Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Λέμε ΟΧΙ στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό, στον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.






Ανακοίνωση  5μελούς Επιτροπής Ιατρών ΕΙΝΑΠ
Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Με εγκύκλιο που στάλθηκε τα Νοσοκομεία προ ολίγων ημερών, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 3096/23.11.12 καθίσταται επιχειρείται να αποκλεισθεί η πρόσβαση στα νοσοκομεία μεταναστών και ανασφάλιστων και ιδιαίτερα γυναικών, γιατί προβλέπεται διπλασιασμός του κόστους της παροχής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους «…μη Έλληνες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών…».
Ο ρατσισμός και ο έμφυλος και έγχρωμος κοινωνικός αποκλεισμός έχει απλώσει για καλά τα πλοκάμια του στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο οποίο κατά κύριο λόγο καταφεύγουν για να γεννήσουν γυναίκες, ανασφάλιστες, άνεργες μετανάστριες οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τραγικές. Είναι πιθανό οι γυναίκες να οδηγηθούν να γεννούν πια στο δρόμο ή στο σπίτι με ανορθόδοξες τακτικές σε μια χώρα της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας καλούνται να πληρώσουν λεφτά που δεν έχουν σε δημόσια νοσοκομεία, που για κάθε μέρα παράτασης της νοσηλείας τους στοιχίζουν όσο ένα πεντάστερο ξενοδοχείο!
 Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στο ΕΣΥ και στη δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτό αλλά και σε κάθε άνεργο, ανασφάλιστο μετανάστη, που είναι βουτηγμένος μέσα στη φτώχεια, σε αγαστή συνεργασία με ρατσιστικούς κύκλους.
Αυτή η εγκύκλιος έχει στοιχεία παραλογισμού, ανεδαφικότητα και έλλειψη στοιχειώδους ανθρωπισμού. Ο ισχυρισμός ότι τα ταμεία των ευκατάστατων Ευρωπαίων θα ενισχύσουν τα έσοδα των ελληνικών νοσοκομείων είναι για γέλια, όταν είναι γνωστό ότι καμιά γυναίκα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα προσέλθει στα τριτοκοσμικά νοσοκομεία της Ελλάδας για να γεννήσει. Αντιθέτως αυτά θα βουλιάζουν περισσότερο στα ελλείμματα μη μπορώντας να εισπράξουν λεφτά απ’ τους μη έχοντες.
Σε εφαρμογή της υπουργικής εγκυκλίου τα λογιστήρια των νοσοκομείων απαιτούν, με άλλοτε άλλο ζήλο, τη δήλωση του ασθενή για κάλυψη της δαπάνης ως προϋπόθεση για την εισαγωγή. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του διπλάσιου από το αναλογούν στους Έλληνες κόστος, καλείται να αναλάβει την ευθύνη της εισαγωγής  ο υπεύθυνος της εφημερίας γιατρός, χαρακτηρίζοντάς την ως επείγουσα. Με αυτό τον απολύτως απαράδεκτο τρόπο το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων μετακυλύουν την ευθύνη για τη νοσηλεία ή το πέταγμα στο δρόμο των ασθενών στους όλο και λιγότερο αμειβόμενους γιατρούς, που επιπλέον έχουν ορκισθεί να υπηρετούν όλους αδιακρίτως τους ασθενείς χωρίς ανταπόδοση, καλλιεργώντας το ρατσισμό μεταξύ των γιατρών και αποδίδοντάς τους ευθύνες που σε καμία περίπτωση δεν τους ανήκουν.
Λέμε ΟΧΙ στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό, στον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.
Ζητούμε δωρεάν και ίση πρόσβαση όλων όσων το χρειάζονται σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.
Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γεννήσει δωρεάν ή να υποστεί οποιουδήποτε τύπου γυναικολογική εξέταση, ανεξάρτητα από κοινωνική προέλευση, καταγωγή, χρώμα και σχήμα ματιών ή χρώμα δέρματος.
Καλούμε τον Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα το ρατσιστικό νόμο.
Η γέννα δεν είναι εμπόρευμα. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ Γιατρών Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου