Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ξέρουμε τι μας ετοιμάζουν, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ! 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ Η ΑΘΗΝΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΗ, 1μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας συνεχίζεται. Αφού πρώτα ανάγκασαν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού πέταξαν ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας στην ανεργία, στην συνέχεια προσπαθούν να διαλύσουν την δημόσια εκπαίδευση.

Από την αρχή της χρονιάς προχώρησαν σε κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, ενώ τα περισσότερα που λειτουργούν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με πολλές ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εξοπλισμό. Τώρα με το Σχέδιο- Αθηνά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπαίνουν στο στόχαστρο.
Για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αυτή η μάχη είναι πολύ σημαντική. Προσπαθούν συνολικά να μετατρέψουν τα στοιχειώδη, βασικά δικαιώματα μας για σπουδές, υγεία, ζωή με αξιοπρέπεια σε προνόμια για λίγους και εκλεκτούς. Είναι ανελέητοι!

Είδαμε τα αδέρφια μας από το ΤΕΙ Λάρισας να πεθαίνουν από το κρύο και τα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «άγνοια και αφέλεια». Στους καιρούς του μνημονίου και της τρόικας, η μάχη για επιβίωση λοιδορείται από τους σοφούς των καναλιών με τους μισθούς των δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τι λένε: Θέλουν να πείσουν την κοινωνία ότι με το σχέδιο-Αθηνά θα «νοικοκυρευτεί» η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα «εκσυγχρονιστούν», οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα «διευκολυνθούν» για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τι κάνουν: Στην πραγματικότητα με το σχέδιο-Αθηνά πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφοί μας που δεν μπορούν υπό τέτοιες συνθήκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η όποια εργασιακή μας προοπτική εξοντώνεται, αφού τα δικαιώματα των πτυχίων στην εργασία εκμηδενίζονται και μας δηλώνουν ότι θα μείνουμε άνεργοι.

Τμήματα συγχωνεύονται ή κλείνουν με αποτέλεσμα οι χιλιάδες νέοι και νέες που πετιούνται έξω από τις σχολές και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή να αναζητήσουν αναγκαστικά την τύχη τους στα Ιδιωτικά Κολέγια και Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα θα μπουν στην αγορά εργασίας σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Οι εγκαταστάσεις των σχολών που κλείνουν θα πουληθούν σαν «φιλέτα» σε ιδιώτες.

Την ίδια ώρα θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή αμφισβήτησης μέσα στις σχολές με τις νέες χουντικές διοικήσεις των μεγαλοκαθηγητών και των ιδιωτικών συμφερόντων (μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ, όπως η Nestle στη Γεωπονική).

Παράλληλα το σχέδιο-Αθηνά θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος -ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές»- θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, την διάσπαση των πτυχίων σε δυο κύκλους με παράλληλη εισαγωγή διδάκτρων.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη υπουργού Εσωτερικών -και πρώην υπουργού Παιδείας κατά την διάρκεια της εξέγερσης τον Δεκέμβρη 2008- που πρότεινε να μετοχοποιηθεί η αξία των δημόσιων Πανεπιστημίων και να πουληθεί το 49% σε ιδιώτες!

Τι φοβούνται: Οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως των σπουδαστών των ΤΕΙ δημιούργησαν πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία. Η αρχική αδιαλλαξία γρήγορα έδωσε την θέση της σε «διορθωτικές» κινήσεις, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο διάρκειας 6 χρόνων. Στην πραγματικότητα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους σπουδαστές γιατί καταλαβαίνουν ότι αν όλα αυτά τα μικρά ρυάκια αντίστασης ενωθούν, το ποτάμι του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος μπορεί να ανατρέψει όχι μόνο τα σχέδια τους αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση.

Ένα μαχητικό, ριζοσπαστικό κίνημα αντίστοιχο με αυτό του 2006-2007, θα φέρει το σύνολο των εργαζομένων στο πλευρό των φοιτητών και των σπουδαστών δημιουργώντας την σπίθα που θα βάλει φωτιά σε ολόκληρη την κοινωνία.

 Οι πρώτες κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις, ο αποκλεισμός του Υπουργείου Παιδείας από χιλιάδες σπουδαστές και φοιτητές ήταν μόνο η αρχή. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει το κίνημα έπεσαν στο κενό. Οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στις σχολές μας, οι κινητοποιήσεις που αποφασίζονται σε όλη την Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο. Με δυναμικότητα και συντονισμό μπορούμε να προχωρήσουμε και να νικήσουμε!

Να ενωθούμε, να παλέψουμε μαζί. Να προχωρήσουμε σε μαζικές συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες και σε μαχητική Πανελλαδική διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις 14 Μαρτίου στην Αθήνα.

Καλούμε όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν στο συντονιστικό εκείνη τη μέρα και από κοινού να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα μας με στόχο τη νίκη. Θέλουμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους και τους καθηγητές που πλήττονται αλλά και όλη την υπόλοιπη νεολαία γιατί δίνουμε έναν αγώνα και για αυτούς και θέλουμε να τον δώσουμε μαζί!

Τέρμα πια στην υποταγή και την απογοήτευση. Το μέλλον ανήκει σ΄ αυτούς που αγωνίζονται!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου