Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μήνυση κατά σουηδικής εξορυκτικής εταιρείας


aricaΓια 29 χρόνια, 20.000 τόνοι μεταλλευτικών αποβλήτων αποθέτονταν στο χωριό Polygono – κοντά στην πόλη Arica – της βόρεια Χιλής. Μέχρι σήμερα 707 κάτοικοι έχουν δηλητηριαστεί από το αρσενικό της σουηδικής εξορυκτικής εταιρείας Boliden. 

To 1993 η Boliden κήρυξε πτώχευση εγκαταλείποντας τα μεταλλευτικά απόβλητα στην περιοχή.
Σουηδοί και Χιλιανοί δικηγόροι έχουν καταθέσει μήνυση κατά της Boliden που απαριθμεί 20.000 σελίδες και αφορά 707 θύματα δηλητηρίασης από αρσενικό. Τα περισσότερα είναι παιδιά. Σύμφωνα με τη μήνυση, η έκθεση στα μεταλλευτικά απόβλητα έχει προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο, πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά, χρόνιο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αποβολές, διάφορες φυσικές και διανοητικές αναπηρίες των νεογνών.

Η εταιρία δήλωσε στην ιστοσελίδα της « Αυτό που έχει συμβεί είναι βαθύτατα τραγικό. Λυπούμαστε για τα γεγονότα και τις συνέπειες για τα θύματα μετά το 1993, που προέκυψαν από δικά μας απόβλητα. Απόβλητα τα οποία, παρά τις προφυλάξεις από την πλευρά μας, προφανώς δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά τα επόμενα χρόνια »


Αποσπάσματα από την επιστολή προς τη Boliden.

“ Εμείς που γράφουμε αυτή την επιστολή, αντιπροσωπεύουμε 707 άτομα στην πόλη Arica στο βόρειο άκρο της Χιλής. Στην περιοχή όπου ζούμε οι ζωές μας απειλούνται από καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Σκεφτόμαστε συνεχώς ποιον θα χτυπήσει την επόμενη φορά. Ένα παιδί; Μια αδελφή; Έναν γονιό; “


“Το 1983 και 1984, η εταιρεία μετέφερε στην περιοχή μας, 20.000 τόνους αποβλήτων που περιέχουν αρσενικό, μόλυβδο και άλλες επιβλαβείς ουσίες, που ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις τους στη Σουηδία. Τα έστειλε λοιπόν στη χώρα μας, υπό τη στρατιωτική χούντα, χωρίς περιβαλλοντική νομοθεσία και ανθρώπινα δικαιώματα”

“Σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες. Ζούμε δίπλα στα σουηδικά δηλητήρια και τα παιδιά μας παίζουν εκεί που κανένα παιδί δε θα έπρεπε να παίζει”

“Αντιλαμβανόμαστε ότι η Boliden σήμαινε πολλά για την κοινωνία σας και τη βιομηχανική σας ανάπτυξη. Η Boliden  βοήθησε τη Σουηδία να γίνει πλούσια. Εδώ, στη Arica, ο ρόλος της ήταν διαφορετικός. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία συμπεριφέρθηκε κυνικά και απερίσκεπτα και ότι πρέπει να πληρώσετε γι΄ αυτό”!

“Ζώντας με το αρσενικό στο σώμα μας επηρεάζεται ολόκληρη η ζωή μας. 
Πολλοί από εμάς έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας με το σώμα να μας προδίδει.  Οι οικογένειές μας έχουν βιώσει μεγάλη απελπισία και θάνατο που οφείλεται σε δηλητηριάσεις και διάφορους τραυματισμούς. Πολλά από τα παιδιά μας έχουν γεννηθεί με παραμορφώσεις και σοβαρή αναπηρία. Ζούμε τη ζωή μας σε μια κατάσταση όπου τα όνειρα γίνονται θολά . Ζούμε τη ζωή μας μέσα στην αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί την επόμενη γενιά”

 
το βρήκαμε εδώ: Διακυβέρνηση και Πολιτική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου