Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ποιον κοροϊδεύει το ΥΠΕΚΑ;

Ποιον κοροϊδεύει το ΥΠΕΚΑ; Άλλο χάρτη δίνει στη “δημόσια διαβούλευση” κι άλλον στο Δασαρχείο! 13 December, 2011 by antigoldgreece

paikoskra-opengov
Για γέλια και για κλάμματα… Δείτε τους δυο παραπάνω χάρτες:
  • Ο αριστερός είναι ο χάρτης που έδωσε το ΥΠΕΚΑ στη “δημόσια διαβούλευση” για την εκμίσθωση του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Πολύκαστρου-Σκρα-Μαύρου Δέντρου Κιλκίς.
  • Ο δεξιός είναι ο χάρτης που έστειλε το ΥΠΕΚΑ στο Δασαρχείο Γουμένισσας για να ζητήσει τη γνωμοδότησή του για τη σχεδιαζόμενη εκμίσθωση του χώρου.
Έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;;; Προφανώς όχι, πέρα από το ότι και στους δυο διακρίνονται τα χωριά Κούπα, Σκρα και Φανός. Άλλη περιοχή προσδιορίζει με κόκκινο χρώμα ο αριστερός χάρτης κι άλλη με μαύρο ο δεξιός.
Αν και έχουμε ξαναγράψει (εδώ) για την τσαπατσουλιά και την προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να δοθούν για εκμετάλλευση οι Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι, εδώ πλέον μιλάμε για εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων από τους πολίτες. Το Δασαρχείο Γουμένισσας, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο και με βάση τον δεύτερο χάρτη, γνωμοδότησε αρνητικά για την εκμίσθωση και πιθανή εκμετάλλευση των περιοχών αρμοδιότητάς του. Το έγγραφο του Δασαρχείου, με ημερομηνία 18-8-2011, θα σας το παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Τον Οκτώβριο το ΥΠΕΚΑ βγάζει σε “δημόσια διαβούλευση” έναν άλλο χάρτη, όπου απεικονίζεται μια έκταση πολύ μικρότερη από την αρχική, ενώ ο Μεταλλευτικός Χώρος του Μαύρου Δέντρου απουσιάζει εντελώς. Ο χάρτης αυτός είναι εξαιρετικά χαμηλής ανάλυσης και χωρίς γεωγραφικές συντεταγμένες που θα βοηθούσαν στον ακριβή προσδιορισμό της επίμαχης περιοχής από τους πολίτες.
Φοβήθηκε τις αντιδράσεις το Υπουργείο; Φοβήθηκε να πει ότι η περιοχή που θέλει να δει να γεμίσει από μεταλλεία είναι στην καρδιά του Πάικου, ενός από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περίφημοι καταρράκτες του Σκρα είναι σαφώς μέσα στον “Μεταλλευτικό Χώρο” σύμφωνα με το χάρτη του Δασαρχείου, ενώ με βάση το χάρτη της “διαβούλευσης” μπορεί και να’ναι εκτός!
Το ΥΠΕΚΑ κάνει τα πάντα για να αφήσει τους πολίτες στο σκοτάδι. Για να είναι οι τελευταίοι που θα μάθουν τι πρόκειται να γίνει στον τόπο τους, πιθανόν όταν εμφανιστούν τα γεωτρύπανα πάνω στο βουνό. Ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης του ΥΠΕΚΑ δίνει συνεντεύξεις και μιλάει σε συνέδρια για την “αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου”, υποσχόμενος ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Όμως συστηματικά και σκόπιμα αφήνει απ’εξω αυτούς που θα έπρεπε να ενημερώσει πριν απ΄όλους: τους κατοίκους των μεταλλοφόρων περιοχών. Γιατί απέφυγε να μιλήσει για την εκμετάλλευση χρυσού σε Βάθη και Γερακαριό στην τελευταία του ομιλία για τους ορυκτούς πόρους στη Θεσσαλονίκη όταν αντιλήφθηκε την παρουσία κατοίκων της Βάθης στην αίθουσα (εδώ η ομιλία που δεν δόθηκε). Για ποια ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ μιλάμε;
Άραγε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ποιον χάρτη του Πολύκαστρου-Σκρα θα πάρουν; Την πλήρη ή την συντομευμένη του έκδοση;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου