Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Tι θέλει να πει ο κ. Μανιάτης;

Του κ. Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Σε ενημερωτική σας ανάρτηση (εδώ) με πληροφορίες παρμένες από το kilkis24, διαβάζουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τη σύσκεψη στην Αθήνα παραγόντων της περιφερειακής διοίκησης Κιλκίς και βουλευτών της περιφέρειας με τον κ. Μανιάτη του ΥΠΕΚΑ -και συνεργάτες του προφανώς- που αφορούσε ενημέρωση για τα επενδυτικά σχέδια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων χαλκού – χρυσού στο Κιλκίς.

Διαβάζουμε λοιπόν πως ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε οτι:

α) δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο στις εξορυκτικές δραστηριότητες στο Κιλκίς.

β) οι φάκελοι των προσφορών του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που θα ανοιχτούν την 14η Μαρτίου θα αφορούν προσφορές για την ερευνητική φάση και όχι για την κύρια επένδυση.

γ) οτι άμεσα θα υπάρξουν 500 σίγουρες θέσεις εργασίας, στη συνέχεια δε και αναλόγως της πορείας της επένδυσης μπορεί να προκύψουν και μέχρι 1500 θέσεις εργασίας.

Όλα τα παραπάνω, αν έχουν μεταφερθεί και αποδοθεί σωστά, αποτελούν άλλο ένα από τα πολλά ανορθόδοξα και ύποπτα που συμβαίνουν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο βέβαια.

Σε ό,τι αφορά το α. Επειδή ο κ. Μανιάτης και οι σύμβουλοί του δεν είναι βέβαια άσχετοι, γνωρίζουν οτι κατά τις εξορυκτικές δραστηριότητες δεν χρησιμοποιείται ποτέ κυάνιο. Αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στην εμπλουτιστική φάση και στην μεταλλουργική επεξεργασία. Άρα η διαβεβαίωσή τους είναι εντελώς ανέξοδη και άνευ αντικειμένου. Αν πάλι ο όρος “εξορυκτικές δραστηριότητες” χρησιμοποιήθηκε κατ’ οικονομίαν και η έννοια της δέσμευσης ήταν οτι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο σε οποιαδήποτε φάση της εξορυκτικής – μεταλλευτικής δραστηριότητας, τότε αναρωτιώμαστε από πού ο κ. υφυπουργός και οι συν αυτώ γνωρίζουν το επιχειρησιακό πλάνο της (ή των) ενδιαφερόμενων εταιριών που δεν προβλέπει χρήση κυανίου, πλάνο που υπάρχει μέσα στον σφραγισμένο φάκελο που κατέθεσαν στο ΥΠΕΚΑ, για να ανοιχτεί μόνο στις 14 Μαρτίου. Αλλά μήπως πάλι ο κ. υφυπουργός εννοεί πως θα απορριφθεί από το ΥΠΕΚΑ κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα προβλέπει χρήση κυανίου σε οποιοδήποτε στάδιο; Τότε όμως γιατί ο όρος της μη χρήσης κυανίου δεν μπήκε εξαρχής στην ίδια την προκήρυξη; Και εφόσον δεν μπήκε εξαρχής εκεί, με ποιό νομικό έρεισμα θα απορριφθεί μια επενδυτική πρόταση που θα προβλέπει χρήση κυανίου;

Σε ό,τι αφορά το β. Δεν μας τα λένε καλά ο κ. υφυπουργός και οι συνεργάτες του. Η προκήρυξη ρητά αναφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση, όχι μόνο για έρευνα. Και με βάση αυτήν την προκήρυξη υποβάλλονται ασφαλώς οι προσφορές. Από την αρχή βέβαια και δημόσια εξέφρασα την άποψη οτι αυτή η ταυτόχρονη προκήρυξη και των δύο είναι επιστημονικά αντιδεοντολογική και ακατανόητη. Τώρα τι μας λένε δηλαδή, οτι θα αναθέσουν σε μια εταιρία να κάνει όλα τα έξοδα για την έρευνα και μετά, με τα στοιχεία που αυτή θα προσκομίσει, θα κάνουν άλλη προκήρυξη για να έλθουν και άλλες εταιρίες να συναγωνιστούν ποιά θα πάρει την εκμετάλλευση. Είναι στοιχειωδώς σοβαρά αυτά τα πράγματα;

Σε ό,τι αφορά το γ. Είναι γνωστή η μεθόδευση των μεταλλευτικών εταιριών να διοχετεύουν μέσω των λόμπι που τις περιβάλλει και τις υποστηρίζει φήμες που ενισχύουν την προσπάθεια προσεταιρισμού της κοινής γνώμης στα επενδυτικά τους σχέδια. Δεν θέλω να ισχυριστώ εδώ πως ο κ. υφυπουργός και οι συν αυτώ ανήκουν σε ένα τέτοιο λόμπι. Όμως, σε ποιά πραγματικά στοιχεία βασίζεται ο ισχυρισμός τους πως θα δημιουργηθούν άμεσα 500 σίγουρες θέσεις εργασίας και μπορεί στη συνέχεια να προκύψουν άλλες 1500; Έχουν μελετήσει τα επιχειρησιακά σχέδια των προσφορών των ενδιαφερόμενων εταιριών, όπου εκεί μόνο μπορεί να υπάρχουν και να τεκμαίρονται τέτοιου είδους στοιχεία; Μήπως οι φάκελοι των προσφορών έχουν ανοιχτεί πριν την 14 Μαρτίου; Μήπως κατατέθηκαν ανοικτοί; Ή μήπως υπάρχουν προσωπικές επαφές και συζητήσεις μεταξύ υπουργείου και ενδιαφερομένων για θέματα που πρέπει να μένουν εκτός των μεταξύ των ιδιαίτερων επαφών, μέχρι τουλάχιστον την 14η Μαρτίου. Και κάτι ακόμα, Ποιά δέσμευση θα έχει η αυριανή πλειοδοτούσα εταιρία να πραγματοποιήσει αυτά που με τον ισχυρισμό του κ. υφυπουργού προβάλλονται; Η εταιρία δεν θα έχει πεί ποτέ ούτε δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. Αντί το ΥΠΕΚΑ να υπόσχεται σήμερα ανέξοδα συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να τον είχε απαιτήσει ως ελάχιστο στην προκήρυξη. Και βέβαια, αν έλθει η ώρα της αλήθειας σχετικά με τις προσλήψεις, οι σημερινοί αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ πιθανά θα ιδιωτεύουν τότε και ποιός θα ψάξει να τους ζητήσει το λόγο για όσα είχαν κάποτε υποσχεθεί. Αυτό δεν έγινε ποτέ και για κανένα πολιτικό ή υψηλόβαθμο παράγοντα στην Ελλάδα, δεν πρόκειται βέβαια να γίνει ούτε και γι’ αυτήν την περίπτωση.

Σαράντης Δημητριάδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου