Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΥΛΛΟ









   Με επιτυχία  και με γεμάτη  την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη-μεταλλουργία χρυσού-χαλκού, που έγινε στην Τέρπυλλο Κιλκίς την Τετάρτη 4/1/2012.
Γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία του διαγωνισμού που θα λάβει χώρα στις  14 Μαρτίου.
   Για μία ακόμα φορά,οι καθηγητές καθήλωσαν το κοινό, εξηγώντας  τα ακόλουθα:
-ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου με μηδαμινό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες
-όξινη απορροή
-λεκάνες τοξικών αποβλήτων
-μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα
-λειψυδρία
-αιωρούμενα σωματίδια
-καταστροφή φυσικού τοπίου
-παύση κάθε γεωργικής,κτηνοτροφικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση, του τοπικού προέδρου Τερπύλλου, κ.Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη,
ο οποίος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη  κατά των μεταλλείων, είπε ότι μπορούμε να επενδύσουμε στην αειφορική ανάπτυξη, παράγοντας προϊόντα  όπως γάλα, κρέας, σιτάρι, να επενδύσουμε στο βοτανικό κήπο, ο οποίος έχει εγκαταληφθεί, και  στην αναδειξη των αρχαιολογικών  χώρων της  περιοχής.Τόνισε ότι οι κάτοικοι των Κρουσίων περίμεναν την υλοποίηση του φράγματος του Μεταξοχωρίου που υπουργικά χείλη  τους είχαν υποσχεθεί  και  δυστυχώς, αντιλαμβάνονται ότι αντί για φράγμα ύδατος μάλλον θα γίνει τέλμα τοξικών αποβλητών, χωρίς κανένας να έχει ενημερωθεί και ρωτηθεί.

 Επιπλέον μας μετέφερε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ.Μιχάλης Αναστασιάδης, αντιδήμαρχος Κρουσσών με το ΥΠΕΚΑ.(την οποία μας επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος).
Ο κ.Αναστασιάδης ζήτησε από το υπουργείο  να στείλει επιστήμονες  για να μας ενημερώσουν για το τι θα γίνει στην περιοχή και με ποια μέθοδο και ή δυνατόν η ενημέρωση αυτή να γίνει κατ΄ αντιπαράσταση με τους επιστήμονες που καλεί το μέτωπο αγώνα. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται  γιατί είναι πολύ δύσκολο!!!! Σύμφωνα με το υπουργείο το πιο εφικτό θα ήταν  να κληθούν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης για ενημέρωση στην Αθήνα!!!
  Υπήρξε και παρέμβαση του κ.Γεωργαντά,ο οποίος μετά από αυτά που άκουσε στις ενημερώσεις και από μικρή προσωπική του έρευνα επικοινώνησε με τον κ.Στυλιανίδη (πρωην υπουργό).Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύσσωμη η Θράκη όλα τα κόμματα,όλοι οι δήμαρχοι,ο περιφερειάρχης κτλ είναι εναντίον των μεταλλείων.Ο κ.Στυλιανίδης του μετέφερε την επισταμένη γνώση του για το θέμα μεταλλεία και πόσο καταστροφικά μπορεί να είναι αυτά για τον τόπο. Μετά από αυτά, ο κ.Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι κατά οποιασδήποτε μεταλλευτικής δραστηριότητας και πρότεινε να κινηθούμε και νομικά.
   Στην Τέρπυλλο ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών των κατοίκων του νομού ενάντια στα μεταλλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου