Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο Κουτρουμάνης βρήκε λεφτά και προσλαμβάνει !!!

Γράψαμε χθες για την προεκλογική προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ, μέσω χιλιάδων προσλήψεων.
Νέες στρατιές συμβασιούχων, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και, κυρίως, χωρίς μέλλον, ετοιμάζεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση, γράφει σήμερα ΄”Ελεύθερος Τύπος”. Παρά το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο έσπρωξε στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους stage από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει προσλήψεις με πεντάμηνες συμβάσεις για 55.000 έως 70.000 ανέργους.
Μιλάμε δηλαδή για καθαρή προεκλογική εξαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει τους ανέργους που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα σε ΜΚΟ και στους ΟΤΑ, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε δήμους, ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας, έπειτα από την απόφαση της… ίδιας κυβέρνησης να απολύσει εν μία νυκτί δεκάδες χιλιάδες stagiaires.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την οποία έχουν προβλεφθεί 8.000 θέσεις εργασίας μεταξύ των οποίων και ο καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων.

Με την ανεργία να κινείται σε ύψη ρεκόρ, ειδικότερα στις ηλικίες κάτω των 30 ετών, το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων μέσω φορέων και ΜΚΟ, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες, αλλά και για να διευκολύνει τη γενίκευση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, μιας και αποτελεί βασικό αίτημα της Τρόικας και για το οποίο θα ασκηθεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα.


Η επιλογή

Η διαδικασία επιλογής θα γίνει από εγγεγραμμένους ανέργους –με το σύστημα μοριοδότησης– καθώς και από εμπόρους ή ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν πρόσφατα τη δραστηριότητά τους. Οι απασχολούμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα θα αμείβονται με το 80% περίπου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (περίπου 625 ευρώ), χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με καθεστώς ουσιαστικά δανεισμού μιας και θα προσλαμβάνονται από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκειμένου να μην αποκτούν εργασιακά δικαιώματα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα φτηνό εργατικό πρότυπο, που ο εργαζόμενος θα υπο-απασχολείται, θα υπο-αμείβεται, θα εργάζεται προσωρινά, θα είναι ασυνδικάλιστος και θα είναι έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των πελατειακών μορφών εξουσίας. Το νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αφορά 55.000 ανέργους κυρίως στα αστικά κέντρα τα οποία βάσει των αναλύσεων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένοι πόροι προέρχονται από το ΕΠΑΝΑΔ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Δυναμικού, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αποθεματικού Απροβλέπτων αλλά και αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.


Αντιδράσεις

Η Πανεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Πρόκειται για ένα νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μετά την κατάργηση των stage, με κοινό όμως παρονομαστή τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και το εμπόριο ελπίδας στους νέους και τους ανέργους», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: «Η κυβέρνηση, αφού παρέδωσε την κοινωνία στους δανειστές και κλείδωσε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, με την ανεργία να κινείται σε ύψος ρεκόρ, επιχειρεί στη συνέχεια με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας να μας εισαγάγει σε ένα νέο υπερ-ευέλικτο εργασιακό πρότυπο υποκρινόμενη από την άλλη και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των νέων και των ανέργων ότι κινείται τάχα στη λογική της αντιμετώπισης της ανεργίας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΟΛΜΕ εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στο εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας τα εξής: «Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς».

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου