Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σεβάσου το σκύλο που ’χεις για πατέρα


Στην πόλη του Σραβάστι, ο Βούδας μπήκε στο σπίτι ενός συγκεκριμένου μαθητή, του φτωχοδιάβολου Σουντάττα. Ο άνθρωπος έλειπε απ’ το σπίτι. Βρισκότανε όμως πάνω στο ντιβάνι ένας άσπρος σκύλος, που έτρωγε από ’να πιάτο. Σαν είδε τον Βούδα, ο σκύλος πήδησε χάμω και του αλύχτησε σαν λυσσασμένος.
Ο Βούδας του είπε: «Σκασμός, σπαγκοραμμένε!»
Ο σκύλος πήγε και κουλουριάστηκε σε μια γωνία, κι έτρεμε σύγκορμος λες και τον είχανε ξυλοφορτώσει.
Όταν επέστρεψε ο Σουντάττα κι αντίκρισε το σκύλο του σε τέτοια χάλια, ρώτησε ποιος του είχε προξενήσει αυτήν τη στενοχώρια. Οι ένοικοι του σπιτιού απάντησαν: «Ο Βούδας… του φέρθηκε σαν να ’τανε σπαγκοραμμένος».
Φουντωμένος από θυμό, ο Σουντάττα πήγε να ζητήσει εξηγήσεις απ’ τον Βούδα: «Για να ’χουμε καλό ρώτημα, από πού κι ως πού του φέρθηκες σαν να ’τανε σπαγκοραμμένος;»

«Εγώ είπα μονάχα την αλήθεια. Το ζώο αυτό είναι ο αποθανών πατέρας σου. Γεννήθηκε σκύλος στη νέα του ζωή έτσι ώστε να τιμωρηθεί για την πλεονεξία του, και δεν έχει πάψει να φυλάει τ’ αγαθά του. Ανάγκασέ τον να σου φανερώσει το θησαυρό που ’χει κρυμμένο απ’ όλους, ακόμη κι από σένα».
Ο Σουντάττα γύρισε στο σπίτι κι έβαλε τις φωνές στο σκύλο του: «Μιας κι ήσουνα ο πατέρας μου στην προηγούμενή σου ύπαρξη, ό,τι κι αν ανήκε σ’ εσένα ανήκει τώρα πια σ’ εμένα. Άντε να μου δείξεις το θησαυρό που φύλαγες κρυμμένο από μένα».
Ο σκύλος γλίστρησε κάτω απ’ το ντιβάνι και άρχισε να ξύνει το έδαφος με τα δυο του πόδια. Ο Σουντάττα βάλθηκε να σκάβει κι αυτός σ’ εκείνο το σημείο ώσπου ανέσυρε ένα μεγάλο θησαυρό.
Τρέφοντας πλέον εμπιστοσύνη στον Βούδα, του ζήτησε να τον διδάξει κάποια πράγματα για τις πράξεις και τις κυρώσεις τους. Και ο Βούδας του είπε, μεταξύ άλλων: «Στον καθέναν συμβαίνει αναπόδραστα ό,τι ο ίδιος προτίθεται να πράξει. Η πρόθεση φέρνει την πράξη, μα η πράξη φέρνει την κύρωση, έναντι της οποίας σε τίποτα δεν ωφελεί η πρόθεση. Η φτώχεια είναι η τιμωρία των πλουσίων. Η σκυλίσια ζωή είναι η τιμωρία των πλουσίων που λογίζουν τους εαυτούς τους μοναχά ως πλουσίους. Σεβάσου το σκύλο που ’χεις για πατέρα. Αλλιώτικα, σε μια μελλοντική ζωή, θα γενείς σκυλοτροφή».
πηγή: machete

το βρήκαμε εδώ: contra info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου