Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η άλλη 11η Σεπτέμβρη (1973): 40 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή

Ενώ οι βόμβες έπεφταν  στο προεδρικό μέγαρο, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε απέφυγε να παραδωθεί  δίνοντας τέρμα στη ζωή του με ένα αυτόματο ΑΚ-47 –δώρο του Φιδέλ Κάστρο.Την ίδια στιγμή  17 χρόνια δικτατορίας ξεκινούσαν.

 Το προεδρικό μέγαρο λίγο μετά τον βομβαρδισμό από τον δικτάτορα Πινοσέτ
Το προεδρικό μέγαρο λίγο μετά τον βομβαρδισμό από τον δικτάτορα Πινοσέτ(11/9/2073)
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε στη Χιλή. Η διακυβέρνηση του Πινοσέτ χαρακτηριζόταν για την καταπίεση κάθε αριστερής γνώμης, κάτι το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική γενοκτονία». Τρεις μήνες μετά την κήρυξη της στρατιωτικής χούντας του 1973, χιλιάδες αριστεροί σκοτώθηκαν ή «εξαφανίστηκαν». Έχουν καταγραφεί πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου φυλακισμένοι υπέφεραν μαρτύρια και τελικά δολοφονούνταν. Κάποια από αυτά είναι τα National Stadium , Colonia Dignidad , Victor Jara Stadium , Chacabuco και φυσικά Villa Grimaldi . Σήμερα τα στρατόπεδα αυτά παραμένουν μερικώς ανέπαφα ή έχουν μετατραπεί σε μουσεία και μέρη μνήμης. Εκτιμάται ότι περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από το καθεστώς.



Τανκ έξω από το προεδρικό μέγαρο την ημέρα του πραξικοπήματος
Τανκ έξω από το προεδρικό μέγαρο την ημέρα του πραξικοπήματος

Σύμφωνα με τη αναφορά Valech (2005), έγιναν περίπου 28 χιλιάδες συλλήψεις από την πλειοψηφία όσων κρατήθηκαν κάποιοι φυλακίσθηκαν ή σε αρκετές περιπτώσεις υπέφεραν βασανιστήρια. Το Λατινοαμερικάνικο Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Latin American Institute on Mental Health and Human Rights) εκτιμά ότι περίπου 200 χιλιάδες άτομα μαζί με τις οικογένειες τους υπέφεραν από δολοφονίες, βασανιστήρια ή εξορία.http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=2731

Ο καθηγητής Clive Foss αναφέρει στο βιβλίο του, The Tyrants: 2500 Years of Absolute Power and Corruption (Quercus Publishing 2006), ότι 1.500-2.000 Χιλιανοί εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Πινοσέτ.   Μεταξύ των νεκρών και εξαφανισμένων υπάγονται  τουλάχιστον 663 μαρξιστές αντάρτες.  Σύμφωνα με  μελέτη  τουλάχιστον 200.000 Χιλιανοί ( περίπου 2 % του 1973 πληθυσμού της Χιλής ), αναγκάστηκαν να οδηγηθούν στην εξορία . Επιπλέον , εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη χώρα στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 .  Ορισμένα από τα βασικά άτομα που τράπηκαν σε φυγή λόγω των πολιτικών διώξεων καταδιώχτηκαν στην εξορία τους από την μυστική αστυνομία DINA , στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδωρ, ενός σχεδίου οργανωμένου από τις στρατιωτικές δικτατορίες της Χιλής, Βολιβίας, Βραζιλίας, Παραγουάης. Ουρουγουάης και Αργεντινής με στόχο όλα τα αριστερά κινήματα και τους ίδιους τους αριστερούς.

Στρατιώτες και πυροσβέστες μεταφέρουν το σώμα του Αουγκούστο Πινοσέτ, μετά τον βοβμβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου, στο πραξικόπημα της 11/9.1973 από τον Πινοσέτ
Στρατιώτες και πυροσβέστες μεταφέρουν το σώμα του Σαλβαντόρ Αλιέντε μετά τον βοβμβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου, στο πραξικόπημα της 11/9/1973 από τον Πινοσέτ

Το καθεστώς του Πινοσέτ ήταν επίσης υπεύθυνο για  δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών αντιπάλων του . Σύμφωνα με έκθεση της κυβερνητικής επιτροπής που στηρίχθηκε σε μαρτυρίες πάνω από  30.000 ανθρώπων, η κυβέρνηση του Πινοσέτ δολοφόνησε τουλάχιστον 3.197 άνθρωπους και βασάνισε περίπου 29.000 . Τα δύο τρίτα των περιπτώσεων που αναφέρονται στην έκθεση συνέβησαν το 1973 .




Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ πέθανε  στις 10 Δεκέμβρη 2006 σε ηλικία 91 ετών. Κατά τη στιγμή του θανάτου του, εκκρεμούσαν  300  ποινικές διώξεις εναντίον του, περιλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας , παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , της φοροδιαφυγής και της υπεξαίρεσης . Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του η προσωπική περιουσία του  αυξήθηκε στα 28 εκατομμύρια δολάρια . Ποτέ δεν δικάστηκε για κανένα από τα εγκλήματά του.

Θύματα του Πινοσέτ από την "Επιχείρηση Κόνδορας"
Θύματα του Πινοσέτ από την “Επιχείρηση Κόνδορας”

                                                                                               
 Σπασμένα χέρια
 
Ο Victor Jara, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, ήταν ένα από τα πιο γνωστά θύματα του πραξικοπήματος του Αουγκούστο Πινοσέτ.
Στη δεκαετία του 1960 έγραψε  τραγούδια διαμαρτυρίας ενάντια στην άρχουσα τάξη της χώρας του.
Ήταν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος της Χιλής, “New Song”,  που το 1970 βοήθησε στην εκλογή  της δημοκρατικής κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας του Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Ο 38 ετών τραγουδιστής-τραγουδοποιός απήχθη στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 από  ένα πανεπιστήμιο στο Σαντιάγο. Οδηγήθηκε σε ένα γήπεδο στην πρωτεύουσα – Estadio de Chile – η οποία είχε μετατραπεί σε  αυτοσχέδια φυλακή και κέντρο βασανιστηρίων. Στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά από  βασανιστήρια, ηλεκτροπληξία και με τους καρπούς του και τα οστά των χεριών του σπασμένα,  πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου.
Τον Ιούνιο του 2009, το σώμα του είχε εκταφεί στο πλαίσιο της έρευνας για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου του. Έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες άνθρωποι  δήλωσαν τον σεβασμό τους στον τραγουδιστή, ο οποίος ενταφιάστηκε ξανά μετά από ένα τριήμερο.

ΠΗΓΕΣ:  news.yahoo , wikipedia, 

πηγή: Filistina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου