Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση στην Καβάλα για τα μεταλλεία χρυσού

Εκδήλωση για τα μεταλλεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα με τίτλο «Η σιωπή μας δεν είναι χρυσός…η αλληλεγγύη μας θησυαρός» θα πραγματοποιηθεί διοργανώνει την Πέμπτη 21 μαρτίου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο Διοικητητρίου Καβάλας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά Της Εγκατάστασης  Δεξαμενών Καυσίμων.
Το κάλεσμα:

Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ !
Στο δάσος των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική, τον τελευταίο χρόνο, εξελίσσεται ένα καταστροφικό σχέδιο του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με την καναδική πολυεθνική El Dorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα, για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού. Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταστρέφεται το αρχέγονο, αυτό, δάσος, με ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη φύση, τους ανθρώπους και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμός κ.λ.π).

Τα δακρυγόνα της… «ανάπτυξης»
Το δυναμικό κίνημα αντίστασης των κατοίκων, που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε στην περιοχή, ήρθε αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση όργιο καταστολής. Σήμερα, ολόκληρη η περιοχή τελεί ουσιαστικά υπό κατοχή από τις δυνάμεις καταστολής: Απαγωγές «υπόπτων» από τα σπίτια τους, ψυχολογική βία, λήψεις δείγματος γενετικού υλικού και, πριν λίγες μέρες, μια εισβολή ΜΑΤ και αντιτρομοκρατικής στο χωριό της Ιερισσού με δακρυγόνα να προκαλούν τρόμο και πανικό ακόμα και στο τοπικό σχολείο που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο παιδιά!

Στην Χαλκιδική δοκιμάζεται το μέλλον
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» που δοκιμάζεται σήμερα στην Χαλκιδική, κάτω από την μπότα των ΜΑΤ, κράτος και εταιρίες επιθυμούν να το επιβάλουν παντού στην Ελλάδα. Ειδικά η περιοχή της Β. Ελλάδας φαντάζει στα μάτια των σύγχρονων χρυσοθήρων ως ένα απέραντο El Dorado. Επιθυμούν να αλέσουν εκατομμύρια τόνους πολύτιμου δασικού εδάφους, που θα το επεξεργαστούν με θανατηφόρα κυανιούχα για να παραλάβουν λιγότερο από 1 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο σκόνης!!!
Στην Ροδόπη και τον Έβρο, ενώ η κυβέρνηση και οι εταιρίες ήταν έτοιμες για «χρυσοφόρες μπίζνες», αναμετρήθηκαν με ένα αποφασισμένο κίνημα πολιτών και με το σθεναρό ΟΧΙ της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση.
Η Καβάλα βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για διερευνητικές εξορύξεις στην περιοχή του Παγγαίου.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!
Είναι αλήθεια ότι αυτή η περιοχή, από την Χαλκιδική ως τον Έβρο, κρύβει ένα θησαυρό: Δεν είναι το χρυσάφι που βρίσκεται στα σπλάχνα της γης και εκεί θα παραμείνει! Είναι η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών, που ορθώνουν ανάστημα και αντιστέκονται. Την χτίσαμε στο παρελθόν, με κοινούς αγώνες ενάντια στα ορυχεία χρυσού, ενάντια στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, ενάντια στο εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Καβάλα. Την διαφυλάξαμε, την εμπλουτίσαμε με τις εμπειρίες όλων αυτών των χρόνων και τώρα, με όπλο μας την αλληλεγγύη, θα πετύχουμε την μεγάλη νίκη ενάντια στις θανατηφόρες εξορύξεις και την βία που τις συνοδεύει.

Στις δημοκρατίες, αποφασίζουν οι κοινωνίες !!!
πηγή: Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού

(προσθήκη antinewskilkis)
Για την περίπτωση της Καβάλας, διαβάστε κι αυτά:

Αίτηση για έρευνες για χρυσό στην Π.Ε. Καβάλας – Xάρτης και παρατηρήσεις

μετά τις Σέρρες....να και τα σημάδια για Καβάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου