Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ζηλεύω τους Ρουμάνους!

Δύο χρόνια τώρα πολλοί συμπολίτες μας, αναρωτιούνται αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν μπορούμε να τους σταματήσουμε. Αν είναι δυνατόν να μας ακούσει κανείς.
Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε εμφατικά από τους Ρουμάνους. Και η απάντηση για κάθε κιλκισιώτη, αλλά και για κάθε Έλληνα (αφού το θέμα πια έχει πάρει διαστάσεις και σε άλλους νομούς, άρα αφορά όλους τους Έλληνες), είναι πως «ναι, μπορούμε να τους σταματήσουμε». Ο τρόπος είναι ένας: Όλοι μαζί! Για οκτώ ημέρες όλη η χώρα παρέλυσε από τις διαδηλώσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα.



romania_rosa_montatan_mineZηλεύω τους Ρουμάνους! 
 
Να πω την αλήθεια στην αρχή υποπτεύθηκα ότι η 
Ρόσια Μοντάνα είναι κοντά στο Βουκουρέστι κι έτσι η πρωτεύουσα ξεσηκώθηκε. Μετά που είδα τον χάρτη και συνειδητοποίησα την απόσταση μεταξύ τους, άρχισα να αναρωτιέμαι αν η περιοχή είχε κάτι το ιδιαίτερο που ένωσε τους Ρουμάνους και τους κινητοποίησε τόσο! Αμ, εμάς η Χαλκιδική δεν είναι ένα μοναδικό στολίδι; Πότε θα «μείνουμε» κι εμείς στους δρόμους μέχρι να αποσυρθούν τα σχέδια και να αποφυλακιστούν οι 4 Ιερισσιώτες;

Ορίστε μερικά βίντεο από τις μαζικές κινητοποιήσεις:
 

Οκτώ ημέρες και εχθές Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου που θα  επέτρεπε στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να εξορύξει χρυσό και άργυρο στην πόλη Rosia Montana των Καρπαθίων θα πρέπει να απορριφθεί από τα δύο τμήματα του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, διότι η πλειοψηφία των νομοθετώναντιτάχθηκαν.

Αυτό θα είναι το τέλος αυτού του νομοσχεδίου. Εγώ, ως πρωθυπουργός, πρέπει να βρω άλλες λύσεις για τις ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε. Εφ’ όσον είναι προφανές ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, είναι ανώφελο να χάνουμε πολύ χρόνο με αυτό.”
Σύμφωνα με το άρθρο του Adam Vaughan από την εφημερίδα theguardian.com, η Ρουμανία ανέφερε ότι θα απορρίψει τα σχέδια μιας καναδικής εταιρείας εξόρυξης να δημιουργήσει μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού επιφανειακής εκμεταλλεύσης της Ευρώπης, μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών από χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου που θα  επέτρεπε στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να εξορύξει χρυσό και άργυρο στην πόλη Rosia Montana των Καρπαθίων θα πρέπει να απορριφθεί από τα δύο τμήματα του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, διότι η πλειοψηφία των νομοθετώναντιτάχθηκαν.
Η Gabriel Resources δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών εναντίον της Ρουμανίας. Gabriel επιδιώκει επειγόντως επιβεβαίωση των πραγματικών δηλώσεων και αποσαφήνιση των επιπτώσεων σχετικά με την προτεινόμενη αδειοδότηση του έργου. Εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί τότε η εταιρεία θα αξιολογήσει όλες τις πιθανές διαθέσιμες δράσεις , συμπεριλαμβανομένης και της επίσημης κοινοποίησης της πρόθεσής της να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για πολλαπλές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών για τις επενδύσεις “, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων πόλεων την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 15 χρόνια, κατα τα οποία η μεταλλευτική εταιρεία φέρεται να έχει επενδύσει £ 358 εκατ. ($ 583m δολάρια Καναδά). Οι αντίπαλοι του μεταλλείου είπαν ότι το έργο θα χρησιμοποιήσει κυάνιο και να καταστρέψει τέσσερις βουνοκορυφές, καθώς επίσης και ότι θα οδηγήσει στην απομάκρυνση πολλών χωριών. Οι ακτιβιστές το αποκάλεσαν τη «συμβολική μάχη της γενιάς μας».
Και όπως οι Ρουμάνοι στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα της Χαλκιδικής, έτσι και η Χαλκιδική στέκεται στο πλάι τους:
image1001

Σύνθεση κειμένου και μετάφραση: http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/09/10/romanian-govt-backs-down/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου