Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη για τις υγειονομικές μονάδες του νομού

Η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε σχέδιο για αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Γουμένισσας, ήταν το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Τη διαβεβαίωση έδωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Γρηγόρης Χατζησάββας Διοικητής πλέον του ενιαίου φορέα διοίκησης όλων των υγειονομικών μονάδων του νομού. Ο κ. Χατζησάββας προέβη σε κατηγορηματικές δηλώσεις επί του θέματος, διαλύοντας φήμες που τον ήθελαν να απεργάζεται περίπου ως εντολοδόχος για την κατάργηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος της Γουμένισσας.


Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης πλην του κ. Χατζησάββα, έλαβαν μέρος ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κιλκίς Χ. Μπαλαμπανίδης, ο ιατρός και π. προεδρεύων του Νοσοκομείου Αν. Καρανικόλας, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γουμένισσας Αιμ. Σάτσογλου, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Γ. Περπερίδης, η Δ/ντρια του Κέντρου Υγείας Δροσάτου Σ. Σαπανίδου, οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων Ν. Παπαδοπούλου (Κιλκίς) και Ξ. Παπαλέξης (Γουμένισσα) και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Αν. Παυλίδης.

Η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων ήταν η μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό κυρίως ιατρικό. Παράλληλα επισημάνθηκαν οι γνωστές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό και άλλο υλικό. Απ’ όλους τους παρισταμένους κατατέθηκε η διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι στα δύο Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Νομού έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του καθήκοντος και της φιλότιμης και αφιλοκερδούς συνεισφοράς στον αγώνα για μια αξιοπρεπή εικόνα περίθαλψης των πολιτών.
Ένα καταλυτικό στοιχείο που κατατέθηκε στη σύσκεψη ήταν αυτό της μαζικής αποχώρησης κυρίως ιατρικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς παράλληλη αναπλήρωσή του με νέες προσλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που αναφέρθηκε για την αποχώρηση μαζικά 4.500 ιατρών λόγω συνταξιοδότησης. Το προσωπικό αυτό, όπως αναφέρθηκε, ήταν ο βασικός πυλώνας του ΕΣΥ από την έναρξη λειτουργίας του στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ως ένας πρόσφορος τρόπος για άμεση και δραστική ανακούφιση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, θεωρείται η μαζική επαναφορά του θεσμού των επικουρικών ιατρών, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, διορίζονται μόνο στα Νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, αποστερώντας από την Περιφέρεια των πολύτιμων υπηρεσιών τους.
Η διεκδίκηση στελέχωσης των Νοσοκομείων του νομού με ικανό αριθμό επίκουρων ιατρών, συμφωνήθηκε ομόφωνα κατά τη σύσκεψη. Η μη ικανοποίηση της διεκδίκησης από την Πολιτεία θα σήμαινε αυτόματα αδυναμία παροχής ιατρικής φροντίδας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση κλινικών των δύο Νοσοκομείων. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τα στατιστικά στοιχεία των Νοσοκομείων με άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης στελέχωσης των Νοσοκομείων με επικουρικούς ιατρούς, συμφωνήθηκε στη σύσκεψη η επιδίωξη της συστράτευσης όλων των παραγόντων και φορέων του νομού, ώστε σύντομα να αναβαθμισθεί η υγειονομική εικόνα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου