Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΔΕΣ


merkel_anastasiadis93
Στο δραματικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων «Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά». Προφανώς εννοεί ότι αυτό έγινε ξαφνικά. Μέσα σε κάποιες ημέρες. Πέντε; Δέκα; Τριάντα το πολύ. Δε γνώριζε κάτι, ούτε μπορούσε να προβλέψει κάτι.

Γι’ αυτό, άλλωστε, στην προεκλογική του ομιλία στις 12 Φεβρουαρίου 2013 τόνιζε: «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, να δεσμευτώ και δεσμεύομαι, προς τους κύπριους συμπατριώτες μας και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες μας στο εξωτερικό, ότι δεν πρόκειται και το υπογραμμίζω, ο Νίκος Αναστασιάδης, να υπογράψει το όποιο μνημόνιο, που θα περιέχει, οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».
Αν δε με πιστεύετε, ορίστε, ακούστε τον:

Την ίδια δέσμευση ανέλαβε και μετά την εκλογή του, αλλά πάμε παρακάτω. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι επίσης στο χθεσινό δραματικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι «στις αμέσως επόμενες μέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν».
Εδώ, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου εμφανίζεται στην κυριολεξία ως ουρανοκατέβατος. Ως κάποιος που έφτασε ξαφνικά στην Κύπρο. Ως κάποιος που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τα της Κύπρου. Ως κάποιος που βρισκόταν σε κώμα και συνήλθε ξαφνικά. Είναι, όμως έτσι τα πράγματα;
Στην προσωπική του ιστοσελίδα διαβάζουμε:
«Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα, Αντιπρόεδρου και Προέδρου. Μετά από την επιτυχημένη του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ αναλαμβάνει δράση πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τόσο από τις θέσεις του Α’ Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997 και είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το2012.
Ταυτόχρονα ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα. Κατά τη μακρόχρονη του θητεία υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Εκλέγηκε επίσης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001, και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.
Στην πολιτική του πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών, εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων. Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU)».
Ο κ. Αναστασιάδης από τις θέσεις που κατείχε και υπηρέτησε είναι φανερό ότι γνώριζε πολλά περισσότερα για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου απ’ όσα κατάλαβα ότι γνώριζε, ακούγοντας τις δηλώσεις του. Βέβαια, ίσως κάποιοι πουν ότι από τις πολιτικές του θέσεις δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει την κατάσταση των τραπεζών της χώρας του. Ακόμη κι αν δεχτούμε αυτό το επιχείρημα, βλέπουμε στη δήλωση περιουσιακών του στοιχείων ότι ο κ. Αναστασιάδης κατέχει ή κατείχε το 2011 το 60% της Imperium Services Limited και το 54% της Imperium Consulting Limited.

Ας δούμε πως περιγράφει μέρος των δραστηριοτήτων της η εταιρεία Imperium Services Limited στην ιστοσελίδα της επιλέγοντας “AREAS OF PRACTICE” και στη συνέχεια “Banking & Finance”. Εκεί διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Our firm successfully advices many local and international banking financial institutions. Our partners and our litigation lawyers have extensive experience advising both local and international banks and handling disputes in this area». Με μία γρήγορη μετάφραση «Η εταιρία μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλά τοπικά και διεθνή τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι συνεργάτες και οι δικηγόροι μας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τόσο στις τοπικές όσο και στις διεθνείς τράπεζες και τη διαχείριση των διενέξεων σ’ αυτόν τον τομέα».
Όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο, ας ψάξει σε ποια τοπικά τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες η εταιρεία του κ. Αναστασιάδη και ας καταλήξει στα συμπεράσματά του σχετικά με τη γνώση των πραγμάτων που θα έπρεπε να διαθέτει ο κ. Αναστασιάδης γύρω από τον τραπεζικό τομέα της χώρας του.
Ακόμη κι αν δεν είχε την πολιτική δυνατότητα να γνωρίζει «λεπτομέρειες» για τα οικονομικά της Κύπρου, θεωρώ ότι ένας άνθρωπος με συνολική περιουσία 2.342.250€ κάτι θα είχε μυριστεί. Δεν είναι μεγάλη η περιουσία του κ. Αναστασιάδη. Όμως σημασία έχουν οι πηγές της, οι οποίες έχουν σχέση με δικηγορικές δραστηριότητες με ειδίκευση στον τραπεζικό τομέα.
Φυσικά δεν υποστηρίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης κάνει κάτι παράνομο ή ότι ξεγέλασε προεκλογικά το λαό του ή τον ξεγελά ακόμη και σήμερα υποσχόμενος «νέο ξεκίνημα», «επενδύσεις» και «ανάπτυξη». Λέω απλώς ότι διέθετε την ίδια άγνοια και διαθέτει την ίδια ειλικρίνεια που χαρακτήριζαν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό λέω απλώς και δεν πιστεύω κάποιοι να το θεωρούν συκοφαντικό. Ε; Δεν είναι συκοφαντία, ούτε προσβλητικό να σε θεωρούν το ίδιο ειλικρινή και επιτυχημένο με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Σωστά;

πηγή:  Καρτέσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου