Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας από το Cob.gr

Στον Νέσσωνα και σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Μάρτη εργαστήριο με θέμα τη φυσική καλλιέργεια. Μέσα σε τρεις ημέρες ο Παναγιώτης Μανίκης θα μας μυήσει στο πνεύμα της μη παρεμβατικής γεωργίας . Θα δούμε πρακτικά πως μπορούμε να συνεργαστούμε με τη φύση εξασφαλίζοντας όχι μόνο την τροφική μας αυτάρκεια αλλά και τα προς το ζειν.
Πρόγραμμα δραστηριοτήτων:
  • Θεωρία γύρω από την φυσική καλλιέργεια.
  • Προετοιμασία του εδάφους.
  • Φύτεμα πολλών ειδών δέντρων.
  • Κατασκευή και σπορά σβόλων με σπόρους για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του εδάφους.
  • Σπορά δημητριακών.
  • Δημιουργία δασόκηπου.
  • Δημιουργία σπιτικού και επαγγελματικού λαχανόκηπου.
Τόπος: Το αγρόκτημα του cob.gr στο Νέσσωνα Λάρισας.
Χρόνος: Από το πρωί της Παρασκευής 9 έως και το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαρτίου.
Διαμονή: Σε σκηνές στον τόπο του εργαστηρίου η σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή.
Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπεριλαμβάνοντας και ένα ελεφρύ γεύμα, είναι ελεύθερη. Για την διανυκτέρευση, το πρωϊνό και το δείπνο, το κόστος είναι 50 ευρώ ανά άτομο.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Τηλεφωνήστε στο 6932568126 ή στείλτε mail στο kostas(παπάκι)cob.gr, στο οποίο να αναγράφεται κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 50 άτομα.
Τι είναι η φυσική καλλιέργεια: Είναι μία μέθοδος γεωργίας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα,δεν γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Εμπνευστής της ο ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, την ονομάζει και μέθοδο του να μην κανείς τίποτα.
Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία όσο και από τη βιολογική ή την οργανική γεωργία, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.
Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση γκρεμίζοντας τη χρηστικότητα που δημιουργεί οανθρώπινος νους.
Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά να πρασινίσουμε τις έρημους και μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών ( άνοιξη - φθινόπωρο).
Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.

 Δημοσιευτηκε απο καλα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου