Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η αξία των δεσμεύσεων του κ. Μανιάτη

Στην ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητας Κιλκίς και το Δήμο Κιλκίς και πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου, του ΙΓΜΕ, των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και πλήθους κόσμου, ο κ. Ζαφειράτος μετέφερε την δέσμευση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη πως αν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ταχθεί εναντίον των μεταλλείων τότε ο διαγωνισμός που τρέχει θα κηρυχθεί άγονος.
Με σημερινή του ανακοίνωση (9/2) ο υφυπουργός παίρνει τον λόγο του πίσω και μεταφέρει το ζήτημα στη Βουλή και συγκεκριμένα προς συζήτηση σε δύο επιτροπές (Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.)
Πώς μπορούμε πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη σε ο,τιδήποτε μας πει πλέον ο κ. Μανιάτης; Πώς θα μπορέσουμε να τον πιστέψουμε όταν θα μας μιλήσει "για απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον"; Ή όταν θα αναφερθεί σε "έργα που θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία"; Ποια η αξία των "δημόσιων δεσμεύσεών" που κάνει στο κείμενο αυτό;

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ:

"Συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τον Διεθνή Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού ζητά το ΥΠΕΚΑ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2012
Να συνεδριάσουν από κοινού στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του Διεθνούς Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού, ζητά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή που απέστειλε σήμερα στους Προέδρους των δύο Επιτροπών, Θανάση Παπαγεωργίου και Κώστα Καρτάλη.
«Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια -μετά από δεκαετίες- για μια ολοκληρωμένη και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, πρόσθετες αντισταθμιστικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία», υπογραμμίζει ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους θεσμικούς εκπροσώπους της, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη λήψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επενδυτικής απόφασης και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη προηγηθεί:
1) Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου προκήρυξης του Διεθνούς διαγωνισμού, από 19/10/2011 έως 15/11/2011.
2) Εκτενής διαβούλευση υπό την Προεδρία του, ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς (Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφέρεια, κ.ά) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, στις 19/01/2012.
3) Δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς στις 06/02/12, με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου, του ΙΓΜΕ, των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κ.ά. 
Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευτεί δημοσίως, ότι:
Α) Σε περίπτωση ύπαρξης ενδιαφερομένων επενδυτών και προώθησης σχετικής σύμβασης του Ελληνικού δημοσίου με τον οποιονδήποτε ανάδοχο, η συγκεκριμένη σύμβαση θα εξετασθεί και θα επικυρωθεί στη Βουλή των Ελλήνων, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας.
Β) Με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου και επιλογή των προσώπων από τους ίδιους τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας του Κιλκίς, θα χρηματοδοτηθεί η διαρκής λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων (περιβαλλοντολόγων, γεωλόγων, μηχανικών μεταλλείων, κ.ά.). Θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα και δίπλα στις θεσμικές εκπροσωπήσεις της Πολιτείας που είναι το Σώμα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) του ΥΠΕΚΑ.
«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο, η διαβούλευση να κορυφωθεί στο ανώτερο όργανο δημόσιου διαλόγου της Δημοκρατίας μας, το Εθνικό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή τόσο των μελών των δύο Επιτροπών και των βουλευτών του Κιλκίς, όσο και όλων των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και επιστημόνων που μπορούν να φωτίσουν όλες τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και αναπτυξιακές πτυχές του ζητήματος», καταλήγει στην επιστολή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης."
http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1560&language=el-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου