Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ανατροπή του προέδρου Lugo στην Παραγουάη


Έκρυθμη είναι η κατάσταση από χθες στην Παραγουάη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα «κοινοβουλευτικού» πραξικοπήματος, που θυμίζει την ανατροπή του Μανουέλ Σελάγια στην Ονδούρα πριν 3 χρόνια. Η αφορμή ήταν οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη Παρασκευή στα ΒΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία, με θύματα 11 αγρότες και 7 αστυνομικούς. Ως συνέπεια, η Βουλή της Παραγουάης ενέκρινε χθες με 76 ψήφους υπέρ και 1 κατά την παραπομπή του προέδρου Φερνάντο Λούγο σε δίκη ως υπεύθυνου για τα γεγονότα.

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν έφοδο σε έκταση που ανήκει στον πλούσιο κτηματία Μπλας Ρικέλμε – άνθρωπο που έκανε περιουσία επί καθεστώτος του δικτάτορα Στρεσνερ – και είχαν καταλάβει εξεγερμένοι αγρότες. Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση συνδέουν τους καταληψίες με την αντάρτικη οργάνωση Λαϊκός Στρατός της Παραγουάης (ΕΡΡ), με την αιτιολογία ότι οι αγρότες είχαν στη διάθεσή τους βαρύ οπλισμό.
Η άλλη εκδοχή, που υποστηρίχτηκε από τον Νταμάσιο Κιρόγα, Γεν. Γραμματέα του Κινήματος Παραγουανών Αγροτών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Pagina 12, είναι ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι προερχόμενοι από το κόμμα Colorado του δικτάτορα Στρέσνερ – όπως ο πρόσφατα διορισμένος Υπουργός Εσωτερικών Ρουμπέν Κάντια Αμαρίγια – και τους οποίους αναγκάστηκε να ανεχτεί σε διάφορες θέσεις ο πρόεδρος Λούγο, διέταξαν την αιματηρή επίθεση στους ακτήμονες αγρότες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των κτηματιών και να εμποδίσουν τον αναδασμό γης που είχε υποσχεθεί ο Λούγο ερχόμενος στην εξουσία. Επιπλέον γίνεται  λόγος για συνομωσία της δεξιάς που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση (η θητεία της οποίας λήγει το 2013) και για τα μεγάλα συμφέροντα των – βραζιλιάνικων συμφερόντων κυρίως – εταιριών βιοκαυσίμων που θέλουν να καλλιεργήσουν σόγια στις εκτάσεις που διεκδικούν οι αγρότες.
Η Μπολιβαριανή Συμμαχία της Δικής μας Αμερικής (ALBA) με έκτακτο ανακοινωθέν της κατήγγειλε προσπάθεια της δεξιάς να ανατρέψει τον νόμιμο πρόεδρο μέσω της παραπομπής του σε πολιτική δίκη, με απώτερο σκοπό να τοποθετήσει στη θέση του παράνομη κυβέρνηση που θα ξαναγυρίσει την χώρα σε παλιές και ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές. Τα μέλη της ALBA δηλώνουν την στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Φερνάντο Λούγο και καλούν τον λαό της Παραγουάης να υπερασπιστεί την δημοκρατία, με την αλληλεγγύη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Επιπλέον καλούν όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου να υποστηρίξουν την κυριαρχία του παραγουανού λαού και την ειρηνική και δημοκρατική ανάπτυξη της αδελφής χώρας.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν της ALBA στα ισπανικά εδω
=============================================================
Χιλιάδες υποστηρικτές του Lugo διαδήλωσαν και οι επίσημες ιστοσελίδες του Προεδρου,του Κογκρεσου και του Ανωτατου Δικαστηριου “έπεσαν” απο κυβερνοεπίθεση των Anonymous Hispano.

Ηδη ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Rafael Correa δηλώνει οτι δεν θα αναγνωρισει άλλο πρόεδρο εκτος τον Lugo, Η Βολιβία δε θα υποστηρίξει “μια κυβέρνηση που δεν προκύπτει απο τις κάλπες και την εντολή του λαού” και η Κόστα Ρίκα αντίθετη στην ανατροπή του Λούγο, και του προσφέρει άσυλο στην περίπτωση που το ζητήσει .

πηγές: Russian today

@mpatman  απο Twitter
                          Όχι στο πραξικόπημα στην Παραγουάη


Μανικάκος


πηγή: Sierra Maestra
το βρήκαμε εδώ: //ΠαραλληλοΓράφος//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου