Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

6 καθημερινά πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους

Από όλα αυτά που κάνετε μέσα στη μέρα σας, πόσα είναι αυτά που σας κάνουν επιτυχημένους? Ελπίζω να μη λέτε από μέσα σας ‘κανένα’. Κι ελπίζω αν σκεφτείτε 1-2, να μην είναι μόνο για τη δουλειά.
Καθημερινά τρέχουμε για ένα σωρό δουλειές, υποχρεώσεις, σοβαρά ή χαζά, και αν σκεφτούμε στο τέλος της ημέρας τι ουσιαστικό κάναμε σήμερα, μπορεί και να απογοητευτούμε. Σκεφτείτε το λίγο. Και βάλτε 4-5 πράγματα στη μέρα σας, τα οποία θα σας φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία. Σε αυτό που σκέφτεστε εσείς ως επιτυχία αυτό το διάστημα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, πραγματικά, αλλά πρέπει να είναι πράγματα που κάνετε τουλάχιστον 4-5 φορές τη βδομάδα.
Οτιδήποτε λιγότερο, μπορεί να είναι χόμπυ. Και δε λέω, μπορεί να βοηθάει. Αλλά θέλω να δούμε συγκεκριμένα εκείνες τις συνήθειες που μας βοηθούν να είμαστε επιτυχημένοι.


Πώς να στριμώξεις την επιτυχία στην κάθε σου μέρα

Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις, έξι στον αριθμό – με τη μία να είναι εβδομαδιαία:
  1. Σήκω νωρίς το πρωί. Ο Leo Babauta ήταν αυτός που μου έδωσε την ιδέα και τους λόγους να το κάνω, μέσα από το Πώς αποφάσισα να σηκώνομαι νωρίς. Δεν ξυπνάω στις 04:30 όπως εκείνος, γιατί αφενός το 04:30 μου ακούγεται κάπως βάρβαρο, κι αφετέρου πολλές φορές μου αρέσει να κάθομαι ως αργά το βράδυ για να γράψω στο zenhabits.gr, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ξυπνήσω από το χάραμα. Όταν όμως δεν ξενυχτώ ιδιαίτερα, μου αρέσει να ξυπνώ το επόμενο πρωί 2-3 ώρες νωρίτερα από τους υπόλοιπους στο σπίτι. Είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να ξεκινήσεις με όρεξη τη μέρα σου, να είσαι πιο παραγωγικός, και να ευχαριστιέσαι ένα από τα πιο υπέροχα και ήρεμα διαστήματα της ημέρας. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα ήσυχα πρωινά.
  2. Κάνε πρώτα το Πιο Σημαντικό Πράγμα της μέρας σου. Συνδυάζοντας αυτή τη συνήθεια με το να ξυπνάς νωρίς το πρωί, μπορείς να καταφέρεις περισσότερα ακόμα κι από το αν βάλεις όλα τα υπόλοιπα μαζί. Άπαξ κι έχεις ολοκληρώσει το Πιο Σημαντικό Πράγμα της ημέρας σου, όλα τα υπόλοιπα είναι… έξτρα.
  3. Προσπάθησε να απλοποιείς τα πάντα. Τα υπάρχοντα σου, τη σαβούρα, τις σκέψεις σου, τις ανάγκες σου, τα λόγια σου. Η απλότητα σου επιτρέπει να επικεντρώνεσαι καλύτερα, το οποίο σου επιτρέπει να είσαι πιο παραγωγικός, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεσαι στα όνειρα σου και να χαλαρώνεις περισσότερο στον ελεύθερο χρόνο σου. Όλο αυτό ξεκινά: απλοποιώντας.
  4. Όρισε μια ημέρα της εβδομάδας ως Ημέρα της Οικογένειας. Αυτό είναι το εβδομαδιαίο που ανέφερα, και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω πάρει από τον Leo. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα (όπως και τις Οικογενειακές Συναντήσεις, αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικίες που μπορείτε να συζητάτε. Θα τους αρέσει πολύ να μπαίνουν σε ένα τέτοιο παιχνίδι ρόλων). Η Ημέρα της Οικογένειας δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δέσιμο, και παράλληλα μπορούν όλοι να είναι χαρούμενοι μέσα από αυτή τη διαδικασία.
  5. Προσπάθησε να είσαι ολιγαρκής. Σε καθημερινή βάση, έχω μάθει να ξοδεύω λιγότερα, να ψωνίζω λιγότερα, να θέλω λιγότερα, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν. Είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς επίσης – φρόντισαν άλλοι να γίνουμε ολιγαρκείς, παράπονο δεν έχουμε.. Ξοδεύοντας, ψωνίζοντας, θέλοντας λιγότερα, μπορείς να μειώσεις τα χρέη σου, να βάλεις τα οικονομικά σου σε μια τάξη, και να εστιάσεις σε εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο χωρίς να ξοδεύεις πολλά λεφτά. Όπως τη Μέρα της Οικογένειας ας πούμε.
  6. Υιοθέτησε τη συνήθεια να σκέφτεσαι θετικά. Είναι η συνήθεια που μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις όλες τις άλλες συνήθειες σου αν το θες. Και γενικά, που μπορεί να σε πάει όπου θελήσεις. Αυτό μπορεί να το έχω έμφυτο. Και ευχαριστώ το Θεό ή τα καλά μου γονίδια ή οποιονδήποτε ευθύνεται γι’ αυτό το δώρο ζωής. Μη σπαταλάς το χρόνο σου με το να βρίσκεις όλα τα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σου. Σκέψου θετικά και ξεκίνα να κάνεις αυτό που θέλεις. Είναι πολύ πιθανότερο να φτάσεις μέχρι το τέλος.
    Από το www.zenhabits.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου