Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

“Μη με κοιτάτε Φοβάμαι…”




ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

ΑΚΟΜΗ ΚΛΑΙΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ Η ΙΕΡΙΣΣΟΣ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: «ΟΤΑΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ»

Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου  Φωτ.: Μάριος Λώλος από την Εφημερίδα των Συντακτών

        «Μη με κοιτάτε, φοβάμαι». Ο ΜΑΤατζής τα χάνει όταν του απευθύνεται 
ο 5χρονος Γιάννης. «Γιατί φοβάσαι, αγόρι μου; Τι θα σου κάνω;». «Αυτά που μας κάνατε στο χωριό μας χτες». Ο μικρούλης κρατάει τη μαμά του από το χέρι έξω από τα δικαστήρια του Πολύγυρου. Μαζί με εκατοντάδες συγχωριανούς στέκουν απέναντι στους αστυνομικούς με τις ασπίδες που έχουν ζώσει το κτίριο και στους ακροβολισμένους άντρες των ΜΑΤ. Μέσα οι συγχωριανοί τους. «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά», το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα βγαίνει από τα στόματα παππούδων, γιαγιάδων, παπάδων, μαθητών. Σχεδόν όλο το χωριό –άυπνο, κουρασμένο, αλλά όχι γονατισμένο- συμπαραστέκεται στους 4 «τρομοκράτες» που παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την αυτόφωρη διαδικασία για οπλοκατοχή, κατοχή γουόκι τόκι και κροτίδων.

Πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά; ρωτήσαμε τον δικηγόρο Βασίλη Τζιμούρτο. «Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βαφτιστούν τρομοκράτες ή εγκληματίες άνθρωποι οικογενειάρχες και να συσχετιστεί ο οποιοσδήποτε αντιδρών στην καταστροφή του τόπου με την επίθεση στις Σκουριές. Το αδίκημα της κατοχής ενός αδήλωτου και σε χρόνια αχρησία κυνηγετικού όπλου αλίμονο αν αρκεί για να θεμελιώσει οποιαδήποτε αυτουργία σε τέτοιου είδους γεγονότα. Η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και δημιουργίας ενόχων από τα ΜΜΕ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταδεικνύει τον αληθινό αγώνα των κατοίκων».
Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης η Ιερισσός δεν έκλεισε μάτι: παρακολουθούσε οργισμένη τα δελτία ειδήσεων, άκουγε εμβρόντητη τον υφυπουργό Παιδείας να λέει πως δεν προσήχθη κανένας από τους μαθητές, παρηγορούσε τα παιδιά της. Αυτά τα παιδιά που από πολύ νωρίς προχθές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο τους για να βγουν σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια και να ζητήσουν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παραιτηθεί. «Ζήσαμε έναν κανονικό πόλεμο και τώρα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει επικοινωνιακός πόλεμος», μας λέει η 15χρονη Κ.Μ., ένα από τα κορίτσια που σύρθηκε στην αστυνομία. «Μας πήραν τρεις μαθητές στο τμήμα κι ο υφυπουργός έλεγε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τους δείχνουμε τα δακρυγόνα στην αυλή και λένε ότι μόνο ένα έπεσε μέσα. Πήγαινε στην αυλή να δεις». Οντως, παρ” όλο που στην Ιερισσό έβρεχε όλη νύχτα, η μυρωδιά από τα χημικά αιωρείται στην ατμόσφαιρα και στην αυλή του σχολείου υπάρχει ακόμα κίτρινη σκόνη. «Ο γιος μου είναι 12 χρονών. Δεν μπορεί ακόμα να συνέλθει. Φοβάμαι πως σακάτεψαν τις ψυχές των παιδιών μας για πάντα», λέει η μητέρα Ε.Η.
«Μπήκε στο χωριό ένας κανονικός στρατός. Οταν έπιασαν τη «17 Νοέμβρη» πήγαν δύο τζιπ. Πού σκόπευαν όλα αυτά; Νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν; Γι” αυτό κινάμε τώρα μαζικά για το δικαστήριο. Εμπρός», λέει ο Γ.Κ. Χτες στον Πολύγυρο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στην Κομοτηνή, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν σταματούν να διαδηλώνουν. Και να είναι απίστευτα ευρηματικοί: σκαρώνουν συνθήματα στο λεπτό και τα διαδίδουν στόμα με στόμα. «Ησουνα μικρός και είχε ανεργία, ρουφιάνος πήγες κι έγινες στην αστυνομία». «Οσες κι αν κάνετε, σκυλιά, προσαγωγές, χρυσάφι δεν θα πάρετε απ” τις Σκουριές». «Πάχτα, Δένδια, Σαμαρά, ήρθε η ώρα να μπείτε στα κελιά». Αυτά ήταν τα συνθήματα που γεννήθηκαν χτες.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….

«Εγώ είμαι η γενιά του ’40 και τώρα πολεμάνε τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Δεν κάνω πίσω!»
Ηταν μια μέρα της γυναίκας αλλιώτικη από τις άλλες. Καμιά τους δεν είχε όρεξη για γιορτές: της μιας ο άντρας πέρασε τη νύχτα του στο τμήμα, της άλλης το παιδί δεν μπορούσε να ανασάνει, της τρίτης το μωρό γαντζωνόταν στο λαιμό της και ούρλιαζε κάθε φορά που το πλησίαζε ξένος. Παρ” όλα αυτά, με τις ντουντούκες τους, τα πανό τους και τα μπλουζάκια «όχι στο χρυσό» που δεν βγάζουν ποτέ από πάνω τους, οι γυναίκες της Χαλκιδικής ήταν πάλι χτες στο δρόμο: άλλες έξω από τα δικαστήρια, άλλες προετοιμάζοντας τη σημερινή πορεία στη Θεσσαλονίκη.
Πρώτη πρώτη η σούπερ γιαγιά, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου όταν στην προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό βγήκε στην πρώτη γραμμή τραγουδώντας. «Τι να γιορτάσουμε παιδάκι μου εμείς τώρα; Εμείς μόνο να φωνάξουμε μπορούμε. Θα γιορτάσουμε όταν νικήσουμε», λέει η κυρία Καίτη, ετοιμοπόλεμη και σήμερα με τα αθλητικά της παπούτσια, «για να τρέξω άμα χρειαστεί πάλι, πουλάκι μου». Η κυρία Καίτη, με μάσκα και κασκόλ, βγήκε μπροστά στους ΜΑΤατζήδες: «Ελάτε να σας πω εγώ, που είμαι η γενιά του ’40». Η γιαγιά άρχισε να τραγουδάει: «Δεν μας φοβίζουν μάνα μου οι σφαίρες και τα κανόνια». Πώς το βρήκες τόσο θάρρος γιαγιά; τη ρωτήσαμε. «Εμείς ζήσαμε πόλεμο και Κατοχή, τέτοιο πράγμα δεν ξανάδα. Επίτηδες μπήκα μπροστά και τους φώναζα «δεν έχετε μάνες, βρε». Λέω, γριά είμαι, θα με σκοτώσουν; Ε, ας με σκοτώσουν. Καθόλου, μα καθόλου δεν φοβήθηκα κι αύριο άμα ξανάρθουν πάλι θα βγω. Τι νομίζουν; Οτι θα ρίχνουν μπουμ μπουμ και θα κάνουμε πίσω; Εγώ είμαι η γενιά του ’40 και τώρα πολεμάνε τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Δεν κάνω πίσω».
.……………………………………………………………………………………………………………………………..

Το πιο αθώο θύμα της προχθεσινής εισβολής είναι μόλις 10 μηνών!
Η Ιωάννα είναι το πιο μικρό θύμα της προχθεσινής επέλασης των κρανοφόρων στην Ιερισσό. Είναι μόλις 10 μηνών και το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε στο νοσοκομείο του Πολύγυρου πνιγμένη από τα χημικά. Εκεί την επισκεφτήκαμε χθες, αφού οι γιατροί μετά τις ακτινογραφίες και τις εξετάσεις αίματος στις οποίες την υπέβαλαν την κράτησαν για παρακολούθηση. Το μωρό, με ορό στο αριστερό του χέρι, παρ” όλες τις αγκαλιές και τα φιλιά των γονιών του, έχει σοκαριστεί. «Το σπίτι μας είναι ψηλά στον λόφο, 200-300 μέτρα από το σχολείο», μας λέει ο πατέρας της, Παντελής Τριανταφύλλου. «Ολη μέρα έπεφταν χημικά, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Φέραμε άρον άρον την 5χρονη κόρη μας από το νηπιαγωγείο και την έγκυο αδερφή μου. Η μάνα μου ανέβασε πίεση 19. Ημασταν λοιπόν όλοι μαζί σπίτι».
Το απόγευμα όταν πια τα ΜΑΤ αποχωρούσαν από το χωριό, έριξαν μια βροχή από δακρυγόνα. Το μωρό άρχισε να κάνει εμετό από τη μύτη και το στόμα. Οι γονείς πανικόβλητοι κάλεσαν τον παιδίατρο και με ασθενοφόρο πήγαν το κοριτσάκι στον Πολύγυρο. «Εκανε 5 φορές συνολικά εμετό, δεν μπορούσε να συνέλθει παρ” όλο που της πλέναμε το πρόσωπο με νερό, της ξεπλέναμε τη μύτη με φυσιολογικό ορό», μας λέει η μητέρα της, Γιούλη Τριανταφύλλου. «Από τότε που γέννησα την Κατερίνα δεν έχει αρρωστήσει ποτέ, ούτε πριν τα χημικά είχε τίποτα. Δεν ήταν κρυωμένη, δεν είχε πυρετό, δεν είχε διάρροια. Το μωρό μας πνίγηκε στα δακρυγόνα». Οι γιατροί εξακολουθούν να κρατούν την Ιωάννα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.
 ……………………………………………………………………………………………………………………………….
Ασυγκίνητη η κυβέρνηση
Ακλόνητη από τις αντιδράσεις των κατοίκων που ζουν με τον εφιάλτη της καταστροφής του τόπου τους, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με πυγμή τα χρυσά μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα στη Χαλκιδική. «Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει και ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Για τα χρυσωρυχεία της Θράκης, «θα επανεξετάσει τα νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων», λέει, «προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση». Ξέχασε να το προσθέσει, αλλά εννοείται: ερήμην των κατοίκων.
Δ.Αγγ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ανακωχή με εγγυητή τον εισαγγελέα Εφετών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου
Ανακωχή με εγγυητή τον εισαγγελέα Εφετών. Μετ” εμποδίων έγινε τελικά χθες το πρωί η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης, με στόχο την εκτόνωση του… πολεμικού κλίματος που επικρατεί στη βορειοανατολική Χαλκιδική, με τις πρωτοφανείς επιχειρήσεις της αστυνομίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης, ως εκπρόσωπος των κατοίκων της Ιερισσού, εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και ο… σχεδόν άσχετος με την κρίση, αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Βάιος Χόνδρος. Αρχικά, η αστυνομία είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύσκεψη, αλλά τελικά παρέστη διά του υποστρατήγου Β. Χόνδρου που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από τέσσερις μέρες. Οπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, δεν γνωρίζει και πολλά πράγματα για την κατάσταση… Διά της απουσίας του έλαμψε και ο φανατικός υποστηρικτής της «επένδυσης», δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος πάντως τηλεφώνησε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποδίδοντας την απουσία του σε παρανόηση και κακή συνεννόηση!
Στη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περίπου 1,5 ώρα, επισημάνθηκε ότι αυτή δεν αφορά κανέναν άλλον εκτός από τους εκπροσώπους των κατοίκων και την αστυνομία. «Δεν ήρθαμε να συζητήσουμε εδώ την επένδυση και τη νομιμότητα της εταιρείας, ούτε τις απόψεις του κ. Πάχτα για την εξόρυξη. Βρισκόμαστε για να συζητήσουμε τις πρωτοφανείς επεμβάσεις της αστυνομίας στο χωριό, με αποκορύφωμα τη χθεσινή», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Λαμτζίδης. «Ζητάμε ό,τι γίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος. Επιθυμούμε την εκτόνωση της κατάστασης. Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία βούληση να γίνουν εμπόδιο στις έρευνες για τη διαλεύκανση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρείας», ξεκαθάρισε.
Η -επίσης εκπρόσωπος των κατοίκων- δικηγόρος Ελεάνα Ιωαννίδου αμφισβήτησε τη διαδικασία με την οποία γίνεται λήψη γενετικού υλικού στους προσαχθέντες τονίζοντας ότι «η αστυνομική καταστολή διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την εξιχνίαση της υπόθεσης».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις των κατοίκων, που όπως είπε «εμπόδισαν τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν έρευνες στην Ιερισσό». Είπε ακόμη ότι «η χρήση χημικών έγινε για να απωθηθούν οι συγκεντρωμένοι και σε καμία περίπτωση δεν ήταν στόχος το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή».
Πάντως, οι εκπρόσωποι των κατοίκων κατέθεσαν μαγνητοσκοπημένα ντοκουμέντα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ο βομβαρδισμός του σχολείου με χημικά από την αστυνομία.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, διαπίστωσε ότι «η δύναμη της αστυνομίας ήταν υπερβολική» και δέχτηκε ότι η επιχείρηση με τον τρόπο που έγινε αποτέλεσε πρόκληση για τους κατοίκους. Συνέστησε, μάλιστα, στον εκπρόσωπο της αστυνομίας να αφήσουν το χωριό ήσυχο για μερικές μέρες, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα και να εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα. Επιπλέον ζήτησε να ενημερώνεται άμεσα για οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή, ενώ στους εκπροσώπους των κατοίκων δήλωσε ότι είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γιαννάκης δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ποινικής δικονομίας κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης στα μεταλλεία, ενώ υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους του εμπλεκόμενους. Διεμήνυσε ωστόσο, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κατοίκων, ότι ο μόνος τρόπος για να ματαιωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία είναι η δικαστική οδός, και συγκεκριμένα μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχουν προσφύγει οι κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων.
Στο μεταξύ, αναβλήθηκε χθες το μεσημέρι για τις 20 Μαρτίου η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων (23, 44, 43 και 44 ετών), που κατηγορούνται κατά περίπτωση για παράβαση του νόμου περί όπλων, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, αλλά και για το αδίκημα της άνευ αδείας κατοχής ασυρμάτου – ραδιοπομπού. Στις έρευνες που έκανε στα σπίτια τους η αστυνομία προχθές, βρέθηκαν εννέα κυνηγετικές καραμπίνες χωρίς άδεια, 27 κροτίδες και τρεις ραδιοπομποί.
Μετά την αναβολή της υπόθεσης το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους. Εξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης. Οι κάτοικοι φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και των μεταλλείων, υπό το βλέμμα και πάλι ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Χθες αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2014 και η δίκη άλλων τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής, που είχαν συλληφθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, και πάλι για επεισόδια στις Σκουριές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου