Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ποντοκερασιά: το δώρο εν κρυπτώ που εξόργισε τον Άη Βασίλη στο Κιλκίς!








Με αφορμή την πρόσφατη εν κρυπτώ επανεμφάνιση των ΥΠΕΚΑ+ΙΓΜΕ στο Κιλκίς και τη συνάντησή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με τον κ. Γκουντενούδη, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους πιστοποιήσαμε και αποδείξαμε σε προηγούμενο κείμενό μας ότι η συνάντηση ΔΕΝ έγινε για τον υδροφόρο ορίζοντα της Ποντοκερασιάς αλλά για τον ΧΡΥΣΟ της. Το χρυσό της Ποντοκερασιάς που σε πληθώρα συγγραμμάτων πολλών χρόνων βεβαιώνεται, αναλύεται και καταγράφεται τόσο από Έλληνες ερευνητές όσο και από ξένους.


Γιατί όμως το ΙΓΜΕ που έχει “επαναξιολογήσει τα κοιτάσματα, τις ποιότητες τους” κτλ χρειάζεται να κάνει περαιτέρω έρευνα; Το είπαν ξεκάθαρα οι εκπρόσωποί του κατά τη συνάντηση της Παρασκευής 07/12/2012: αποσκοπεί στην επικαιροποίηση και αποτύπωση του κοιτάσματος χρυσού - χαλκού. Με απλά λόγια, να εντοπιστεί επακριβώς το κοίτασμα γεωγραφικά, προκειμένου το αποτέλεσμα της έρευνας να δοθεί δώρο στην εταιρία εκμετάλλευσης! Δηλαδή, με χρήματα των Eλλήνων φορολογουμένων θέλουν να πραγματοποιήσουν έρευνα με στόχο την πλήρη αποτύπωση του κοιτάσματος, απαλλάσσοντας έτσι την εταιρία και από αυτό το έξοδο! Ακριβώς όπως με χρήματα Ελλήνων φορολογούμενων θα επιδοτήσουν τις θέσεις εργασίας! Ποτέ δε θα εισπράξει η Ελλάδα κάτι πέραν από τη φορολόγηση των μισθών των απόκληρων εργατών!

Αυτή είναι η μία παράμετρος του θέματος. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη, εξίσου σημαντική. Αφορά τη μυστικότητα και την προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών του Κιλκίς. Όπως και στην περίπτωση του διαγωνισμού για την περιοχή Βάθης - Γερακαριού, έτσι κι εδώ γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια είτε να γίνουν όλες οι κινήσεις εν κρυπτώ είτε να παρουσιαστούν ως κάτι άλλο μόλις αποκαλυφθούν. Με αυτόν τον τρόπο μας λανσάρεται εντέχνως το δήθεν “ερευνητικό έργο (...) για τον υδροφόρο ορίζοντα”!

Κι εδώ, η ιστορία ξεκινάει πριν μερικούς μήνες. Στις 16/02/2012 κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (στη συζήτηση για τα μεταλλεία στα Κρούσια), ο κύριος Σπυρίδων Τζίμας (διευθυντής στο ΥΠΕΚΑ) αναφέρει κατά λέξη: “Θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι πριν φτάσουμε στον καθορισμό της περιοχής αυτής, όλη η επιτροπή που δουλεύει γι' αυτό το σκοπό, που είμαστε, όπως σας είπα, χωρίς καμία ντιρεκτίβα, πήγαμε σε όλες τις περιοχές και ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή για να βγάλουμε στο διαγωνισμό ήταν γιατί δεν έχει δάσος. Δηλαδή, η κάλυψη εκεί που εμφανίζονται τα κοιτάσματα δεν έχει δάσος, ενώ η Ποντοκερασιά που είναι επίσης ένα σημαντικό κοίτασμα δεν προωθήθηκε.” Παραδοχή (για άλλη μια φορά) ύπαρξης σημαντικού κοιτάσματος και... παραπέτασμα καπνού από την άλλη! Και επιπλέον, αφού δεν προωθήθηκε τότε, γιατί προωθείται τώρα; Τι άλλαξε; Χάθηκε το δάσος από την παράνομη υλοτομία;



Στο πλαίσιο αυτών των μυστικών διεργασιών εντάσσονται και κάποιες φωνές (από “δημοσιογραφικές” ως τις πλέον επίσημες) που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί και λένε “μα ας γίνει έρευνα”. Δεν μας έλεγαν πού και για ποιον λόγο. Το άφηναν επίτηδες ακαθόριστο. Εντέχνως άφηναν να εννοηθεί πως η έρευνα θα αφορά τα 91.000 στρ. που εντάσσονται στον διαγωνισμό για τα οποία έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος - πράγμα που το γνώριζαν καλά πως δεν μπορούσε να γίνει. Με τη γνωστή διαδικασία του “πες - πες κάτι θα μείνει” ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να περάσει απαρατήρητη η όποια δραστηριότητα στην περιοχή της Ποντοκερασιάς ως αθώα έρευνα. Δεν θα τους περάσει όμως.

Ένα χρόνο πριν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γκουντενούδης έλεγε: “Θα μάς βρουν απέναντί τους, δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση σχεδίων που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει ερήμην της τοπικής κοινωνίας”. Τα λόγια αυτά συνεχίζουν να ισχύουν. Θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες πράξεις, αλλιώς είναι κούφια και χωρίς αντίκρισμα - για να μην πάει κάποιος παραπέρα σε πιο σκοτεινές σκέψεις. Οι αιρετοί του Κιλκίς λογοδοτούν στους πολίτες του Κιλκίς και σε κανέναν άλλον !

Οι συνεχείς αυτές παλινωδίες από την επίσημη πολιτεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: άλλα λεν και άλλα έχουν κατά νου να πράξουν! Το μόνο τους εμπόδιο φαίνεται να είναι οι ενημερωμένοι πολίτες και οι αντιδράσεις τους. Για το λόγο αυτό γίνονται οι συνεχείς προσπάθειες να μη μάθει ο κόσμος τι πραγματικά κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία. Όσοι εδώ και καιρό παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, έχουμε να σας δείξουμε πάμπολλα παραδείγματα υπόγειων διεργασιών και φίμωσης της αντίθετης με τα σχέδια της εξόρυξης γνώμης (ευτυχώς αυτά τα φαινόμενα δεν αφορούν στον τοπικό τύπο του Κιλκίς). Δεν είμαστε αφελείς! Γνωρίζουμε πως οι αποφάσεις και οι “γνωμοδοτήσεις” των εκάστοτε αρμοδίων εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα, τόσο μεγάλα που μπορούν εύκολα να εξαγοράσουν συνειδήσεις.

Ξέρουμε όμως πολύ καλά τον απόηχο των αντιδράσεών μας.
Ξέρουμε πολύ καλά τη δυναμική της ενέργειάς μας.
Ξέρουμε πολύ καλά πως αποτελούμε πραγματικό εφιάλτη που εμφανίζεται συνεχώς μπροστά τους.
Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα - μιλάμε με περιοχές όλης της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Οι Κιλκισιώτες κινούμαστε από απαράβατες αρχές ζωής. Το μέλλον των παιδιών μας, η ποιότητα του αέρα, η ύπαρξη νερού, η αξιοπρεπής καθημερινότητα είναι αδιαπραγμάτευτοι κανόνες για το Κιλκίς. Ούτε στη Βάθη - Γερακαριό θα αφήσουμε να γίνουν τα μεταλλεία - Ούτε στην Ποντοκερασιά. Καμία απολύτως έρευνα μεταλλευτικού χαρακτήρα δε θα γίνει στην Ποντοκερασιά. Αν κόπτονται για έρευνα και ΕΣΠΑ ας τα κάνουν για τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο και τον αγροτουρισμό της - στα οποία ήδη έχουν επενδυθεί εκατομμύρια !

Το μόνο που κατάφερε αυτή η κρυφή τους και ύπουλη ενέργεια με την Ποντοκερασιά, είναι να μας εξοργίσει ακόμη περισσότερο και να ενδυναμώσει τον αγώνα μας - Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι άνθρωποι ΥΠΕΚΑ/ΙΓΜΕ/Αθηνοκεντρικού κράτους ότι αυτό που θέλουν ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! 

φωτο (πλην του Αϊ Βασίλη) από: Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων 

όπως θα διαβάσετε σ' αυτή την ιστοσελίδα ο βοτανικός  αυτός κήπος βρίσκεται μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου της οροσειράς των Κρουσσίων με πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 φυτικά taxa (είδη και υποείδη). Ο χώρος ανήκει σε μια ζώνη προστατευόμενων περιοχών βάσει διεθνών συμβάσεων (Σύμβαση Ramsar για τους υγροτόπους, περιοχές υπό ένταξη στο Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ 2000). Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του ΒΒΚΚ οι προτεινόμενες περιοχές για ένταξη στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 είναι: Λίμνη Κερκίνη - Κρούσσια - Κορυφές Όρους Μπέλλες, Λίμνη Πικρολίμνη, Υδροχαρές δάσος Μουριών, Λίμνη Δοϊράνη. 
Απέχει  μόλις 1 χλμ από την Ποντοκερασιά κι έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου