Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μια τέλεια ευκαιρία


Ο συστημικός πανικός απ’ τα απόνερα που προκάλεσε το σπάσιμο του τελευταίου καπιταλιστικού ταμπού που ακούει στο όνομα “καταθέσεις” μόλις άρχισε. Η άμεση αρπαγή τους ήταν ξένη για τα στενά οικονομικά πλαίσια του “ισχυρού ευρώ”, μέχρι σήμερα. Προνόμιο των φτωχών Λατινοαμερικάνων. Όχι, όμως, πια.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την απόφαση που δέχτηκε να ακολουθήσει μετατρέποντας την αργία της Καθαράς Δευτέρας σε τραπεζικό τετραήμερο περισυλλογής.

Η Ευρώπη έριξε και το τελευταίο σύνορο της γερμανομανίας της αποφασίζοντας να διαλύσει το σύστημα που θυσίασε τους λαούς πέντε χωρών για να σώσει. Τις τράπεζες.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι καταθέτες είναι συνυπεύθυνοι για τα σφάλματα των τραπεζών που έχουν τα χρήματα τους, δικαιολογώντας κατά ένα ποσοστό οποιοδήποτε καμένο υποκατάστημα από εδώ και στο εξής.

Από την άλλη, μπροστά στην Κύπρο απλώνεται μια χρυσή ευκαιρία. Να ακολουθήσει την περπατημένη της Ισλανδίας και να διώξει μια και καλή από πάνω της τη ρετσινιά του παραδειγματισμού.

Παύση πληρωμών στους πιστωτές της, έξοδο από το ευρώ, αναδιάρθωση του εσωτερικού της χρέους, γενναία υποτίμηση του νομίσματος της, περιορισμό των συναλλαγματικών συναλλαγών για τον πρώτο χρόνο, απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από τη χώρα από ένα ποσό και πάνω. Ότι γίνεται εδώ και λίγες ώρες δηλαδή, εκτός φυσικά από την παύση πληρωμών στους πιστωτές. Αυτή δεν παύει ποτέ.

Αν υπάρχει μία περίπτωση τόσο κοντινή όσο η Ισλανδική, αυτή είναι η Κύπρος. Ένα νησί με μικρό πληθυσμό, υψηλό βιοτικό επίπεδο, που καλείται να πληρώσει τις φαλιρισμένες της τράπεζες με τα χρήματα των ίδιων των καταθετών τους.

Στην Ισλανδία ένας πρόεδρος ήταν αυτός που μπήκε μπροστά και πήρε την ευθύνη. Δύο φορές. Στην Κύπρο ο πρόεδρος που υπάρχει τώρα δεν πρόκειται να πάρει ούτε μισή πρωτοβουλία. Μιλάμε για τον άνθρωπο που μερικές ώρες πριν πει το ναι στην εξαφάνιση των καταθέσεων, το διέψευδε ορκιζόμενος στην ανδρική του τιμή.

Τέτοια ανδρείκελα δεν έχουν καμία τιμή κι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι είναι να μπουν σε ένα ελικόπτερο παρέα με τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες τους.

Μόλις η Κύπρος συνέλθει, κάτι που θα συμβεί πολύ πιο σύντομα από ότι περιμένουν οι ειδικοί των Βρυξελλών, τότε θα λάβει από το ΔΝΤ συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τον ριζοσπαστικό τρόπο που αντιμετώπισε μία τόσο βαθιά και συστημική κρίση. Ακριβώς όπως έγινε και με την Ισλανδία.

(Έχουν περάσει δύο μέρες και τα παπαγαλάκια των δημοσιογραφικών payroll έχουν χάσει τη μιλιά τους. Τους έκατσε καλά το τριήμερο. Πρόλαβαν να κρυφτούν για να πάρουν οδηγίες διαχείρισης της κρίσης κομμουνιστοποίησης του άγιου νεοφιλελευθερισμού τους.)
 
πηγή: Πολύφημος 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου