Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Υγιεινά ποτά: 2. Κεφίρ με νερό

WATER KEFIR, KEFIR DE FRUITS, TIBI, sugar free



H φωτό από το www.commonsensehome
Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας. Το ποτό που προκύπτει είναι άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση. Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.
Βασική συνταγή για ένα φλιτζάνι κεφίρ χωρίς ζάχαρη
1 φλιτζάνι φυσικό μεταλλικό νερό
20 g κεφίρ (περίπου 2 κ.σ.)
3 ξερά σύκα ή 3 κ.σ. σταφίδες
προαιρετικά μια λεπτή φέτα βιολογικού λεμονιού
(Προσοχή: τα φρούτα να είναι χωρίς συντηρητικά που σκοτώνουν την αποικία)
1. Σουρώνετε το κεφίρ σε πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι
2. Βάζετε το κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 300 ml περίπου
3. Προσθέτετε 200-250 ml φυσικό μεταλλικό νερό
4. Προσθέτετε 3 ξερά σύκα ή 40 γρ. σταφίδες και 1-2 λεπτές φέτες βιολογικού λεμονικού
5. Κλείνετε ΧΑΛΑΡΑ το καπάκι (αν κλείσει σφιχτά μπορεί να εκραγεί)
6. Αφήνετε να γίνει η ζύμωση για 24-48 ώρες. Αν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και ίσως είναι έτοιμο σε 12 ώρες. Δοκιμάστε σε διάφορες φάσεις για να βρείτε πόσο γλυκό ή ξυνό το προτιμάτε.
Προσοχή, μην αφήνετε να προχωρά πολύ η ζύμωση, εξαντλείται η αποικία και παράγεται περισσότερο αλκοόλ.
7. Στραγγίζετε το υγρό με πλαστικό σουρωτήρι και μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως, να το κρατήσετε σε θερμοκρασία χώρου για 1-2 24ωρα ή να το βάλετε στο ψυγείο. Αν το φυλάξετε σε ειδικό μπουκάλι με πώμα ασφαλείας για αεριούχα ποτά (αυτά με τη μεταλλική ασφάλεια), θα φυλάξετε και το διοξίδειο του άνθρακα που παράγεται και θα έχετε ένα αεριούχο ποτό.
8. Σουρώνετε το κεφίρ όπως στο βήμα 1 και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για 2-3 φορές, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Μετά θα πρέπει οπωσδήποτε να το ταΐσετε με ζάχαρη για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί. Αν δεν το κάνετε αυτό, η αποικία κινδυνεύει να πεθάνει.
Μπορείτε να κάνετε δεύτερη ζύμωση στο κεφίρ που σταγγίσατε με ξερά ή φρέσκα φρούτα.
Όσοι χρειάζονται κεφίρ στη Θεσσαλονίκη, να εγγραφούν εδώ και να το γράψουν κάτω από την ανάρτηση.
Όσοι ενδιαφέρονται για κεφίρ στο Κιλκίς να γράψουν σχόλιο κάτω από αυτή τη ανάρτηση που διαβάζετε τώρα.

Πολλαπλασιάζοντας το κεφίρ


Η φωτό από το culiblog.org

Aπό τη στιγμή που θα αρχίσετε να κάνετε κεφίρ, οι σπόροι θα πολλαπλασιαστούν αργά ή γρήγορα. Μπορείτε να επιταχύνετε τον πολλαπλασιασμό εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες.
1. Χρόνος:Χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής, ειδικά αν οι σπόροι έχουν ταλαιπωρηθεί πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Η ταλαιπωρία μπορεί να είναι το ταξίδι που έχουν κάνει για να φτάσουν μέχρι εσάς, οι μέρες που έχουν μείνει ατάιστοι, η έκθεση σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες από το ιδανικό.
2. Κανονικότητα στο τάισμα: Οι σπόροι κεφίρ θα πρέπει να μπαίνουν σε καινούργιο διάλυμα ζάχαρης, κάθε 24-48 ώρες για να μην μείνουν χωρίς τροφή. Αν μείνουν χωρίς τροφή, οι πληθυσμοί των βακτηρίων και μυκήτων που αποτελούν την αποικία, χάνουν την ισορροπία τους και αυτό τους οδηγεί στο να πολλαπλασιάζονται λιγότερο αποτελεσματικά. Το πόσο γρήγορα καταναλώνεται η ζάχαρη, εξαρτάται και από τη θερμοκρασία. Σε ένα ζεστό σπίτι ή όταν ο καιρός είναι ζεστός, είναι πιθανό η ζάχαρη να τελειώνει σε ένα μόλις 24ωρο και να πρέπει να μπουν οι σπόροι σε νέο διάλυμα.
3. Πολλαπλασιασμός σε διάλυμα ζάχαρης: Οι σπόροι κεφίρ μπορούν να επιβιώσουν σε διαλύματα με χυμούς φρούτων, με σάκχαρα φρούτων (από ξερά φρούτα), σε νερό καρύδας, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται πολύ αργά. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοια διαλύματα, αρκεί να φροντίζουμε να φυλάσουμε μια ποσότητα για πολλαπλασιασμό ή φύλαξη σε ικανοποιητικές συνθήκες.
4. Το πρόβλημα του μελιού: οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού εμποδίζουν τον αποτελεσματικό πολλαπλασιασμό των σπόρων του κεφίρ και οδηγούν σε σταδιακή υποβάθμιση της αποικίας. Μπορείτε να πολλαπλασιάζετε το κεφίρ σε διάλυμα ζάχαρης και να κάνετε ξεχωριστά κεφίρ μελιού.
5. Οι αναλογίες ζάχαρης, νερού και σπόρων κεφίρ:
1 φλιτζάνι νερό (240 ml)
1 κ.σ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. κεφίρ
1 ξερό σύκο ή βερύκοκο ή ανάλογη ποσότητα από οποιοδήποτε ξερό φρούτο ΧΩΡΙΣ συντηρητικά
Αν υπάρχουν πολλοί σπόροι κεφίρ στο βάζο, δεν έχουν επαρκή χώρο να αναπτυχθούν και επιβραδύνεται ο πολλαπλασιασμός τους.
6. Θερμοκρασία: Οι σπόροι του κεφίρ προτιμούν τη ζέστη. Θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 25ο C είναι ιδανικές. Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο για να μην υπερθερμανθεί το περιεχόμενο του βάζου (λειτουργεί σαν θερμοκήπιο).
7. Ψυγείο: Είναι καλό για να διατηρήσετε μια αποικία αλλά όχι για να την πολλαπλασιάσετε. Στο ψυγείο η αποικία μπαίνει σε χειμερία νάρκη και είναι δύσκολο να την επαναφέρετε αν εκτίθεται συχνά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς βάλτε την αποικία στο ψυγείο μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και όσο το δυνατό λιγότερες φορές (πχ μια φορά το χρόνο που φεύγετε για διακοπές).
8. Ανεπεξέργαστη ζάχαρη: Η μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη περιέχει πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία της αποικίας. Σε περίπτωση που δεν έχετε ανεπεξέργαστη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή, προσθέτοντας 1 κ.γ. μελάσσα σε κάθε λίτρο νερό.
9. Φυσικό μεταλλικό νερό: Οι σπόροι του κεφίρ χρειάζονται τα μεταλλικά στοιχεία του νερού και το φυσικό μεταλλικό νερό είναι το καλύτερο. Το νερό δικτύου που περιέχει χλώριο είναι ακατάλληλο γιατί μπορεί να σκοτώσει την αποικία. Το φιλτραρισμένο νερό δικτύου, αν προέρχεται από φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, χρειάζεται πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία (βλ. 10). Το φιλτραρισμένο νερό από φίλτρο άνθρακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς άμεσο κίνδυνο, αλλά είναι καλό να χρησιμοποιείται φυσικό μεταλλικό νερό τουλάχιστον μία φορά στις 7-10 ημέρες. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα φιλτραρίσματος, βράστε το νερό για να απομακρυνθεί τουλάχιστον το χλώριο και αφήστε το να κρυώσει καλά, πριν το χρησιμοποιήσετε.
10. Μεταλλικά στοιχεία: αν το νερό που χρησιμοποιείται δεν είναι κατάλληλο και αν η ζάχαρη δεν είναι ανεπεξέργαστη, μπορείτε να προσθέσετε:
    • Μια πολύ μικρή πρέζα υψηλής ποιότητος αλατιού: ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, αλάτι Ιμαλαΐων κλπ. (Προσοχή: μη χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι, δεν περιέχει τα χρήσιμα ιχνοστοιχεία και περιέχει επικίνδυνα αντισυσσωματικά).
    • Μερικές σταγόνες συμπυκνωμένα μεταλλικά στοιχεία (πωλούνται)
    • Ένα μικρό κομμάτι από το κέλυφος ενός αυγού, το ¼ του κελύφους για ένα λίτρο νερό. Προσοχή: βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν το μοιράζεστε με κάποιον που έχει αλλεργία στο αυγό.
    • Αν χρησιμοποιείτε λευκή ζάχαρη για να έχετε ουδέτερο σε γεύση κεφίρ, θυμηθείτε μετά από λίγες δόσεις (4-5) να προσθέσετε 1 κ.γ. μελάσσα για κάθε λίτρο νερό. Αυτό θα δυναμώσει την αποικία και μετά μπορείτε να συνεχίσετε πάλι με την λευκή ζάχαρη.
11. Ξέβγαλμα: Δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να το σουρώσετε. Αν είναι ταλαιπωρημένο από μεταφορά, μπορείτε να το ξεβγάλετε με φιλτραρισμένο νερό πριν αρχίσετε την καλλιέργεια.
Προσοχή!
Το κεφίρ μπορεί να κινδυνέψει από τα μεταλλικά σκεύη και εργαλεία και αν έρθει σε επαφή με το αλουμίνιο μπορεί και να πεθάνει. Αποφύγετε τα μεταλλικά δοχεία, τα ανοξείδωτα κουτάλια, τα μεταλλικά σουρωτήρια.
Προτιμήστε τα γυάλινα δοχεία, πλαστικά ή υφασμάτινα (πχ ένα κομμάτι γάζα) σουρωτήρια και ξύλινα πλαστικά ή πορσελάνινα κουτάλια.

πηγή: tastelab3

15 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις. Έχω ασχοληθεί με το ΚΕΦΙΡ-ΓΑΛΑΚΤΟΣ και θα ήθελα να δοκιμάσω την καλλιέργεια ΚΕΦΙΡ-ΝΕΡΟΥ. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μου χαρίσει σπόρους; Βρίσκομαι στην Αττική. Αν ναι παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μου στο e-mail: anti.loukoumaki@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρίζω σπόρους KEFIR. Βρίσκομαι στην Αττική e-mail: loudarou_antonia@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα αντονια.ψαχνω για σπορους κεφιρ νερου αν και δεν ξερω αν ειναι διαφορετικοι απο του γαλακτος.σε καθε περιπτωση ενδιαφερομαι.οποτε αν μπορεις να μου πεις που να ερθω να τους παρω? ευχαριστω τασος tasostzerefos@gmail.com

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα.Ενδιαφέρομαι για σπόρους κεφιρ νερού. Βρίσκομαι Αττική. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε,στείλτε μου στο nicolek3103@gmail.com Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  3. Γεια σας πολυ ενδιαφεροντα ολα τα παραπανω!
    Μενω Θεσσαλονικη και θελω να μαθω, απο πού και πώς, μπορω να προμηθευτω κεφιρ-(σπορους?) νερου!
    Στο σπιτι μας, δεν μπαινουν αναψυκτικα τυπου κολα.
    Το κεφιρ ακουγεται πολυ νοστιμο και φυσικα πολυ υγειινο!
    Περιμενω οπωσδηποτε και με ελαφρως αγωνια την απαντηση σας!
    Σας ευχαριστω πολυ Ελενη Μουταφιδου moutafidou_s_eleni@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σ'αυτήν την αμάδα υπάρχει λίστα αναζήτησης και προσφοράς κεφιρ https://www.facebook.com/groups/kombucha.kefir/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας!ειμαι αρχαρια και θα ηθελα να ρωτησω αν κανει να δινω στο γιο μου 2 ετων κεφιρ νερου και αν ναι ποσο την ημερα!του εχω δωσει ηδη δυο φορες απο 1ml!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμα χρειάζεται κανείς στη Θεσσαλονίκη, δίνω και εγώ σπόρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως θα μπορουσες να με δωσεις?npapadopoy
      los@yahoo.com

      Διαγραφή
    2. αμα μπορεις, θα ηθελα και εγω μερικους. alexanter100@hotmail.com

      Διαγραφή
    3. KAΛHMEΡA ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ νερού .ΠΑΡΑΚΑΛΩ 6974221699

      Διαγραφή
  8. KAΛHMEΡA ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.E-MAIL niccjordan@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα! είμαι από εύβοια, υπάρχει δυνατότητα αποστολής σπόρων κεφιρ νερου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παρακαλώ πολύ, ενδιαφέρομαι για σπόρους κεφίρ νερού. αν είναι κάποιος στη θεσσαλονίκη θα ήθελα να μου δώσετε. μπορώ να σας δώσω και εγώ κομπούχα. σας ευχαριστώ πολύ
    το email marypap@windowslive.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή