Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο χρυσός θα φέρει τον καρκίνο και την ανεργία

Μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής, προειδοποιούν ότι «θα γίνει της Κερατέας»
 Η κοινωνία της Θράκης δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα απέναντι στο χρυσό. Αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν, χωρίς φιέστες, μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Πολιτών Ροδόπης-Έβρου κατά των Χρυσορυχείων της Θράκης. Μετά την «χρυσή» υποκινούμενη διαμαρτυρία πολιτών από τις Σάπες, την προηγούμενη εβδομάδα, υπέρ της επένδυσης χρυσού στην περιοχή,  ήρθε η απάντηση. Χωρίς πανάκριβα, πανό και κολλαριστά φυλλάδια, τρία μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής από τον Έβρο, έδωσαν το παρόν στη συζήτηση, Επιτροπής κατά της οικονομικής κρίσης, που συνεδρίαζε το βράδυ της Τετάρτης, στην Κομοτηνή.
Σήκωσαν πανό με το σύνθημα  «Χρυσορυχεία = Αύξηση ανεργίας. 80 θέσεις εργασίας για λίγα χρόνια, αλλά απώλεια περισσοτέρων από γεωργία-κτηνοτροφία-τουρισμό-αλιεία-κτηνοτροφία». «ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ» 

Προειδοποιώντας ότι, «εδώ θα γίνει της Κερατέας» και δε θα επιτραπεί η επένδυση χρυσού, το μέλος της Επιτροπής Πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, Μιχάλης Χατζηκύρκας, υποστήριξε, ότι η εταιρία λέει ψέματα. Πρόσθεσε, ότι η διαμαρτυρία κατοίκων των Σαπών ήταν  υποκινούμενη. «Το 95% αυτών, πληρώνονται από τη εταιρεία», υποστήριξε. Άλλωστε, αυτό φαίνεται από την τακτική που ακολουθείται τόσο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και στις Σάπες, ανέφερε. «Η εταιρία δυστυχώς ποντάρει στη φτώχια και στην ανέχεια του κόσμου και εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση. Αυτοί που είχαν έρθει εδώ κατά 95% είναι πληρωμένοι από την εταιρία  και τα πανό τους ήταν ιλουστρασιόν. Τους εκμεταλλεύονται, δεν ξέρω τι τους ταΐζουν και τι τους έχουν πληρώσει. Τους ίδιους ανθρώπους ακριβώς, τους είχαμε δει και στην Αλεξανδρούπολη και δεν ξέρω τι παραμύθια τους λένε. Μάλιστα ένας βγήκε στο μικρόφωνο σε ένα κανάλι και έλεγε ότι δεν θα υπάρχει κυάνιο, δηλαδή πρόκειται για την αντιπληροφόρηση, τα σούπερ ψέματα».

80 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
 
Τα μέλη της Επιτροπής, προγραμματίζουν, συνεχή παρουσία, στα περιφερειακά συμβούλια και όπου αλλού είναι απαραίτητο, ώστε να ακουστεί η άποψη τους, ότι ο «χρυσός σκοτώνει». Υποστηρίζουν, ότι γνωρίζουν καλά, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, αφού και ίδιοι είναι πολίτες της Θράκης, αλλά είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τις ζωές, το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών τους. Εξάλλου, ακόμα και αν τα χρυσορυχεία ανοίξουν στην περιοχή, δε θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και χρήματα στα ταμεία του κράτους, είπε ο κ. Χατζηκύρκας. Απεναντίας, τόνισε ότι οι 80 θέσεις εργασίας που προβλέπονται να δημιουργούν, θα γίνουν η αιτία να χαθούν εκατοντάδες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Θα καταστραφεί ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος, η αλιεία και ο τουρισμός. Τομείς δηλαδή που προσφέρουν στην τοπική οικονομία και στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες. «Τα χρυσορυχεία θα δώσουν 80 θέσεις εργασίας για λίγα χρόνια, θέσεις εργασίας μέσα στον καρκίνο, μεγάλης επικινδυνότητας, αλλά θα απαξιώσουν όλη την περιοχή, θα υποβαθμίσουν την περιοχή. Όλη η περιοχή θα απαξιωθεί για πολλά χρόνια. Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν άλλοι τρόποι ανάπτυξης, πράγματα δηλαδή που μπορεί και επίτηδες, να έχουν πάει λίγο στην άκρη. Γεωθερμία, υπάρχει ένα φράγμα στο Ιάσιο, κοντά στις Σάπες που εκκρεμεί, έχει μείνει ένα μικρό κομμάτι να ολοκληρωθεί και δεν ολοκληρώνεται. Μόνο αυτό να γίνει τα χωράφια θα πάρουν άλλη αξία».


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 

Τα μέλη της Επιτροπής σχεδιάζουν επιπλέον δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού, το επόμενο διάστημα. Από την εταιρία των Χρυσορυχείων, υπάρχει μονομερής προπαγάνδα, δήλωσε ο κ. Χατζηκύρκας και γι΄ αυτό η Επιτροπή σχεδιάζει να βγει στους δρόμους, να ενημερώσει όλη την τοπική κοινωνία, γιατί δεν έχει να χωρίσει τίποτα. «Θα χρησιμοποιήσουν  κυάνιο, μας λένε ότι όλα είναι καλά, θα λυθεί η ανεργία. Εμείς κάνουμε ήδη και θα βγάλουμε και αφίσες και έντυπο υλικό και αν χρειαστεί θα βγούμε και στους δρόμους ξανά, όπως έχει γίνει και παλαιότερα, θα γίνει της Κερατέας εδώ, δεν πρόκειται να περάσει… Αυτοί μας βλέπουν σαν ιθαγενείς, ότι θα έρθουν εδώ – θα πάρουν το χρυσό και θα φύγουν -και θα μας αφήσουν με τα τοξικά. Δεν υπάρχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία και για το κράτος τίποτα. Όλα τα δικαιώματα είναι δικά τους». 
Από xronos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου