Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι «Ικέτιδες» στο Κιλκίς Δευτέρα 26 Νοεμβρίου

Την κλασική αρχαιοελληνική τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες» από τη Θεατρική Ομάδα «Angelus Novus». παρουσιάζουν το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή  Ενότητα Κιλκίς και ο Ο.Π.Ο.Ν.Γ.Α. Δήμου Κιλκίς, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00, στo Συνεδριακό Κέντρο του  Δήμου  Κιλκίς, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Παίρνουν μέρος: Έφη Δρόσου, Νικόλας Νικητάκης, Νίκος Ράμμος, Πέννυ Γραικού, Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Μαρία-Ιωάννα Παπαθανασίου, Δανάη Τεζαψίδου.
Μουσικός επί σκηνής: Κωστής Βοζίκης

ΤΟ ΕΡΓΟ

Για να γλιτώσουν από τον αιμομικτικό γάμο με τα ξαδέλφια τους, τους γιους του Αιγύπτου, οι κόρες του Δαναού, καθοδηγούμενες από τον πατέρα τους, καταφεύγουν στο Άργος, απ’ όπου κατάγονται, προσπέφτουν  ικέτισσες στους βωμούς των θεών και ζητούν άσυλο από τον βασιλιά της χώρας Πελασγό, ο οποίος τους το παρέχει, αφού πρώτα ζητήσει τη συγκατάθεση των Αργείων.
Στις «Ικέτιδες», το πρώτο ιστορικά κείμενο όπου γίνεται λόγος για δημοκρατία, θίγονται θέματα ενεργά ακόμη και σήμερα: το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και, στους αντίποδες, η ύβρις που συνιστά η άρνηση των νόμων της φύσης (εδώ η άρνηση της ένωσης με το αρσενικό), η αινιγματική και αντιφατική φύση του θεού, η ιερότητα του ικέτη, του πρόσφυγα, καθώς επίσης και η υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να τον προστατεύσει, ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας της ακεραιότητάς της.
Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου