Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

“Idle No More!” (Τέλος πια στην Αδράνεια!): Το Νέο Κίνημα Αντίστασης


block3

του MICHAEL LEONARDI (μετάφραση filistina)

Μέσα σε λίγους μήνες έχει αναπτυχθεί ένα λαϊκό κίνημα  στη Βόρεια Αμερική, που εμπνέει τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. το Idle No More (Τέλος Πια στην Αδράνεια) είναι  το σύνθημα των αυτοχθόνων του Καναδά που έχει πλέον ενταχθεί στο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης. Το μπλογκ του κινήματος είναι εδώ   και οι εκδηλώσεις του λαμβάνουν χώρα διεθνώς. Το  κίνημα Occupy Wall Street υποστηρίζει και συμμετέχει στην εξέγερση του Idle No More,  σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Μαζί με τα κινήματα Occupy Canada και τις πρόσφατες νίκες της εξέγερσης των φοιτητών στο Κεμπέκ, συμπεριλαμβανομένoυ του κλεισίματος  του μοναδικού πυρηνικού σταθμού στο Κεμπέκ μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα οράματα μια Άνοιξης για την Βόρεια  Αμερική  φαίνονται τώρα πιο πιθανά.  Έτσι, γίνεται πιο ισχυρή η  ελπίδα ότι οι ισχυρές δυνάμεις που έχουν αναστατώσει ολόκληρο τον Καναδά μπορούν να προωθηθούν  νότια διασχίζοντας τα σύνορα και να εμπνεύσουν τον κοιμισμένο και ναρκωμένο λαό  των ΗΠΑ να ξυπνήσει, όπως και το Κίνημα Occupy που επιδιώκει  να αυξήσει τις συνειδήσεις του 99%.

Ο Καναδάς είναι συνήθως χιονισμένος αυτή την εποχή του χρόνου και το τέλος του 2012 με αρχές του 2013 δεν αποτέλεσαν καμία εξαίρεση. Το χιόνι καλύπτει τουλάχιστον το 90 τοις εκατό του εδάφους του Καναδά σήμερα. Όπως γίνονταν έως τώρα οι εξεγέρσεις, φαίνεται πως η άνοιξη είναι  πολύ αργά για να περιμένουν τα πλήθη  για να κατέβουν στους δρόμους και να απαιτήσουν μια καλύτερη ζωή. Αλλά στον Καναδά, ωθούμενοι από τη νέα δρακόντεια αντι-περιβαλλοντική νομοθεσία και τις παραβιάσεις της κυριαρχείας των ιθαγενών από την κυβέρνηση Χάρπερ, οι ιθαγενείς και οι σύμμαχοί τους έχουν αποφασίσει ότι αυτός ο χειμώνας είναι η εποχή για την αυγή μιας καναδικής εξέγερσης που θα μπορούσε να συμβάλει στη διεθνοποίηση των παγκόσμιων εξεγέρσεων, σε μια συνεκτική δύναμη που βάζει τον πλανήτη και τα οικοσυστήματα του στην πρώτη γραμμή για την επιβίωση των μελλοντικών γενεών. Το κίνημα Idle No More επεκτείνεται γρήγορα καθώς στοχεύει στα δολοφονικά  χημικά και ενεργειακά καρτέλς  και τους κυβερνητικούς τους χορηγούς που συνωμοτούν για να  φέρουν όλο και περισσότερα πυρηνικά, όλο και περισσότερη  πίσσα, όλο και περισσότερο δηλητήριο, συνεχή οικολογική καταστροφή και περισσότερο καρκίνο. Στον Καναδά, η κραυγή του Αρκετά! ηχεί σε όλο το χιονισμένο τοπίο.
Το Σαββατοκύριακο του νέου έτους η οικογένειά μου και εγώ επισκεφθήκαμε ένα από τα ισχυρά μπλόκα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά. Αυτό το μπλόκο κατασκευάστηκε στο Χειμερινό ηλιοστάσιο για να μπλοκάρει μια σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει τη γη του   Aamjiwnaang, έξω από τη Σάρνια και είναι γνωστό ως το μπλόκο του Aamjiwnaang. Κατασκευάστηκε πάνω στη διαδρομή μιας σιδηροδρομικής γραμμής που είναι κεντρικής σημασίας για την παροχή τοξικών χημικών για να υποβληθούν σε επεξεργασία σε αυτό που είναι γνωστό ως η χημική κοιλάδα  του Καναδά στη Σάρνια. Η περιοχή αυτή θεωρείται μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές του Καναδά, όπου ο αέρας είναι δηλητηριασμένος όλο το εικοσιτετράωρο από τα διυλιστήρια και τις χημικές βιομηχανίες που εκτείνονται για μίλια κατά μήκος του ποταμού St. Clair.

Φτάσαμε στο μπλόκο την Κυριακή 30 Δεκέμβρη ταξιδεύοντας πάνω από το Grand Bend, στο Οντάριο, στις όχθες της λίμνης Huron. Μου είχαν δοθεί οδηγίες για την τοποθεσία από τον Ron Plain, ;enan περιβαλλοντικό ακτιβιστή  και τοπικό ηγέτη του Aamjiwnaang, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση της χημικής ρύπανσης και την επέκταση των γεωτρήσεων πίσσας και των αγωγών πετρελαίου που βεβηλώνουν το τοπίο γύρω από τη Sarnia και φέρνει  τα δηλητήρια από τις πληγείσες περιοχές της άγριας φύσης στο πιο δυτικό και βόρειο τμήμα της ηπείρου. Το μπλόκο ήταν ακριβώς στα περίχωρα της Σάρνια και ξέραμε ότι είχαμε φτάσει όταν είδαμε τις πολύχρωμες σημαίες και τις πινακίδες σήμανσης της περιοχής.
Το κύριο έναυσμα για την εξέγερση Idle No More  δημιουργήθηκε όταν το συντηρητικό κυρίαρχο καναδικό Κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του εκπαιδευμένου στο Τέξας,  της δυναστείας Μπους,   πρωτοστάτη  Stephen Harper, πέρασε ένα νέο νόμο που ονομάζεται C-45. Ο νόμος αυτός δίνει δικαιώματα κυριαρχίας για εκμετάλευση, καταστροφή και βεβήλωση  τεράστιων τμημάτων της καναδικής γης,  και πολλών προστατευόμενων περιοχών,  όπως έχει ήδη συμβεί με την εξόρυξη Πίσσας και Ουρανίου, εδώ και δεκαετίες. Η θέσπιση του παρόντος νόμου καταργεί την περιβαλλοντική  προστασία  για πάνω από δύομιση  εκατομμύριο πρώην  προστατευόμενα ποτάμια, λίμνες  και ρέματα και θεωρείται  από όλους τους Καναδούς, όχι μόνο ως μια μετωπική επίθεση στο περιβάλλον, αλλά και η αρχή μιας επίθεσης κατά της κυριαρχίας και των συνθηκών ζωής των αυτοχθόνων.
Όταν μετά από μεγάλη προσμονή πλησιάσαμε στα οδοφράγματα,   μια ομάδα  από υπέροχους ανθρώπους μας υποδέχτηκε και μας εξέφρασε την αλληλεγγύη της. Υπήρχε ένα κοντέινερ που λειτουργούσε ως κουζίνα και ήταν γεμάτο από τρόφιμα, καθώς ένα συνεχές ρεύμα  επισκεπτών – ως επί το πλείστον από τις γηγενείς φυλές – ερχόταν για να πάρει τρόφιμα και  άλλες προμήθειες. Οι σκηνές σχημάτιζαν έναν κύκλο πάνω στις  σιδηροδρομικές γραμμές που διέσχιζαν τη γη μέσα από ένα μικρό χιονισμένο δάσος στο σημείο του αποκλεισμού. Δύο βαρέλια με φωτιά έκαιγαν στο κέντρο της κατασκήνωσης. Μείναμε για περίπου μία ώρα, συζητώντας την κατάσταση στην Σάρνια και τις ομοιότητες της με το  Τολέδο, όπου είμαστε περικυκλωμένοι από πυρηνικά, εργοστάσια άνθρακα και  διυλιστήρια, όπως και στη  Σάρνια.
Αρχηγοί από τις γύρω πρώτες χώρες,   είχαν σταματήσει για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο κίνημα και να ανακοινώσουν ότι σχεδίαζαν  πιο άμεσες δράσεις τις επόμενες ημέρες. Εκείνο το απόγευμα η πορθμειακή γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Walpole,  είχε κλείσει με έναν κυκλικό χορό  και οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το πλοίο  στο Μίτσιγκαν και έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο του Algonac για αρκετή ώρα. Υπήρχε ένα Idle No More χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κατασκήνωση και πολλές θαυμάσιες Σημαίες που συμβόλιζαν την  αντίσταση των αυτοχθόνων και το σεβασμό στις μελλοντικές γενιές, που αποτελούσε και το υπόβαθρο του συστήματος των πεποιθήσεών τους.  Είδαμε  και τις τρεις μωβ σημαίες που υψωμένες σε ένα στύλο, είχαν γίνει  μερικά από τα σύμβολα αυτής της αυξανόμενης κίνησης. Ήταν έμπνευση για μας να διαπιστώνουμε την βαθιά οικολογική κατανόηση αυτών των συντρόφων και να βλέπουμε ότι αυτό το κίνημα ήταν πραγματικά επικεντρωμένο στην σωτηρία του πλανήτη, των παιδιών και των μελλοντικών γενεών, από τη συνεχή βιομηχανική επίθεση που βιώνουμε. Επιστρέψαμε σπίτι το σούρουπο και αποφάσισαμε να επιστρέψουμε στο Τολέδο με καυσόξυλα.

Το Idle No More είναι ένα πραγματικά λαϊκό φαινόμενο και άρχισε όταν τέσσερις γυναίκες -γηγενείς και μη γηγενείς-   άρχισαν τον Οκτώβριο  να μιλάνε στις πόλεις, Σασκατούν, Regina και Prince Albert για   να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το νόμο Bill C 45.  Όταν ο C-45 ήρθε για ψηφοφορία στις 4 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες των Πρώτων Εθνών από ολόκληρο τον Καναδά κατέστησαν σαφές ότι άκουγαν τις φωνές ανησυχίας σχετικά με τη νομοθεσία αυτή που εξαπλώνονταν σαν φωτιά και προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους . Όταν τους απαγόρευσαν την είσοδο ακολούθησε μια φυσική συμπλοκή που οδήγησε σε εντατικοποίηση της εθνικής οργής και στην ενιαία υποστήριξη για το κίνημα Idle No More,   που προέρχεται από την ηγεσία των φυλών και των αρχηγών ινδιάνων που συχνά έχουν επικριθεί για την αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία τους   στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Στις 10 Δεκεμβρίου, ήταν το κάλεσμα για την εθνική ημέρα δράσης που οργανώθηκε από το Idle No More με κυκλικούς χορούς, συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Στις 11 Δεκεμβρίου, η Αρχηγός Theresa Spence ξεκίνησε απεργία πείνας που έχει πλέον φτάσει στην 24η ημέρα δυναμώνοντας περαιτέρω το κίνημα. Η Spence έχει υποσχεθεί  να πεθάνει από την πείνα, εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν συναντηθεί μαζί της για να συζητήσουν την  την κατεύθυνση που η απληστία οδηγεί τη χώρα. Στις 21 του Δεκέμβρη, στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, διαμαρτυρίες και μπλόκα ξεκίνησαν σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα με δράσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
block4
Στις 2 Ιανουαρίου, στον δρόμο μας  από τη Σάρνια προς το Τολέδο σταματήσαμε στο μπλόκο για να ρίξουμε  μερικά καυσόξυλα και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Οι καναδικές αρχές είχαν προγραμματίσει να καταστρέψουν αυτή τη μέρα και ο Ron Plain ήταν στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ασέβεια προς το δικαστήριο, μαζί με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Σάρνια.  Η αστυνομία της Σάρνια είχε αρνηθεί να ακολουθήσει την εντολή του δικαστηρίου να αφαιρέσει το μπλόκο αμέσως στήθηκε. Χθες, ο δικαστής που ενεργεί για λογαριασμό της δολοφονικής   κυβέρνησης του Καναδά και των εταιρικών χορηγών διέταξαν να αφαιρεθεί το μπλόκο   από την επαρχιακή Αστυνομία του Οντάριο. Πάντως η διάθεση στο μπλόκο ήταν εορταστική.  Βρήκαμε διαφορετικούς ανθρώπους εκεί, περιλαμβανομένου ενός μέλους του Occupy Τορόντο που ήταν απασχολημένος με την κοπή ξύλων.  Το μπλόκο διαλύθηκε γύρω στα μεσάνυχτα χθες το βράδυ μετά από μια γιορτή για την επιτυχία του να φέρει  τη διεθνή προσοχή σε αυτό το κίνημα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Idle No More κάηκε,   και τα τύμπανα έπαιζαν γύρω από τη φωτιά, ενώ γινόταν το εορταστικό δέιπνο. Τώρα το κίνημα στο Νότιο Οντάριο θα προχωρήσει με άλλα σχέδια. Τα μεθοριακά σημεία διέλευσης ίσως να είναι ο στόχος των επόμενων  ημερών.
Αντί να δουν την 21η Δεκεμβρίου του 2012 ως το τέλος του κόσμου, οι ιθαγενείς του Καναδά και οι διεθνείς σύμμαχοί τους, την  αναγνώρισαν ως μια νέα αρχή, όπου η υγεία του περιβάλλοντός μας και η προστασία της Μητέρας Γης θα είναι η νέα προτεραιότητα για το ανθρώπινο είδος. Σαφώς, αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς ένα σοβαρό αγώνα. Οι εικόνες από το κίνημα Idle No More  που αφθονούν στο διαδίκτυο με την αρχή του νέου έτους, κυκλοφόρησαν σε συνδυασμό με τις εικόνες από την μαζική πορεία των Ζαπατίστας στο Μεξικό, που έλαβε χώρα την 21η του Δεκεμβρίου.  Τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο  των συνόρων των ΗΠΑ, ένα κίνημα που έχει ως κέντρο του τη Γη, είναι ένα  πόδι που προσπαθεί να κλωτσήσει τον ανθρωποκεντρισμό του βιομηχανικού καπιταλισμού στο κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Υπάρχουν σπίθες αντίστασης και εδώ στις ΗΠΑ. Τις επόμενες ημέρες ένα νέο μπλόκο θα στηθεί στο Τέξας καθώς η  αντίσταση στην πίσσα μεγαλώνει. Το σχέδιο είναι να παροτρυνθεί όλη τη χώρα και ο κόσμος σε δράσεις αλληλεγγύης μαζί με το κίνημα Idle No More   και άμεσες δράσεις που στοχεύουν  τις βιομηχανίες και τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να καταστρέφουν την υγεία μας, το περιβάλλον και την ύπαρξη των μελλοντικών γενεών με στόχο τα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών καθορίζοντας  το παγκόσμιο πολιτικό καθεστώς. Ας ελπίσουμε ότι το 2013 θα φέρει την αναγκαία αφύπνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι φιλελεύθεροι και προοδευτικοί του Ομπάμα  θα αποτινάξουν τα δεσμά τους από ένα σύστημα που  βαδίζει  προς τη λάθος κατεύθυνση και θα αποφασίσει να δώσει ένα “Τέλος στην Αδράνεια!” (Idle No More!)
Ο Michael Leonardi είναι ένας ακτιβιστής και συγγραφέας που ζει στο Τολέδο του Οχάιο. Το mail του είναι mikeleonardi@hotmail.com.
counterpunch

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ Aamjiwnaang, έξω από τη Σάρνια:

πηγή: Filistina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου