Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το ΣτΕ απέρριψε αίτηση συλλόγων της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση οκτώ Συλλόγων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ανασταλεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και καθορίζονταν οι χώροι απόθεσης παλαιών τελμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «TVX Hellas Α.Ε.» για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» στην οποία μεταβιβάστηκε έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στην προκειμένη περίπτωση προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο οκτώ σύλλογοι (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικών, αγροτικοί και αλιευτικοί) και ζητούσαν να ανασταλεί η επίμαχη υπουργική απόφαση, ενώ παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης έκαναν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) επισημαίνει στην υπ' αριθμ. 110/2013 απόφασή του ότι τα έργα στα μεταλλεία Κασσάνδρας επεκτείνονται σε έκταση 264.000 στρεμμάτων στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής στα όρια των Δήμων Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων-Ακάνθου. Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) περιγράφεται ως «άγονη».

Ακόμη, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση, ότι όπως προκύπτει από την ΜΠΕ, έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου, τόσο στους προστατευόμενους τόπους του δικτύου Natura, όσο και στους οικότοπους και στους προστατευόμενους τόπους από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Από τις εκτιμήσεις αυτές δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν τους προστατευόμενους τόπους, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180», προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην αίτηση αναστολής των συλλόγων κ.λπ. «δεν παρίσταται προδήλως βάσιμοι» (δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι η κύρια προσφυγή που εκκρεμεί θα γίνει δεκτή). Επιπρόσθετα, οι δικαστές, αναφέρουν ότι ενόψει του ιδιαίτερα μικρού τμήματος που εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή και του γεγονότος ότι έχει γίνει αξιοποίηση των επιπτώσεων στις επίμαχες και γειτονικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου