Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τα “πεντακάθαρα νερά” του Στρατωνίου και η παραλία από επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα

stratoniparalia06
Είναι καθαρά τα νερά στο Στρατώνι; “Πεντακάθαρα”, μας λένε οι “Πωλητές Αριστοτέλη”, όλα ρόδινα, μην ακούτε αυτούς τους λασπολόγους του antigold! “Με τη σφραγίδα της Ε.Ε και του επιτρόπου περιβάλλοντος Janez Potočnik αλλά και της γ.γ υδάτων του ΥΠΕΚΑ”! Μάλιστα.
Όταν όμως λες ότι κάτι είναι “καθαρό”, πρέπει να πεις και από τι είναι “καθαρό”. Από σκόνη; Από σκουπίδια; Από μικροβιακούς παράγοντες; Αν έχεις πνευμονία και εξεταστείς για χοληστερίνη, προφανώς θα βγεις “καθαρός”. Στο Στρατώνι η παραλία και τμήμα του θαλάσσιου βυθού συνίστανται κατά μεγάλο μέρος από μεταλλευτικά απόβλητα με υψηλότατες συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων. Αν το εξετάσεις ΜΟΝΟ για κολοβακτηρίδια στο νερό, φυσικά και θα το βγάλεις “καθαρό” – και αυτό ακριβώς έγινε.
Η ρύπανση της περιοχής στις παραλίες Στρατωνίου και Καρβουνόσκαλας αξιολογείται ως ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ποιότητας των εδαφών…
Η σημαντικότερη οδός πρόσληψης είναι η κατάποση ρυπασμένου εδάφους, ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας…
Οι επιπτώσεις από τα τέλματα που διατέθηκαν στο παρελθόν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Στρατωνίου εκτιμώνται ως μη αναστρέψιμες…
Η βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Ιερισσού είναι ένα από τα πλέον ρυπασμένα σε μόλυβδο και ψευδάργυρο παράκτια οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο…
Συνιστούμε να διαβάσετε ολόκληρα τα άρθρα. Όσα γράφουμε είναι απολύτως τεκμηριωμένα γι’αυτό και ουδείς έχει επιχειρήσει να τα διαψεύσει. Με επιχειρήματα. Διότι δεν είναι βέβαια “επιχειρήματα” αυτά που επικαλούνται στο χθεσινό τους άρθρο οι Πωλητές του τόπου μας…
Γνωρίζοντας εκ των  προτέρων τι θα διαβάσουμε, επισκεφθήκαμε τους συνδέσμους που δίνονται στο άρθρο. Όπως μας πληροφορεί η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (εδώ το pdf παρ. 2.2, σελ. 7):
Οι χώρες παρακολουθούν και αναφέρουν τις μετρημένες τιμές συγκέντρωσης στα ύδατα κολύμβησης δυο μικροβιολογικών παραμέτρων — του εντερόκοκκου και του Escherichia coli (γνωστού και ως E. coli).
Δεύτερος σύνδεσμος που δίνουν οι Πωλητές: Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Στις “Συχνές Ερωτήσεις” διαβάζουμε:
Ποιες είναι οι παρακολουθούμενες παράμετροι ;
Οι Μικροβιολογικές Παράμετροι που παρακολουθούνται είναι:
Εντερόκοκκοι – Intestinal enterococci (cfu/100 ml) και Κολοβακτηρίδια – Escherichia coli (cfu/100 ml)
Οι Οπτικά Παρακολουθούμενες Παράμετροι είναι:
Κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα. Σκοπός της οπτικής παρακολούθησης είναι ο έλεγχος της παρουσίας ρύπων, ώστε όταν εντοπισθεί τέτοια ρύπανση, να ληφθούν κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της ενημέρωσης του κοινού.
Εντερόκοκκοι, κολοβακτηρίδια, γυαλιά και πλαστικά; Ποιος είπε ποτέ ότι το πρόβλημα του Στρατωνίου είναι τα κολοβακτηρίδια;
Το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γ.Γ.Υ. ΔΕΝ μετράει βαρέα μέταλλα, ούτε στο νερό ούτε στο ίζημα του πυθμένα! Και έτσι το Στρατώνι παίρνει και “Γαλάζια Σημαία”, διότι η “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης” (ΕΕΠΦ) που διαχειρίζεται το πρόγραμμα στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί τα επίσημα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης της ΓΓΥ. Δηλαδή τα ανωτέρω, που στην περίπτωση του Στρατωνίου είναι απλά άσχετα!
Εξ’αιτίας της ανεπάρκειας των Ευρωπαϊκών κριτηρίων αξιολόγησης των υδάτων κολύμβησης και μιας σειράς από φαινόμενα που μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν, μια παραλία με σοβαρότατο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης διεκδικεί και παίρνει δύο ύψιστους χαρακτηρισμους ποιότητας:
  • Η “παραλία” του Στρατωνίου δεν θα έπρεπε καν να περιλαμβάνεται στους καταλόγους του ΥΠΕΚΑ με τα “ύδατα κολύμβησης” και να αξιολογείται ως τέτοια, διότι υπάρχει ολόκληρη σειρά μελετών που τεκμηριώνει τη ρύπανση της συγκεκριμένης παραλίας και την επικινδυνότητα της για τη δημόσια υγεία.
  • Ο “Ειδικός Κανονισμός Λιμένα Στρατωνίου” του 1980 που απαγορεύει τη λήψη θαλάσσιου λουτρού, αλλά και το ψάρεμα και τη συλλογή οστρακοειδών και εχινοδέρμων από τη θαλάσσια περιοχή Στρατωνίου, δεν έχει ανακληθεί ή τροποποιηθεί μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (πρώην ΥΕΝ) τον επικαλείται και απαγορεύει ακόμα και σήμερα την αλιεία στην περιοχή Στρατωνίου (δείτε εδώ). Ο λόγος είναι προφανής: τα βαρέα μέταλλα από τους περίπου 12 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων εμπλουτισμού που έπεσαν στη θάλασσα κατά το παρελθόν, δεν εξαφανίστηκαν. Εκεί είναι ακόμα. Το ότι η απαγόρευση αλιείας έχει ατονήσει και δεν εφαρμόζεται δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα των αλιευμάτων.
  • Η Γενική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ από την άλλη πλευρά, φαίνεται πώς αγνοεί τον ισχύοντα Κανονισμό αλλά και τις μελέτες που αποδεικνύουν τη ρύπανση και οι οποίες είναι γνωστές σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (π.χ. στη Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου). Έτσι χαρακτηρίζει τον όρμο του Στρατωνίου “παραλία κολύμβησης”! Και αφού η υποχρέωση που έχουν είναι να ελέγχουν μόνο για κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, η Γ.Γ.Υ μας τη συστήνει ως “εξαιρετικής ποιότητας” για να πάμε για μπάνιο!
  • Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, για τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες, θέτει υποψηφιότητα αυτής της παραλίας για “Γαλάζια Σημαία”. Η ΕΕΠΦ δεν έχει ιδέα για τίποτε από τα ανωτέρω, ξέρει μόνο τις μετρήσεις για τα κολοβακτηρίδια και έτσι το Στρατώνι του εργοστασίου και των τοξικών αποβλήτων παίρνει και Γαλάζια Σημαία. Τρανταχτή απόδειξη του ότι στην  Ελλάδα, κάθε απατεωνιά είναι δυνατή
Άραγε αν το να προσκαλείς ανυποψίαστους τουρίστες να φέρουν  τα παιδιά τους και να κάνουν μπάνιο πάνω σε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα δεν είναι ΕΓΚΛΗΜΑ, τότε τι είναι έγκλημα; Το να μην ενημερώνεις τους ίδιους τους κατοίκους για τους κινδύνους στην υγεία τους τι είναι; Κάποιοι κάτοικοι του Στρατωνίου κολυμπούν στη θάλασσα μπροστά στο χωριό, επιδεικνύοντας τη δική τους καλή υγεία σαν “απόδειξη” της υγείας της θάλασσας. “Λένε ψέμματα οι οικολόγοι, εγώ τόσα χρόνια κάνω μπάνιο στη θάλασσα και δεν έπαθα τίποτα”. Αγνοούν προφανώς ότι  η επίδραση των βαρέων μετάλλων στον οργανισμό είναι αθροιστική, σωρευτική και θα δείξει τα αποτελέσματά της μετά από χρόνια, σε συνδυασμό με τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που υπάρχουν στο Στρατώνι, όπως τη σκόνη από τα μεταλλευτικά απορρίμματα.
Κάποιοι θέλουν να κρατούν τους κατοίκους του Στρατωνίου στο σκοτάδι σε ότι αφορά την υγεία τους και να εκμεταλλεύονται την αγάπη τους για το χωριό τους, για να καλλιεργήσουν το μίσος προς τους πολέμιους της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το κύριο μέλημα και αίτημα των κατοίκων και των τοπικών αρχών θα έπρεπε να είναι, όχι οι ψεύτικες “Γαλάζιες Σημαίες”, αλλά η εκπόνηση μιας εξειδικευμένης επιδημιολογικής μελέτης που θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην  υγεία του τοπικού πληθυσμού. Οι ίδιοι οι κάτοικοι θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα ήθελαν να μάθουν – όμως αντί γι’αυτό βρίζουν αυτούς που λένε την αλήθεια και χειροκροτούν τους χειραγωγητές τους.
Μια τέτοια μελέτη έγινε στην Ελλάδα: για το Λαύριο, από το ΙΓΜΕ. Τα συμπεράσματά της τρόμαξαν και η μελέτη καταχωνιάστηκε. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:
Κι αν δεν την διαβάσετε όλη, διαβάστε τις σελίδες 28-29-30. Και μετά από αυτό, απολαύστε το μπάνιο σας στο Στρατώνι!

πηγή: antigoldgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου