Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΕΟΖ, μια ιστορία με (πολλούς) δράκους

ΕΟΖ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΦΩΤΟ
Φωτο από 'δώ: ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ



Ήρθε η ανάπτυξη; (για δείτε απ’ τη γωνία)

Με πρόσχημα τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που μετακόμισαν στους βόρειους γείτονές μας (Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία και αλλού) η κυβέρνηση, ακολουθώντας το σχεδιασμό των προγενέστερων κυβερνήσεων (βλέπε Παπανδρέου, Σαμαρά και άλλων), εφαρμόζει τις επιταγές των δανειστών και στο πεδίο των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών).

Αρχίζει, παρά τις φημολογούμενες εξαγγελίες για περιοχές της ανατολικής Θράκης1, με την δημιουργία της πρώτης ΕΟΖ, στη ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή) Σταυροχωρίου Κιλκίς, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ/Α5/16/398211/555/7-3-2016 Απόφ. Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΦΕΚ 762 τ.Β/22-3-2016).

Και ναι, το όνειρο γενεών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, είμαστε πια ΕΠ (Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α΄) με τόνο παρακαλώ.

 


Πως φθάσαμε ως εδώ; (εκεί που καθόμαστε)

Είχε βέβαια προηγηθεί στις 14/12/2015 στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΒΕΕ (Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος) Αθανάσιο Σαββάκη, τον πρόεδρο της ΔΙ.ΒΕ.ΠΕ.Κ ΑΕ (φορέας Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής) Βασίλη Σεργιαννίδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα) Θεόδωρου Παραστατίδη τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, τον περιφερειακό σύμβουλο Παύλο Θωμαΐδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Τονικίδη, τον διευθυντή του Κ. Υ. Πολυκάστρου Γεώργιο Περπερίδη και εκπροσώπους των εταιρειών ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ, ΚΛΕΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, ΓΙΟΥΡΙΜΑΚ ΑΕ και ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΒΕΕ.2

Την συγκατάθεσή του για δημιουργία ΕΟΖ έχει δώσει και το Ε.Κ.Κ. (Εργατικό Κέντρο Κιλκίς) με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του (εφ’ όσον δεν  θιγούν, όπως ρητώς και κατηγορηματικώς διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές των εργαζομένων εντός της ΕΟΖ).3

Τα αρκτικόλεξα όπως και τους συμμετέχοντες στη συνάντηση καλό θα ήταν να τα θυμόμαστε για τη συνέχεια του άρθρου.

Τι είναι ΕΟΖ; (όχι δεν είναι πάστα)

"Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), είναι μία περιοχή στην επικράτεια ενός κράτους, όπου ισχύουν διαφορετικές δασμολογικές, εργασιακές και φορολογικές συνθήκες και ειδικές νομικές ρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται απολαμβάνουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση, ειδικούς όρους όταν αγοράζουν ακίνητα και άλλες διαδικασίες σχετικά με τη δημιουργία επιχείρησης. Ο ορισμός της καταστρατήγησης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε παγκόσμια κλίμακα, είναι εδώ".4



Αντιγράφουμε από το μακρινό 2012 και το (αξιοπρεπέστατο) ιστολόγιο Cogito ergo sum:

Αλλά, τί σόι πράμα είναι αυτές οι ΕΟΖ (FEZ - Free Economic Zones); Είναι γεωγραφικές περιοχές όπου ισχύουν οικονομικοί νόμοι διαφορετικοί από εκείνους που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Σκοπός τής ιδέας των ΕΟΖ είναι η προσέλκυση επενδυτών. Έτσι, σε μια ΕΟΖ ισχύουν χαμηλότεροι (έως μηδενικοί) φόροι εισοδήματος και περιουσίας, χαμηλότεροι (έως μηδενικοί) δασμοί και λοιπά τέλη, χαμηλότερη (έως εξευτελιστική) αμοιβή εργασίας κλπ.
Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα προαναφέραμε, αξίζει τον κόπο να δείτε ένα ενδιαφέρον βιντεάκι-διαφήμιση για την ΕΟΖ τού Κάουνας (http://www.ftz.lt/index.php/presentation/183?gclid=CJuh1auFm7ACFSYhtAodt1qpYw) στην Λιθουανία. "Απολαύστε" τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η Λιθουανία διατυμπανίζει ότι η αμοιβή των εκεί εργαζομένων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη (ωρομίσθιο 1,34 ευρώ, άρα οκτάωρο 10,72 και μηνιάτικο 268 ευρώ μικτά*, ποσά που μπορούν άνετα να μειωθούν πάνω από 20% στην ΕΟΖ)  ή ότι στην ΕΟΖ δεν υπάρχει τελωνείο. Και, κυρίως, προσέξτε το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην ΕΟΖ: μηδέν φόρος περιουσίας, μηδέν φόρος εισοδήματος για τα πρώτα 6 χρόνια και 50% μείωση φόρου κατά την επόμενη δεκαετία, μηδέν φόρος στα μερίσματα των αλλοδαπών επενδυτών (δηλαδή, στα διανεμόμενα κέρδη, τα οποία μπορεί ο λήπτης τους να μεταφέρει σε όποια χώρα επιθυμεί) κλπ. Τέλος, παρατηρήστε με πόση άνεση το λιθουανικό κράτος θέτει στην υπηρεσία των επενδυτών τις κρατικές υποδομές (αέριο, ηλεκτρισμός, καύσιμα, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).**

Αν αναρωτιέστε πού υπάρχουν σήμερα ΕΟΖ, σας λέω ότι θα τις βρείτε στην Κίνα (πλην των άλλων ΕΟΖ που υπάρχουν εκεί, ολόκληρη η επαρχία Χαϊνάν αποτελεί ΕΟΖ!), στην Ινδία (πάνω από 50 ΕΟΖ, ενώ ετοιμάζονται κι άλλες!), Καζακστάν (ολόκληρη η περιοχή της νέας πρωτεύουσας Αστανά αποτελεί ΕΟΖ) κλπ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν ήδη ΕΟΖ σε Ιταλία (22 παρακαλώ!), Ισπανία (Ιμπίθα), Αγγλία (Λονδίνο και Μπρίστολ), Βουλγαρία (6 ΕΟΖ), Στην εκτός Ε.Ε. Ευρώπη συναντούμε ΕΟΖ σε Σερβία, Φύρομ (4 ήδη!) και Μολδαβία (9 ως τώρα!).5

(*) Περισσότερα στοιχεία για τις αμοιβές των "σύγχρονων σκλάβων" της Άπω Ανατολής, στο "No Logo" τής Ναόμι Κλάιν (εκδόσεις Λιβάνης).

(**) Αν εγκατασταθεί εταιρεία π.χ. από τη Λιθουανία, Βουλγαρία ή Φύρομ στη ΒΙΠΕ μας, θα μπορεί να αμείβει και να ασφαλίζει τους εργαζομένους της με τους ισχύοντες νόμους στη χώρα της. Αν πάλι θέλει μια Γερμανική να δραστηριοποιηθεί εκεί, θ’ ανοίξει μια θυγατρική στη Βουλγαρία και θα το κάνει μέσω αυτής.

Αυτά θα γίνουν και σε ‘μας, στο Κιλκίς; (όχι καλέ εμάς μας αγαπούν οι δανειστές)

Σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ (μπορεί ο/η καθένας/μία να το κατεβάσει από Εθνικό Τυπογραφείο εδώ: http://www.et.gr/) και συγκεκριμένα στη σελίδα 8723 στο κεφάλαιο 4 άρθ. 12, σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΕΔΕΠ (Εταιρεία Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου) στην περίπτωσή μας δηλαδή της ΔΙ.ΒΕ.ΠΕΚ ΑΕ, διαβάζουμε:

[12.4] Η πρόσληψη και μισθοδοσία του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού καθώς και του αναγκαίου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, συμβούλων ... με οποιαδήποτε μορφή και διάρκεια σχέσης εργασίας, σύμβασης έργου η σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών.  (οι βιομήχανοι δηλαδή, που ως συνήθως είναι φίλοι μας, θα αποφασίζουν για το μισθό, την ασφάλισή σου, τις συνθήκες εργασίας κ.α.)





[12.5] Η φύλαξη του ΕΠ Κιλκίς είτε με την οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό ειδικής προς τον σκοπό αυτόν υπηρεσίας, είτε με την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία, είτε με οποιονδήποτε άλλον πρόσφορο τρόπο. ( Η αστυνόμευση υποκαθίσταται με κάποια υπηρεσία αγνώστου ποιότητας και εθνότητας κι άμα σου μπουν τίποτε αριστεροαναρχικές ιδέες, περί δικαιωμάτων εργαζομένων, θα τύχεις των υπηρεσιών τους, για τις οποίες εξάλλου θα είναι εκπαιδευμένοι).





[12.11] Η λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 59 του Νόμου 3982/2011 και τους περιβαλλοντικούς όρους του ΕΠ Κιλκίς. (η ίδια πάντα διοίκηση θα κρίνει αν καταπατούνται περιβαλλοντικοί όροι κατά περίπτωση, Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει).



[12.12] Η δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλίας ενεργειακής αυτονομίας (π.χ.  χρήση γεωθερμίας, αυτό αποτελεί ένα παράθυρο για τη πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από κάποια εταιρεία).



Διαβάζουμε ακόμη στο ίδιο ΦΕΚ και στο άρθ. 3 παρ. 5:



[3.5] Η σύσταση ελευθέρων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών εντός του ΕΠ κατά το άρθρο 50 του Ν.3982/2011. (κάπως ύποπτο; Οι δουλειές θ’ ανεβαίνουν, χωρίς φόρους-έσοδα για το κράτος, ενώ εσύ με μισθό Κίνας θα καταβάλεις κανονικά τους φόρους σου. Κ’ έζησαν αυτοί καλά και ‘μείς χειρότερα).



 Κύριε, κύριε μια απορία (πολλές δηλαδή, τι να κάνουμε, τα παίρνουμε δύσκολα τα

–ψιλά- γράμματα)



       Από το 2010 ο Γιωργάκης (πάντα πρωτοπόρος αυτό το παιδί), από το 2011 οι Γερμανοί (που είναι φίλοι μας) και αργότερα κι άλλοι πρωθυπουργοί και Γερμανοί πιέζουν για δημιουργία ΕΟΖ. Γιατί; (Quiz)

-          Μην είναι οι κάμποι και τα βουνά (ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά);

-          Μη θέλουν να φορτώσουν τις βρώμικες (οικονομικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά) βιομηχανίες τους για να γλυτώσουν και τα μεταφορικά από Κίνα;

-          Μήπως απέκλεισαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο νομό (σχεδιάζοντας μάλιστα νέο οικισμό στα σύνορα των 2 δήμων) για συμπιέσουν χωρίς αντίσταση μισθούς και ασφάλιση;

-          Μήπως η καθυστέρηση έγκρισης νέου χωροταξικού έχει να κάνει με τα παραπάνω;

Είναι όλ’ αυτά συμπτώσεις ή μόνο εμείς βλέπουμε οργανωμένο σχέδιο από πίσω;



Όσοι περιμένατε την ανάπτυξη όρθιοι, μπορείτε τώρα να καθίσετε (να προσέχετε όμως που).

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, συναγωνιζόμενοι την κυβέρνηση, μεγάλα τοπικά στελέχη προτείνουν την ένταξη όλου του νομού στις ειδικές φορολογικές ζώνες6. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι δημοτικοί άρχοντες και βουλευτές των γύρω νομών (Σέρρες, Πέλλα) ζηλεύουν την ανάπτυξή μας και επιθυμούν το ίδιο για τους πληβείους των νομών τους. (θα δούλευαν άραγε οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε συνθήκες γαλέρας; ή αγνοούν τις συνθήκες λειτουργίας των ΕΟΖ;). Για να ξέρετε ποιους θα ψηφίσετε, όσοι ακόμη ασχολείστε με το σπορ.

Εμείς απ’ τη μεριά μας σαν ομάδα διαχείρισης του ιστολογίου αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε το αγκάθι στην αβάσταχτη ελαφρότητα της συνείδησής τους, αλλά και της γενικότερης αδιαφορίας του: «μα δεν το ήξερα». Τώρα ξέρεις, δράσε ή σκάσε.

Όχι ότι δεν έχουμε πρόταση για τα υπό εγκατάλειψη εργοστάσια της περιοχής, πρόταση που επιμελώς αποφεύγουν συζητήσουν οι «άρχοντές» μας, αλλά αυτή θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο και είναι η αυτοδιαχείριση από τους ίδιους τους εργαζομένους όπως πχ η ΒΙΟΜΕ. Επαναστατική διαδικασία που προϋποθέτει πολιτικοποίηση, κάτι που προκαλεί αλλεργία σε πολλούς.



ΠΗΓΕΣ:

1.      Μια «ξεχασμένη» μελέτη του 2012 για Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ξαναγίνεται βάση συζήτησης εν όψει εργασιακών


2.       Συνάντηση εργασίας της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος



3.       «Ναι» και από το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς για ελεύθερη οικονομική «ζώνη»






5.      Η γλύκα των ΕΟΖ


6.       Το Κιλκίς έχει τις προτάσεις του για την Ανάπτυξη






Άλλα ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:







-          Έρχονται και οι ΕΟΖ για πρόσφυγες, μετανάστες και όχι μόνο… | Ατζέντα 21






antinewskilkis


κατεβάστε το σε αρχείο pdf από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου