Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Γη και ύδωρ στους επενδυτές

Συνεπής με την προσήλωση ενός πιστού, θα “λεγε κανείς, η κυβέρνηση και αυτή τη φορά, με το νομοσχέδιο Μηταράκη, ως προς την παράκαμψη θεσμών, προκειμένου να επιτύχει τα σχέδιά της. Παρακάμπτει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Πολιτισμού στο όνομα της επιτάχυνσης, τάχα, των διαδικασιών αδειοδότησης των μεγάλων επενδύσεων και ας καταργείται μ” αυτόν τον τρόπο μεγάλο μέρος της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με διαδικασίες fast track παύει, πλέον, η μέριμνα για τις (προστατευόμενες) ζώνες Natura, για μικρούς βιότοπους σε νησιά, αλλά και για αρχαιολογικούς χώρους. Στους τελευταίους, λέει το νομοσχέδιο, θα γίνει προσπάθεια να αναδειχτούν εκείνες οι αρχαιότητες που θα εντοπιστούν σε ακίνητα επενδυτικού ενδιαφέροντος, χωρίς να απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού για τον πολιτισμό!

Εξαφανίζεται επίσης από τη διαδικασία γνωμοδότησης για τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τις επιτροπές που είχαν την ανάλογη δικαιοδοσία. Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο νέος επενδυτικός νόμος (κατά την εκτίμηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, θα ενεργοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2013) καταργεί (παρακάμπτει) οποιονδήποτε και οτιδήποτε έχει κάθε λόγο -λόγω γνωστικών αντικειμένων και αρμοδιότητας- να αποφαίνεται και να γνωμοδοτεί για το χρήσιμο ή όχι της κάθε επένδυσης.


Παραδειγματιζόμενο το υπουργείο από την πρωθυπουργική τακτική να ασκείται η πολιτική όχι μέσα από τη Βουλή αλλά από υπουργικές ρυθμίσεις, τη μιμείται επάξια με τη δημιουργία τμημάτων Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος, Δασών, τα οποία θα εξετάζουν τις αιτήσεις των επίδοξων επενδυτών. Τμήματα δηλαδή που θα υποκαθιστούν τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων που έως τώρα ήσαν υπεύθυνες να εκδίδουν τις σχετικές άδειες.

Το θράσος δεν λείπει από τον υφυπουργό όταν ισχυρίζεται ότι η διαδικασία fast track δεν έχει δείξει ακόμη τη δυναμική της. Δηλαδή «μπάτε σκύλοι αλέστε…» και ας πάνε να κουρεύονται οι θεσμοί – εξάλλου τι είναι οι θεσμοί μπροστά στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεγάλων επενδύσεων;

Και το εθνικό χωροταξικό; Και τα ειδικά χωροταξικά (τουρισμού, βιομηχανίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας…); Ολα αυτά παραμερίζονται με ειδικές διατάξεις που διευκολύνουν τους επενδυτές να λειτουργούν με άνεση τόσο στο θεσμικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο (χρονικοί περιορισμοί υποβολής επενδυτικών σχεδίων, έλεγχος επενδύσεων κ.ά.). Δίνοντας γην και ύδωρ δεν επιτυγχάνεις την ανάπτυξη. Ξεπουλάς, απλώς, τη δημόσια περιουσία σου.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου