Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαξές στα Ιωάννινα, αυτοπαρουσίαση





 Το οπωροπαντοπωλείο Μπαξές, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια τριών ατόμων που ζουν στα Ιωάννινα, με βασικό στόχο την δημιουργία ενός χώρου διανομής τροφίμων που θα προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και την έμπρακτη αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία. Βασικά προτάγματα του Μπαξέ είναι η αλληλοβοήθεια, η κοινωνική αλληλεγγύη και η μη ιεραρχία στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται σε μια συλλογική προσπάθεια όπως αυτή. Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, που συνταράσσεται από την οικονομικοπολιτική κρίση, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια νησίδα εφαρμογής της αλληλέγγυας οικονομίας, με ξεκάθαρο στόχο τη διάχυση των ιδεών και των πρακτικών της στο κοινωνικό σύνολο. Το σκεπτικό μας έχει ως εξής:


 α)Η προμήθεια των προϊόντων να γίνεται χωρίς μεσάζοντες, όσο αυτό είναι δυνατό, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνουμε την τιμή του προϊόντος με το κόστος διαφορων μαζικών διανομέων τροφίμων, που στην ουσία παρασιστούν επί της οικονομικής λειτουργίας, αλλά και καθιστούν τον αγρότη πρόσωπο άγνωστο προς τον καταναλωτή. Το κάνουμε εξαρχής σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις: o Μπαξές δεν πρόκειται να συνεργαστεί με εκμεταλλευτές που διαιωνίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα.

β)Διοργάνωση συλλογικής κουζίνας στην πλατεία Καλούτσιανης, ακριβώς μπροστά απ’ τον Μπαξέ, ώστε να δυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής: οικογένειες, άνεργοι, φοιτητές, μετανάστες να μοιραστούν ένα πιάτο φαϊ, χτίζοντας δεσμούς αδερφοσύνης.

γ)Δημιουργία δικτύου παραγωγής και διανομής προϊόντων σε συνεργασία με διάφορες αγροκολλεκτίβες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, με τις οποίες βρισκόμαστε ήδη σε επαφή και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες.

 δ)Συμβολή στη δημιουργία τράπεζας σπόρων στην Ήπειρο, με σκοπό τη διάσωση τοπικών ποικιλιών σπόρων, ενάντια στη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη, καθώς και στην συνεχώς αυξανόμενη διάδωση μεταλλαγμένων σπόρων και καλλιεργειών.

 ε)Εξυπηρέτηση με την παράδοση προϊόντων κατ’ οίκον, με τηλεφωνικές και διαδικτυακές παραγγελίες, ατόμων με ειδικές ανάγκες και δυσκολίες στη μετακίνηση.

Αρνούμενοι την εξάρτηση απ΄το Κράτος και το τραπεζικό σύστημα, στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στη στήριξη ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, ξεκινώντας μια καμπάνια χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας του Indiegogo. Aπευθύνουμε λοιπόν ένα κάλεσμα αλληλεγγύης σε όσους έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να βοηθήσουν, με οποιοδήποτε τρόπο: είτε διαδίδοντας το εγχείρημα του Μπαξέ, είτε βοηθώντας στο στήσιμο του χώρου, είτε οικονομικά, είτε απλά με μια καλημέρα.

 Μπορείτε να ενημερωθείτε για την καμπάνια μας εδώ και να έρθετε σε επαφή μαζί μας στο mail: baxesgrocery@gmail.com.

 Συντροφικά,

η ομάδα διαχείρισης του Μπαξέ

πηγή: Eagainst

διαβάστε ακόμη κι αυτό:

Απαντηση του αυτοδιαχειριζόμενου μανάβικου «Μπαξές» στο «ενδιαφερον» της εφημεριδας «Το Βημα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου