Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Νέα Υόρκη: Παρουσιάζουμε την Αναρχική Φαντασία

Combustion Books
Όλοι μας ξέρουμε πως ο κόσμος είναι ένα χάλι. Υπάρχει λιμοκτονία και οικοκτονία, ρατσισμός και σεξισμός. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί νεκροί, κι όλα αυτά γίνονται την ώρα που εξαφανίζονται ολόκληρα είδη και το διοξείδιο του άνθρακα υπερθερμαίνει τον αέρα. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τόσο μεγάλο μέρος της μυθιστοριογραφίας μας είναι εξίσου ζοφερό με το επαπειλούμενο μέλλον μας.
Μα μπορούμε να φανταστούμε άλλους κόσμους. Μπορούμε να φανταστούμε καλύτερους τρόπους να οργανωθούμε, καλύτερους τρόπους να φερόμαστε μεταξύ μας, καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίζουμε τη γη. Συγκεκριμένα, μπορούμε να φανταστούμε κόσμους απαλλαγμένους απ’ τον αυταρχισμό του κράτους και του καπιταλισμού.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: πώς θα ήτανε οι κόσμοι αυτοί;
Η αναρχική κολεκτίβα Combustion Books, που κυκλοφορεί ανεξάρτητες εκδόσεις μυθοπλασίας, θέλει να βγάλει μια νέα σειρά βιβλίων υπό τον τίτλο The Anarchist Imagination, δηλαδή «Η αναρχική φαντασία». Ψάχνουμε για αναρχικές ουτοπίες σε γραπτό όγκο νουβέλας (15.000 έως 40.000 λέξεις).
Η πρόθεσή μας, φυσικά, δεν είναι να βάλουμε κάτω προσχέδια και να τα τηρήσουμε κατά γράμμα. Δεν παρέχουμε καμιά συνταγή για τη μελλοντική κοινωνία. Αντ’ αυτού, η ουτοπία είναι μια μορφή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να εξερευνήσουμε τις επαναστατικές μας επιθυμίες, να αναδείξουμε τις ιδέες που μπορεί να κάνουμε και πράξη, να προσφέρουμε στον εαυτό μας μερικές οπτικές της ίδιας της υπόθεσης για την οποία παλεύουμε.
Σίγουρα, η ουτοπία είναι μια ιδιαίτερη μορφή μυθιστοριογραφίας, και γυρεύουμε ιστορίες που να εξισορροπούν την αποτύπωση της κοινωνίας με ένα συναρπαστικό αφήγημα και ύφος. Οι ιστορίες μπορούν να τοποθετηθούν στο δικό μας κόσμο –παρελθόν, παρόν, μέλλον– ή στη φαντασία. Το πολιτικό τους κομμάτι μπορεί να είναι οτιδήποτε αντικρατικό, η οικονομία που θα περιγράφουν μπορεί να είναι οτιδήποτε αντικαπιταλιστικό. Όσο θα προχωρά αυτή η σειρά βιβλίων, ευελπιστούμε ν’ αναδείξουμε πόσο ευρύ μπορεί να είναι αυτό το πεδίο.
Ολοκληρωμένα και πληκτρολογημένα κείμενα –στ’ αγγλικά– μπορούν να σταλούν (σε αρχείο .rtf, .doc, .docx) στο submissions@combustionbooks.org
Έχετε κατά νου πως δεχόμαστε ιστορίες φαντασίας ριζοσπαστικού περιεχομένου, και ότι δε χρειάζεστε κάποιον ατζέντη ή διαμεσολαβητή (όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ) για να επικοινωνήσετε μαζί μας, γιατί μας ενδιαφέρει να ερχόμαστε σε απευθείας επαφή με κάθε συγγραφέα. Μη μας στείλετε πολλά γραπτά σας μαζί, προτείνετέ μας αυτό που θεωρείτε καλύτερο, κι αν έχετε γράψει μια ακολουθία ιστοριών στείλτε μας να δούμε την πρώτη στη σειρά.

το βρήκαμε εδώ: contra info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου