Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Από την πόλη έρχομαι ...

Η «απάντηση» του Υπουργείου ΠΕΚΑ στην ερώτηση των τριών βουλευτών μας αναφορικά με τα μεταλλεία Κρουσίων

 

metalleia-xarths-kilkis
Απορία ψάλτου βηξ… Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί η απάντηση που έδωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ στους βουλευτές του νομού Γ. Γεωργαντά, Ειρ. Αγαθοπούλου και Θ. Παραστατίδη όταν στις 24 Αυγούστου κατέθεσαν ερώτηση δια της Βουλής ζητώντας απαντήσεις σε μερικά κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την επικείμενη αξιοποίηση των μεταλλείων στα Κρούσια.Σε διπλανές στήλες επαναδημοσιεύουμε το κείμενο της ερώτησης για να καταδειχθεί πόσο ανοργάνωτη και αναξιόπιστη είναι η Πολιτεία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την τοπική μας κοινωνία.
Πρώτα για το νερό: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου απαντά επί λέξει:
“Στο πλαίσιο της εφαργμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΚ, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης των Λακανών Απορροής Ποταμών όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Σημειώνεται ότι κατά την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης έχουν ληφθεί υπόψη και αξιολογηθεί όλες οι διαθέσιμες μελέτες σχετικά με θέματα διαχείρισης υδάτων. Σε κάθε σχέδιο λαμβάνονται υπόψη και αξιολογηθεί όλες οι διαθέσιμες μελέτες σχετικά με θέματα διαχείρισης υδάτων. Σε κάθε σχέδιο λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη της απαιτούμενης καλής κατάστασης των υδάτων. Καθορίζονται, μετά από πλήρη και λεπτομερή ανάλυση, τα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών, την εξασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών. Πιο συγκεκριμένα για τα Υδατικά Διαμερίσματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, η ανάθεση των Σχεδίων Διαχείρισης έγινε το Μάιο του 2012, ενώ το Σεπτέμβριο ξεκινηνά η 1η φάση διαβούλευσης. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας διαβούλευσης είναι δυνατόν να τεθούν και να συζητηθούν θέματα όπως το ερωτώμενο σε σχέση με την ποιότητα και την επάρκεια του νερού και με τις προτάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος. Η ολοκλήρωση και η έγκρισή τους αναμένεται το Μάιο του 2013” Ηθικόν δίδαγμα: Τον Μάιο του 2013 θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το Σχέδιο Διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο Κ. Μακεδονίας.  Όπου υποτίθεται υπάρχουν μελέτες και όπου υποτίθεται όλα αυτά θα συζητηθούν. Αλλά το υπουργείο δεν δεσμεύεται ότι με βάση τα στοιχεία και τις μελέτες που διαθέτει η περιοχή των Κρουσίων έχει επάρκεια νερού. Τα υπόλοιπα ανάγονται στην γνωστή παροιμία «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…»
Για το σεβασμό της γνώμης της τοπικής  κοινωνίας, όπως έχει δεσμευτεί το Υπουργείο:
Στην απάντησή του το υπουργείο παραθέτει μια σειρά από ενέργειες τις οποίες εντάσσει στη διαδικασία διαλόγου όπως την κοινή σύσκεψη των τριών βουλευτών με τον κ. Μανιάτη, τη συνεδρίαση της διαρκούς  επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, την αλληλογραφία του με την αντιπεριφέρεια Κιλκίς και την δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς στις 6 Φεβρουαρίου 2012 με παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου ΠΑΚΑ, πανεπιστημιακών, του ΙΓΜΕ και εκπροσώπων φορέων του νομού.
Και αφού τα υπενθυμίζει όλα αυτά καταλήγει με την επανάληψη των διαδικασιών δημοπράτησης του διαγωνισμού και την κατακύρωση της εργολαβίας στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ.
Και συνεχίζει με το εξής καταπληκτικό: “...Αυτό (η κατακύρωση δηλαδή) δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Και στο στάδιο αυτό όπως και καθ’ όλη τη διαδικασία εκμίσθωσης και δανειοδότησης το Υπουργείο μας , όπως οφείλει, θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του στα κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν (ανακοίνωση Μανιάτη και απάντηση του υπουργείου στην ΠΕ Κιλκίς) και είναι σε γνώση της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς παρά το γεγονός ότι αυτό δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία”
Ηθικόν δίδαγμα: Σεβασμός στην γνώμη της τοπικής κοινωνίας κατά το υπουργείο είναι να ακούμε τη γνώμη του κόσμου και να αποφασίζουμε ελεύθερα τα αντίθετα από όσα επιθυμεί ο κόσμος!
Στο τρίτο και τέταρτο ερώτημα των βουλευτών μας, η απάντηση του υπουργείου είναι πως ακόμα είναι νωρίς για μελέτες αφού ακόμα δεν ξέρουμε πόσο χρυσό διαθέτει η περιοχή και πόσο αξιοποιήσιμος είναι. Αυτά θα τα δείξουν οι μελέτες, υποστηρίζει.
Ηθικόν δίδαγμα: Η εφαρμογή του «Βλέποντας και κάνοντας» στην αποθέωσή του.
Τέλος αναφορικά με την επισήμανση για πιθανή παρουσία ουρανίου το υπουργείο δείχνει να μην καταλαβαίνει το ερώτημα.
Ιδού η καταπληκτική απάντησή του στα περί ουρανίου:
“Το ΙΓΜΕ έχει ήδη τονίσει κατηγορηματικά, πως δεν υπάρχει καμιά πλούσια μεταλλοφορία ουρανίουκ αι πολύ πειρισσότερο τέτοιου είδους κοιτάσματα με οικονομικό ενδιαφέρον, σε όλο το Νομό Κιλκίς. Ορυκτά ρου ουρανίου μπορεί να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, από τη Θράκη μέχρι και τη Ν. Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση, πλην αυτής του Παρανεστίου του Ν. Δράμας δεν υπάρχει μεταλλοφορία ουρανίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Εξ’ άλλου, τα ενεργιακά ορυκτά εξαιρούνται ρητώς του αντικειμένου της εκμίσθωσης.”
Ηθικόν δίδαγμα: Τους επιστήσαμε την προσοχή για την επικινδυνότητα πιθανής ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στην περιοχή και μας καθησύχασαν λέγοντας  μην φοβάστε όσο ουράνιο υπάρχει δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο. Αλλά κι αν ήταν, δεν περιλαμβάνεται στην σύμβαση αξιοποίησης!
Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα, δηλαδή.

πηγή: Ειδήσεις Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου