Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

«Σουσάμι, άνοιξε!» είπαν στο Κιλκίς και έγιναν όλοι (;) Κροίσσοι!

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό μέρος, βόρεια στην Ελλαδίτσα, το Κιλκίς. Φτωχοί άνθρωποι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις, λίγες οι δουλειές, μεταφερμένα σε γειτονικές χώρες εργοστάσια, ξεχασμένοι μια ζωή από όλες τις κυβερνήσεις, ώσπου, … μια μέρα … οι εφημερίδες (Le Figaro, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΕΘΝΟΣ, REAL) το ΄γράψαν, η τηλεόραση το λέει συνεχώς (μην τύχει και γλιτώσει κάνας νους την πλύση): «το Κιλκίς ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΕΡΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ! διαθέτει: ΧΡΥΣΟ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ και ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ !!! Τρέξτε καλοί επενδυτές να «βοηθήσετε» τον φτωχό Κιλκισιώτη!». (Σημ: Άνεργοι και εξαθλιωμένοι δεν υπήρξαμε πάντα, εντέχνως δρομολογήθηκαν έτσι τα πράγματα για να γίνουμε…)

Οι εγχώριοι προμηθευτές τέτοιων άρθρων όπως τα προαναφερόμενα, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Οι τερατολογίες πως στο Κιλκίς υπάρχουν όλοι οι θησαυροί της γης, επιστρατεύονται για να διαφημίσουν το επικείμενο ξεπούλημα, και αποκαλύπτουν σε όσους έχουν κουκούτσι μυαλό τις αληθινές τους προθέσεις. Το παρακάνανε! Τους έχουμε καταλάβει, και "ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε"!

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω και μη στεναχωριέστε ούτε για χαράτσια, ούτε για φορολογίες, ότου γιατί δεν έχουμε νοσοκομείο να πάμε. Με τον α ή β ή γ ή Χ τρόπο, (χρυσός, πετρέλαιο, διαμάντια και ποιος ξέρει τι άλλο ;) θα να μας μετατρέψουν σε κρανίου τόπο (πλούσιοι όμως ε, μην ξεχνιόμαστε). Είμαστε πολλοί στην Ελλάδα - δε θα ενοχλούσε η σταδιακή εξαφάνιση του πληθυσμού στη Μακεδονία και η μετατροπή της σε μεταλλευτικοπετρελαιονταμαροοικονομική… περιοχή με ΜΗΔΕΝ πληθυσμό (εν καιρώ – όχι αμέσως). 
Η απόβαση άρχισε με πλύση εγκεφάλου αλλά υπό νέο κυβερνητικό σχήμα - προμηνύεται και η φυσική παρουσία των! (θέλουν να πιστεύουν).


«Άντε πάλι το Eldorado. Για όσους δεν το πιστεύουν το λέει και ο ΟΗΕ, και το ΕΘΝΟΣ του Μπόμπολα, που τα ψάχνει τέτοια θέματα, από απλό επιστημονικό ενδιαφέρον και για το καλό του τόπου βεβαίως.

Κατά τη συμπαθή λοιπόν συνεργάτιδα του ΕΘΝΟΥΣ που κατάπιε αμάσητη την έκθεση του ΟΗΕ και έσπευσε να μας αναγγείλει τα ευχάριστα νέα, καθόμαστε «επάνω σε μια πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά», κάτι σαν τη σπηλιά με τους θησαυρούς του Αλαντίν. Το μόνο που μας χρειάζεται είναι το παράγγελμα «άνοιξε σουσάμι» και όλος αυτός ο πλούτος θα γίνει δικός μας. Το παράγγελμα αυτό θα το δώσει, έτσι πρέπει, ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ, υποστηριζόμενος από (ή υποστηρίζοντας τον) αρμόδιο πρώην υφυπουργό ΥΠΕΚΑ , με τη ένθερμη επίσης υποστήριξη του νέου τσάρου της οικονομίας και εκείνου της ανάπτυξης. Όλα άλλαξαν και όλα έμειναν τα ίδια.

Παρέλειψε βέβαια ο ΟΗΕ να αναφέρει στην έκθεσή του το πολυτιμότερο προϊόν αυτού του τόπου, που υπάρχει σε ανεξάντλητες ποσότητες, το κουτόχορτο. Με αυτό γίνεσαι πλούσιος σε μια νύχτα και αποκτάς, ή νομίζεις ότι αποκτάς, ό,τι ονειρεύεσαι. Και αν δεν μπορείς να βρεις μόνος σου κουτόχορτο υπάρχουν δημοσιογράφοι να στο προμηθέψουν. Όχι μόνο δημοσιογράφοι όμως. Άκουγα πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο μεγαλοστέλεχος του ΙΓΜΕ, πιο μεγάλο δεν γίνεται, να λέει με απίθανα λαϊκίστικη εκφορά λόγου πως «πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα σεντούκια με τους θησαυρούς της βόρειας Ελλάδας» (πάντα αυτή η τυχερή η βόρεια Ελλάδα).

Βομβαρδιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό με τα πιο απίθανα παραμύθια για τον ορυκτό μας πλούτο. Διακινούνται στο διαδίκτυο εξωφρενικά «στοιχεία», μερικά με υπογραφές επώνυμων, δημοσιογράφων ή και «επιστημόνων», που μας αναγορεύουν ως μακράν το πλουσιότερο κράτος του κόσμου. Μέχρι και πως σε κάθε Έλληνα, σε σένα, σε μένα, αναλογούν -κρατηθείτε- 960 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου (μην απελπίζεστε λοιπόν από τα μηνύματα της εφορίας, σε λίγο θα τους πετάξετε στα μούτρα τα εκατονταπλάσια). Παραμύθια της Χαλιμάς θα μου πείτε, που σκοπίμως όμως αφήνονται να κυκλοφορούν για να δημιουργούν προσδοκίες επερχόμενου ουρανοκατέβατου υπερπλουτισμού στους πολλούς δυστυχώς αφελείς που διαθέτει η χώρα μας, μειώνοντας έτσι τις αντιδράσεις και διευκολύνοντας τη δουλειά των εκμεταλλευτών, που σαν γύπες και ύαινες καραδοκούν να επιπέσουν και κατασπαράξουν ό,τι χρήσιμο υπάρχει στον τόπο μας, αφήνοντας πίσω τους μόνο ό,τι δεν τρώγεται και δεν χωνεύεται.

Και τι να πει κανείς για την παράλειψη, κατά τον ΟΗΕ και το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ, να εκμεταλλευτούμε και άλλα πράγματα που διαθέτουμε: τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, τους σχιστόλιθους, τον καολίνη, τη γύψο. Έλεος, έλεος κύριοι του ΟΗΕ και του ΕΘΝΟΥΣ. Μα αυτά όλα είναι η Ελλάδα. Δηλαδή για μπάζο θα πουλήσουμε τη χώρα μας. Αν τα ξεριζώσετε όλα αυτά και τα πουλήσετε, η Ελλάδα, ως υλική πια υπόσταση, σβήνει από τον χάρτη. Πάει, χάνεται, πως το λένε. Πού θα πατάει το χώμα, αν δεν το πουλήσετε και αυτό. (ευτυχώς που δεν βάλανε και την άμμο στα προς εκμετάλλευση, έτσι ο χάρτης της Ελλάδας θα είναι μελλοντικά η θάλασσα, μια λωρίδα άμμος και στη μέση τίποτα). Ά ξέχασα, υπάρχει και ο γρανίτης. Αλλά αυτόν, όπου υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα, θα τον εξαφανίσουν οι χρυσοθήρες για να πάρουν τα απειροελάχιστα ψήγματα χρυσού τους. Θα μείνουν μόνο τα γρανιτένια νησιά (Σέριφος, Μύκονος, Ικαρία. Αυτά θα μείνουν γιατί εκεί παραθερίζουν οι χρυσοθήρες).

Η αναφορά σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ, τόσο στο αρχικό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, (και της Figaro), όσο και πολύ περισσότερο στην ομιλία του νέου ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτου κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, προσδίδει ένα φαινομενικό κύρος στα στοιχεία που παρατίθενται. Ο ΟΗΕ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και έχει κατ΄ αρχήν το τεκμήριο της ουδετερότητας και της αντικειμενικότητας. Γράφω παρόλα αυτά για «φαινομενικό κύρος», γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Τα στοιχεία πράγματι εκπορεύονται από έκθεση του ΟΗΕ, την οποία όμως δεν συνέταξαν τρίτοι ουδέτεροι εμπειρογνώμονες, αλλά παρασχέθηκαν από τους εξής παρακάτω, όπως μνημονεύεται στην έκθεση ακριβώς αυτή:
α. Ministry of Environment, Energy and Climate Change, δηλαδή το γνωστό μας ΥΠΕΚΑ των Παπακωσταντίνου – Μανιάτη.
β. Mineral Resources Policy Directorate, δηλαδή τη Δ/νση Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΚΑ και πάλι.
γ. Greek Mining Enterprices Association (GMEA), δηλαδή τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (με την «Ελληνικός Χρυσός» και τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» να ξεχωρίζουν ως μέλη του.
Οι παραπάνω λοιπόν συνέταξαν την περί των ορυκτών μας πόρων έκθεση του ΟΗΕ. Πώς λοιπόν να μην θεοποιείται στην έκθεση αυτή η εξόρυξη των πάντων. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει λοιπόν. Πήραν τη βούλα του ΟΗΕ και έντεχνα εξαφάνισαν τα ονόματά τους. Με τέτοιες κουτοπονηριές προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες αυτής της χώρας.
Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ θα μπορούσε αντί να αναφερθεί σε έκθεση του ΟΗΕ, να αναφερθεί στην έκθεση του υπεύθυνου συντάκτη της που καθόταν απέναντί του. Εξάλλου οι δυο τους είναι συντεχνίτες και παλιοί γνώριμοι.»
Σ.Δημητριάδης, Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ

Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο, καλούμε τους πολίτες του Κιλκίς αλλά και των όμορων νομών που επίσης θα πληγούν, να είναι σε εγρήγορση και να δώσουν το παρόν στις κινητοποιήσεις μας. Ειδικά για τους γείτονες στις Σέρρες να θυμίσουμε ότι η Κερκίνη απέχει από τη Βάθη μόλις 5-7 χλμ. Στους Θεσσαλονικείς γείτονες να θυμίσουμε πώς υδρεύονται εν μέρει από την κοιλάδα του Γαλλικού ποταμού. Επίσης, να θυμίσουμε σε άπαντες γείτονες, πώς όταν η σκόνη της Αφρικής μπορεί και φτάνει στα μπαλκόνια μας, φανταστείτε τι θα φτάνει στις αναπνοές μας από τα τοξικά της μεταλλευτικής δραστηριότητας Χ 30 (ελαχίστως) χρόνια Χ 365 ημέρες το χρόνο.

Τέλος, αλλά όχι σε τελευταία προτεραιότητα, καλούμε τους τρεις βουλευτές του Νομού μας άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, να συντάξουν από κοινού και να συνυπογράψουν επιστολή με την κοινή τους θέση, όπως αυτή μας έχει διατυπωθεί στις συναντήσεις μας μαζί τους, να εκφράσουν σε αυτήν εκ νέου την αντίθεσή τους προς τα σχεδιαζόμενα και να απευθύνουν αυτήν την επιστολή στα επιτελεία του ΥΠΕΚΑ, στους επικεφαλείς των παρατάξεών των και στα ΜΜΕ της χώρας.


Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου