογνωμία. Πριν από 90 χρόνια, οι χριστιανοί του Πόντου αναγκάστηκαν, μετά την ανταλλαγή, να εγκαταλείψουν την πατρώα γη και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την παράδοση των Ποντίων και αποκαλύπτει πως στη χώρα μας ζει και αναπνέει ένας δεύτερος Πόντος, ακμαίος και δυνατός, όπως συνέβαινε παλιά στη φυσική Πατρίδα.
23.15: Μια κληρονομιά: Με την Ψυχή στο Στόμα
Σκηνοθεσία: Kυριακή Μάλαμα
Σενάριο: Φανή Τουπαλγίκη
Αφήγηση: Ακύλλας Καραζήσης
Παραγωγή: EΤ3,
Έγχρωμο, 33΄

Ο Κυριάκος Ποιμενίδης καταθέτει τη δική του προσωπική αλήθεια για όσα έζησε παιδί στην πατρίδα του: μια συγκλονιστική αφήγηση για τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ένας ώριμος άντρας (o ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης), περικυκλωμένος σήμερα από τις αφηγήσεις του πρόσφυγα, προσπαθεί να μπει στον δικό του χαμένο κόσμο, να τον νιώσει και να τον καταλάβει. «Τρέξε μέσα με το φόβο σου. Κρύψου, μανταλώσου, ακονίζονται λεπίδες. Κεφάλια θα πέσουν, κεφάλια πέσαν· και τώρα;»

23.50: Το Παλατάκι των Aορίων
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Έγχρωμο, 22΄

Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερούσια Όρη στην Κρήτη, να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μεταμορφώνουν ένα χωριό-φάντασμα σέναν παραδοσιακό οικισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και ελπίδες ανάπτυξης. Η ανάπλαση της Εθιάς, όπως τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές της με τις ξεχωριστές ιστορίες τους.

00.15: Celtman
Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Έγχρωμο, 15΄
Ένας άνθρωπος προκαλεί τα όριά του και υπερβαίνει το σώμα και την ψυχή του κατορθώνοντας έναν άθλο, σε ακραίες συνθήκες, μέσα στην εκπληκτική φύση των Σκωτσέζικων Χάιλαντς.


Τρίτη, 2 Απριλίου

20.00: Πάολο ο Καπνοδοχοκαθαριστής
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Bruno Chouinard
Φωτογραφία: Zacharie Fay, Bruno Chouinard
Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, 53΄

Μποέμ και απρόβλεπτος, ο Πάολο Σαρμπονό καθαρίζει καμινάδες για να νιώθει ζωντανός. Το alter ego του είναι ένα κοράκι που έχει υιοθετήσει. Στο Σάτον, στο Κεμπέκ του Καναδά, ανακαλύπτουμε τον Πάολο, τον γιο του καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος τσακώθηκε πολύ άσχημα με τον πατέρα του στο τέλος της ζωής του. Σαυτήν την ταινία, η ζωή και ο θάνατος διαπλέκονται με τις παιδικές αναμνήσεις, εξυψώνοντας έτσι το καθάρισμα των καμινάδων σένα πνευματικό επίπεδο. Ο λυρισμός του καπνοδοχοκαθαριστή λαμπυρίζει στις στέγες των σπιτιών, εκεί όπου ο Πάολο βρίσκει την εσωτερική του ισορροπία. Πανταχού παρόντα, κομμάτια κλασικής και τζαζ μουσικής εξερευνούν την ενέργεια ανάμεσα στο καθάρισμα των καμινάδων και στη σχέση πατέρα-γιου, φέρνοντας τελικά την κάθαρση.


21.00: Ost – Original Soundtrack
Σκηνοθεσία - Φωτογραφία: Φάνης Λογοθέτης
Σενάριο: Σπύρος Ανδρεάδης
Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης
Έγχρωμο – Ασπρόμαυρο, 60΄

Το OSTOriginal Soundtrack είναι ένα ντοκιμαντέρ για την μουσική στον κινηματογράφο, που δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό, αλλά έχει σκοπό να μας βάλει στον κόσμο των συνθετών, των σκηνοθετών και των σάουντρακ, σένα ταξίδι στη μαγεία της μουσικής για το σινεμά. Μιλούν οι Τρέβορ Τζόουνς, Νικολά Πιοβάνι, Παντελής Βούλγαρης, Περικλής Χούρσογλου, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Πλατύραχος, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Σάιμον Μπλουμ Νικολαΐδης, Θάνος Φουργιώτης, Νίκος Γκροσδάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλλη Γρίβα, Γιώργος Βαρσαμάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

22.00: Black Box
Σκηνοθεσία - Φωτογραφία: Γεράσιμος Ρήγας
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, Ελλάδα
Έγχρωμο, 70΄

Η ταινία έχει ως επίκεντρο την ετήσια διοργάνωση «Ανοιχτό Στούντιο» που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Χορού στο χώρο της ΚΣΟΤ, Blackbox, το 2012. Οι χορευτές, εκτός από το να χορεύουν, μιλούν τραγουδούν, ερωτεύονται, λυπούνται. Η διδασκαλία και η κοπιώδης προσπάθεια των χορευτών παρουσιάζονται μέσα από ένα διάλογο ανάμεσα στο χορό και το χοροθέατρο. Κινηματογραφημένη με αμεσότητα, η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα και το χορό. Η ταινία ολοκληρώνεται με την παράσταση των σπουδαστών, όπου παρουσιάζονται οι χορογραφίες Appalachian Spring της Μάρθα Γκράχαμ, Old Mans Dream του Τόνο Λάτσκι, White Noise του Κωσταντίνου Ρήγου, Folly της Χριστίνας Γουζέλη και του Πολ Μπλάκμαν, Μαρία του Αλέξη Φουσέκη, κ.ά.

23.10: Μία Τυχαία Συνάντηση
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Σπύρος Αμοιρόπουλος
Έγχρωμο Ασπρόμαυρο, 15’

Ένα πρωί, κατεβαίνοντας τις σκάλες της πολυκατοικίας μου, έπεσα πάνω στον Τιγκράν, τον καθαριστή από την Αρμενία, και πιάσαμε κουβέντα.

Τετάρτη, 3 Απριλίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

Πεινασμένα Mυαλά

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Beatrix Schwehm
Φωτογραφία: Bernd Μeiners
Έγχρωμο. 87΄

Ένας Μπενγκάλι αρχιτέκτονας χτίζει πλωτές βιβλιοθήκες που φέρνουν βιβλία στον κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Ένας Μογγόλος συγγραφέας γεμίζει κάθε καλοκαίρι δυο κούτες με βιβλία για να προμηθεύσει με αναγνωστικό υλικό παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένας Κενυάτης βιβλιοθηκάριος οδηγεί καραβάνια από καμήλες φορτωμένες βιβλία με προορισμό νομαδικές φυλές που ζουν στα σύνορα με τη Σομαλία. Παρά τη ζέστη, τον άνεμο, τη βροχή το χιόνι, όλοι αυτοί καταφέρνουν να πετύχουν το σκοπό τους. Η ταινία αυτή, με θέμα τον συναρπαστικό κόσμο των φορητών βιβλιοθηκών, μιλά για ασυνήθιστους τρόπους μεταφοράς και περιπετειώδη ταξίδια, διαφορετικές κουλτούρες και άλλους τρόπους ζωής, για τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων σαυτές τις περιοχές, για βιβλία που αλλάζουν ζωές, και για τους εραστές του βιβλίου, που αντιμετωπίζουν απίστευτες προκλήσεις στον αγώνα τους να προμηθεύσουν με αναγνωστικό υλικό ανθρώπους που ζουν στην ερημιά. Μια ταινία για την αγάπη της λογοτεχνίας και για το σεβασμό στη γνώση που δεν γνωρίζει σύνορα.
Οι επόμενες προβολές μας:

Δευτέρα 8 Απριλίου:The wildest dream’ σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Κιλκίς.

Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Απριλίου: Επιλεγμένες ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Πάτρας.

Δευτέρα 22 Απριλίου: ‘Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ’ σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Δευτέρα 22 έως Παρασκευή 26 Απριλίου: ‘Τα σχολεία του Κιλκίς πάνε σινεμά’ . Πρωινές προβολές των ταινιών ΄Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα’ για τους μαθητές δημοτικού και ‘Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ’ για τους μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς.


Οι προβολές πραγματοποιούνται χάρη
στην οικονομική υποστήριξη των χορηγών,
την συνεργασία του ΟΠΟΝΓΑ του Δήμου Κιλκίς
και το προαιρετικό εισιτήριο των θεατών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου