Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Για τα παιδιά στο Λαύριο

Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου ζουν περίπου 266 ενήλικες και 85 παιδιά. Εδώ και μέρες δεν υπάρχει τροφή ούτε για τους ενήλικες ούτε για τα παιδιά. Τις πάγιες ανάγκες των προσφύγων, διοικητικά οφείλει να τις καλύπτει ο Ερυθρός Σταυρός μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Το Ανοιχτό Κέντρο αιτούντων ασύλου δημιουργήθηκε το 1947. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας. Τη διαχείριση του Κέντρου την έχει με ανάθεση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που εκπροσωπείται νομίμως από τον πρόεδρο του Δ.Σ του κ. Μαρτίνη.
Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου φιλοξενούνται πρόσφυγες αιτούμενοι πολιτικού ασύλου για 15 και 20 χρόνια. Πολλοί εξ αυτών έχουν πρωτοστατήσει στην εξέγερση των Λευκών Κελιών στην Τουρκία και κάποιοι έχουν εμφανή σημάδια βασανισμού υπομένοντας δεκαετίες το «μαρτύριο» του ελληνικού κράτους το οποίο αναβάλλει συνεχώς την χορήγηση ασύλου και τελευταία έστειλε και τέσσερις αποφάσεις απέλασης.
Σημειωτέων υπάρχουν οικογένειες όπου ο πατέρας δεν έχει χαρτιά, η μητέρα έχει ροζ κάρτα και το παιδί ιθαγένεια διότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Επομένως υπάρχει διάλυση της οικογένειας.
Εδώ και 15 ημέρες στο Κέντρο έχει κοπεί εντελώς η σίτιση. Ο οικονομικός επίτροπος έχει μπλοκάρει την χρηματοδότηση θεωρώντας ότι επειδή η σύμβαση (που υπογράφεται κάθε χρόνο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ερυθρού) του 2012 υπογράφηκε τον Μάρτη και δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός έχει απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές από τους τελευταίους μήνες του 2011 και ενώ έχει λάβει για το οικονομικό έτος 2011 το ποσό τους 1.000.000 ευρώ (η σύμβαση αναφέρει 1.150.000 ευρώ ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων , ισχυρίζεται ότι λόγω περικοπών στο Λαύριο έφτασε περίπου 1.000.000 ευρώ). Αυτή την στιγμή κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί από τους αρμόδιους φορείς για το αν ζουν ή αν πέθαναν από ασιτία 85 παιδιά και 267 ενήλικες που τους έχει κοπεί η σίτιση καθώς και για την απελπιστική κατάσταση των απλήρωτων εργαζομένων και προμηθευτών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Προσφύγων του Κέντρου,  “δεν υπάρχουν τρόφιμα στο Κέντρο και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωσή μας, αλλά ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας”. Στην έκκλησή του το Κέντρο καλεί “όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία της Λαυρεωτικής να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους και την πλήρη συμπαράστασή τους, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο των εργαζομένων όσο και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο”.
Για τους κατοίκους κοντινών περιοχών η παράδοση μπορεί να γίνει κατευθείαν στο κέντρο στη διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ, Δανοκάρα 1 ΤΚ 19500 Λαύριο. Επίσης υπάρχει ομάδα εθελοντών στο facebook για συντονισμό και αποστολή τροφίμων.
Η ομάδα εθελοντών οργάνωσε αποστολή την Κυριακή 03/06 παραδίδοντας τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Φωτογραφίες του Νίκου Κουτσόπουλου.
άμεση ανάγκη για
Γάλατα- σκόνη α΄και β΄βρεφικής ηλικίας
πάνες για μωρά μεχρι 5 kg και από 6 kg-15 kg
Γάλατα
Παιδικές κρέμες
Μακαρόνια – Ζυμαρικά
Ρύζι – όσπρια
Αλεύρι
Αυγά
Λάδι
Zάχαρη και γενικά συσκευασμένα τρόφιμα
πατάτες
ντοματοπελτέ

Βack Door Man

το βρήκαμε εδώ: ΠαραλληλοΓράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου