Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Χρυσός της Ελλάδος και η μύτη του Πινόκιο. Της Μαρίνας Βήχου

«Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ»: δήλωση Μάκη Βορίδη, υπουργού της ΝΔ, πρώην βουλευτού του ΛΑΟΣ, πρώην Προέδρου της ΕΠΕΝ, μεγάλου «πατριώτη»  και «εθνικιστή». Της Μαρίνας Βήχου

Τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής αυτή τη στιγμή από άποψη εκμετάλλευσης ανήκουν στην πολυεθνική Eldorado Gold, που τα αγόρασε από την European Goldfields, που κι αυτή με την σειρά της τα αγόρασε από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» .

Τα μεταλλεία βρίσκονται μεν σε ελληνικό έδαφος αλλά η ειρωνεία είναι ότι από όλες αυτές τις αγοραπωλησίες το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι έλληνες φορολογούμενοι, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Μόνο κατά την πρώτη αγοραπωλησία, κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο το 1995 πούλησε τα μεταλλεία στην TVX HELLAS A.E έλαβε 39,8 εκ. ευρώ.


Από τότε μέχρι τις μέρες μας που αγοράστηκαν από την Eldorado Gold η αξία τους «ανήλθε» τόσο, ώστε το 7,07 % των εξορυκτικών δικαιωμάτων που πουλήθηκαν τελευταία να στοιχίσουν 101,5 εκ. ευρώ. Με σημερινές τιμές το σύνολο της αξίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Και όχι μόνο στις αλλεπάλληλες μετά την αρχική από το ελληνικό Δημόσιο αγοραπωλησίες, το ελληνικό Δημόσιο δεν επωφελήθηκε ούτε ένα ευρώ αλλά σύμφωνα με τον ισχύοντα ελληνικό Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση.
 
Το μόνο έσοδο που αναμένεται να λάβουν οι έλληνες φορολογούμενοι είναι αυτό που θα προκύψει από την φορολόγηση των λογιστικά υπολογίζομενων «καθαρών κερδών» της εταιρείας. Φέξε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή, εδώ δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε την ντόπια φοροδιαφυγή θα ελέγξετε την Eldorado;

Αυτά ως προς το κομμάτι εκείνο της δήλωσης σας, σύμφωνα με το οποίο  «ο Χρυσός είναι της Ελλάδος», με το οποίο προσπαθείτε να υποδείξετε ότι αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και άρα εθνικό συμφέρον η εκμετάλλευση του. Για να ισχυριστείτε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μπορείτε να αποδείξετε την ωφέλεια που θα έχουν οι έλληνες φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και ψηφοφόροι σας από την επένδυση αυτή.

Από πουθενά όμως δεν προκύπτει αυτό, αντίθετα προκύπτει ότι με αδιαφανείς διαδικασίες μέχρι τώρα έχουν γίνει όλες οι μεθοδεύσεις , ώστε να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο και κανείς δεν έχει παραπεμφθεί στα Δικαστήρια.
 
Διότι πως μπορεί να εξηγηθεί ότι, όταν η TVX HELLAS A.E  πώλησε τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε έναντι 11 εκ. ευρώ, η Ελληνικός Χρυσός, που δημιουργήθηκε 2 μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης με μετοχικό κεφάλαιο μόνο 60.000 ευρώ, επιδοτήθηκε στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση με 15 εκ. ευρώ.

Και πως επίσης εξηγείται ότι ένα χρόνο μετά η European Goldfields αγοράζει το 65% της Ελληνικός Χρυσός έναντι 123,5 εκ. δολαρίων και τον Ιούνιο του 2007 άλλο ένα 30% έναντι 178 εκ. Το κέρδος δηλαδή των Μπόμπολα, Κούτρα και Τίμις (κυρίων μετόχων της Ελληνικός Χρυσός) ανήλθε στα 95. 700.000 δολάρια, από αυτά οι έλληνες φορολογούμενοι, στην ιδιοκτησία των οποίων στην πραγματικότητα είναι τα μεταλλεία, έμειναν και πάλι εκτός.

Σύμφωνα εξάλλου με την εκτίμηση (Απρίλης του 2011) της τέως γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη, η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, η συνολική δαπάνη λειτουργίας των μεταλλείων μαζί με το κόστος της επένδυσης ανερχόταν στα 2.800.000 .000 ευρώ και συνεπώς το καθαρό κέρδος για την εταιρεία ήταν 7.200.000.000 δισ. και πάλι χωρίς κανένα έσοδο για τους έλληνες φορολογούμενους.

Όμως αυτοί οι έλληνες φορολογούμενοι, για τους οποίους δήθεν κόπτεστε, εδώ και 3 χρόνια από τότε που εξαπολύσατε εσείς και η προηγούμενη κυβέρνηση την επίθεση εναντίον τους με τα απανωτά Μνημόνια, έχουν πει το ψωμί ψωμάκι και τρέχουν να πουλήσουν τα χρυσαφικά τους στις Αγορές Χρυσού, που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
 
Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι Ντροπή να μιλάτε για «τον Χρυσό της Ελλάδας» και να εξαπολύετε τρομοκρατικές επιθέσεις στον τοπικό πληθυσμό της Ιερισσού, που στο κάτω- κάτω υπερασπίζεται τη γη του και το βιος του από όλους εσάς, τα ντόπια και ξένα «κοράκια» που μεταχειρίζεστε την Ελλάδα σα να είναι το Eldorado σας.
 
Ο αγώνας των κατοίκων της Ιερισσού είναι ισάξιος με αυτόν του Πολυτεχνείου. Όπως το Πολυτεχνείο άνοιξε το δρόμο για να πέσει η χούντα έτσι και η Ιερισσός συμβολίζει την Νέα Ελλάδα που έχει ξεκινήσει να οικοδομείται και ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, όσα Μνημόνια κι αν υπογράψατε, όσες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κι αν κάνετε...

πηγή: Tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου