Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μεταλλεία και ...λεία

Γράφτηκε από τον 

Όταν ο Παπακωσταντίνου ως υπουργός οικονομικών με ύφος χιλίων καρδιναλίων πάσχιζε να μας πείσει για την ορθότητα των επιλογών του, υπήρχε η ελπίδα ότι ο άνθρωπος αυτός παρά του ότι είναι στημένος και εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία, μετά το πέρας της αποστολής του θα εξαφανιζόταν από το προσκήνιο για να ξεχαστεί το όνομά του, όπως με πολύ σοφία ποίησαν οι προκάτοχοί του και σημερινά πολιτικά πτώματα κ.κ Λαλιώτης και Σουφλιάς και οι άλλοι.
>Η ελπίδα διαψεύστηκε επειδή ο Παπακωσταντίνου δεν τελείωσε τη δουλειά και  αυτό έγινε ορατό όταν όδευσε προς το υπουργείο ΥΠΕΚΑ για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει ότι μεθοδευμένα δρομολογήθηκε επί υπουργίας του στο υπουργείο οικονομικών.
Έκτοτε ο υπηρέτης ανέλαβε το ρόλο του χοντρού παιχνιδιού, ο δε πραγματικός στόχος δεν είναι ότι φαίνεται πάνω από το έδαφος αλλά στόχος είναι ότι βρίσκεται κάτω από αυτό.

Στο νομό μας τα αποτελέσματα των προσταγών που απορρέουν από τα μνημόνια αλλά και ο ρόλος των ανθρώπων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πραγματικό σχέδιο είναι πλέον ορατά όχι μέσω της ανεργίας, των φόρων και της εξαθλίωσης αλλά με χρυσάφι. Τόσο πολύ χρυσάφι που διεθνή διαγωνισμό έστησε ο “υποργός” για να αναδείξει τον έναν και μοναδικό ανάδοχο στον οποίο θα αναθέσει την λατομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού και λοιπών μεταλλευμάτων που υπάρχουν σε περιοχές του Σκρά, Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας
Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι η ανάλυση των μεθόδων εξόρυξης η η παροχή στοιχείων για επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις βλάβες που προκαλούνται από το βιτριόλι που διοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα. Ούτε θα γίνει αναφορά στις επιπτώσεις του κυανίου η ακόμα και πιθανής ενεργοποίησης σεισμογενών ρηγμάτων από τις ανατινάξεις και οτιδήποτε άλλο καταστρεπτικό, το οποίο επικαλούνται οι ακτιβιστές “αυτόκλητοι προστάτες” όπως αρέσκονται να τους αποκαλούν οι πολιτικοί μας άρχοντες που …διαθέτουν πολύ παραπάνω σοφία, γνώση και ευαισθησία από όλους εμάς και λειτουργούν ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.
Σκοπός είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των στημένων πολιτικών για να ξέρει ο καθένας μας τι πετυχαίνει κάθε φορά που πετάει με ελαφρότητα την ψήφο του στην κάλπη.
Σκοπός είναι να μπορεί ο καθένας μας να διακρίνει αλλά και να πιστέψει ότι οι νόμοι που, στο όνομα του Ελληνικού λαού ψηφίζονται, εκπροσωπούν συμφέροντα και αδιαφορούν για τους πολλούς.
Σκοπός είναι να δούμε την αλήθεια και να καταλάβουμε ότι αυτό το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα και αυτοί που το εκφράζουν είναι έτοιμοι όχι μόνο την μάνα και τον πατέρα τους αλλά και τα ίδια τους τα παιδιά να θυσιάσουν προκειμένου να αναδειχθούν άξιοι εκπρόσωποι των συμφερόντων που υπηρετούν.
Σκοπός είναι οι κάθε είδους αναλώσιμοι Παπακωσταντίνοι αλλά και τα τοπικά “παπακωσταντινάκια” να ξέρουν ότι είναι ορατοί και θα είναι ορατοί για πολλές γενεές γιατί με τις πράξεις τους θα ξεπουλήσουν και τα τρισέγγονά τους.
Σκοπός τέλος είναι να είναι ορατός στα μάτια μας ποιος …τούρκεψε τόσο πολύ που  έγινε αγάς.
Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πώς ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ γίνονται τύραννοι, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά η ανάγνωση των νομοθετημάτων που ψηφίζουν.
Διαβάζοντας την νομοθεσία περί παραχώρησης λατομικών περιοχών είναι αμέσως ορατό ότι ο νομοθέτης φρόντισε επιμελώς ώστε η παραχώρηση λατομικών περιοχών να γίνεται χωρίς να “ενοχλούνται” οι τοπικές κοινωνίες. Έτσι όλη η διαδικασία γίνεται από την βασιλεύουσα αφού βέβαια παρθούν οι απόψεις των πολιτών μέσω της …δημόσιας διαβούλευσης.
Η δημόσια διαβούλευση είναι η άλλη μεγάλη απάτη, στις σελίδες της οποίας δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να εκτονώνεται ενώ παράλληλα οι χειριστές τις ιστοσελίδας καταγράφουν στατιστικά δεδομένα για τον βαθμό “ηλιθιότητας” των πολιτών, αριθμό αντιδράσεων, συλλογή στοιχείων που χρησιμοποιούνται από τους διαμορφωτές κοινής γνώμης και άλλα τέτοια καλούδια του συστήματος.
Παπακωσταντίνου στην κεντρική πολιτική σκηνή τα τοπικά “παπακωσταντινάκια”έστησαν πάρτυ και εν χωρώ προσπαθούν να απαξιώσουν κάθε προσπάθεια ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών χωρίς να μπορούν να δουν ότι είναι ανιχνεύσιμα, όχι μόνο από αυτά που λένε αλλά και από αυτά που δεν λένε και …δεν ακούνε.(το “δεν ακούει” είναι μία θαυμάσια μέθοδος υιοθετημένη από τον Σουφλιά άσχετα εάν στο τέλος του έγινε «χούι» και κουφάθηκε πραγματικά).
Ο Παπακωσταντίνου και οι προκάτοχοί του φρόντισαν ώστε η νομοθεσία περί παραχώρησης λατομικών ζωνών να είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των αφεντάδων τους. Έτσι, χωρίς την δυνατότητα ιδιαίτερης θεσμικής παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών οι λατομικές περιοχές δημοπρατούνται και παραχωρούνται με φωτογραφικές διατάξεις όπως ακριβώς επιβάλουν οι “προσταγές των καιρών”.  
Το παιχνίδι είναι πάντα ίδιο.Όταν θέλεις να ταΐσεις και να ταϊστείς φροντίζεις να υπάρξει δημοπρασία. Φροντίζεις όμως οι όροι να είναι τέτοιοι που να μην εμφανισθεί κανείς. Μετά τα πράγματα είναι απλά γιατί έχεις το δικαίωμα να το δόσεις όπου εσύ έχεις συμφωνήσει με το αζημίωτο.
Για τις περιοχές του Κιλκίς που προανέφερα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.  Διαβάζοντας τα κριτήρια βάση των οποίων θα επιλεγεί ο ανάδοχος καταλαβαίνει και ο πλέον αδιάφορος ότι άλλα κέντρα φρόντισαν …για το καλό του.
Εκεί φαίνονται ΟΛΑ και καταρρίπτεται ΟΛΗ η επιχειρηματολογία βάση της οποίας τα τοπικά “παπακωσταντινάκια” θα προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι η εκμετάλλευση συμφέρει.
Πρώτο επιχείρημαθα είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και από αυτές θα καταπολεμηθεί η ανεργία. ΟΜΩΣ στην σελίδα 15 της διακήρυξης ο μύθος αυτός καταρρίπτεται επειδή το κριτήριο αξιολόγησης δίνει 7% του 20% δηλαδή μόλις 1,4% βαθμολογία που αφορά τις θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον αυτές οι λιγοστές θέσεις δεν θα δημιουργηθούν εξ’ αρχής αλλά όπως λέει η διακήρυξη στην σελίδα 15 αυτές οι θέσεις θα δημιουργηθούν στο τέλος του 2ΟΥ μισθωτικού έτους επί συνόλου 5 ετών που είναι η διάρκεια της σύμβασης την οποία ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ έχει δικαίωμα να ανανεώσει ο ανάδοχος για άλλα 30 χρόνια. Το ποιο είναι το μισθωτικό έτος είναι επίσης σκοτεινό σημείο υπέρ των αφεντικών.
Δεύτερο επιχείρημαθα είναι ότι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τα ανταποδοτικά τέλη προς την κοινωνία θα είναι δεδομένα. ΟΜΩΣ στην σελίδα 19 της διακήρυξης ο Παπακωσταντίνος έχει ρίξει ως και τον κονιορτό των υποδημάτων του στο περιβάλλον αφού το ποσοστό βαθμολογίας για ανταποδοτικότητα δεν ξεπερνάει το μεγαλειώδες νούμερο του 5% του 8% εκ του όλου. Δηλαδή βαθμολογείται με μόλις 0,4% που αυτό σημαίνει ότι και καμία δαπάνη να μην προσφέρει για αποκατάσταση αυτό που θα χάσει από την βαθμολογία είναι 0,40%.
Οι πολιτικοί μας άρχοντες φροντίζουν επιμελώς και για τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν. Για τον λόγω αυτό φροντίζουν ώστε τα αφεντικά τους να μην “ξοδιαστούν” πολύ. Έτσι στην σελίδα 20 φροντίζουν ώστε η οικονομική επιφάνεια του αναδόχου να μην είναι κάτι βασικό, αφού βαθμολογείται με μόλις 2% του 20%.
Εάν μέσω του διαγωνισμού το κράτος τον υποχρέωνε να δείξει κεφάλαια τότε πώς θα μπορούσε αυτός να έχει μαύρα στην Ελβετία.
Είναι πολλά τα καλούδια πού προκαλούν ντροπή και που στο όνομα του Ελληνικού λαού ο κάθε εκλεγμένος ανθέλληνας σκύβει.
ΟΜΩΣ ανεξάρτητα με το τι θα αποφασισθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή καμία παραχώρηση δεν θα έχει επόμενη μέρα εάν το σύνολο των πολιτών και των πολιτικών των τοπικών μας κοινωνιών φροντίσει να υπάρχουν ενημερωμένοι και αποφασισμένοι πολίτες που μαζικά θα αντιταχθούν στις ορέξεις των διεθνών τοκογλύφων.
Ενημερωμένοι πολίτες με πίστη, μπορεί να αντιταχθούν και να πετύχουν οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να υποχρεώσουν τα τοπικά “παπακωσταντινάκια” τα οποία με πάθος προσπαθούν να πείσουν όλους εμάς ότι όλα γίνονται για το καλό μας, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπηρετώντας, ως εκλεγμένοι, το κοινό συμφέρον.
Τα τοπικά “παπακωσταντινάκια” που, ως άθλιες φιγούρες συνήθως περιφέρονται όπου γίνεται προσπάθεια πραγματικής ενημέρωσης των πολιτών, διεκδικώντας  τον ρόλο του προστάτη, θα πρέπει να αισθανθούν αυτό που η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι τους, δεν τους επιτρέπει να δουν. Ότι όλοι τους βλέπουν και τους κρίνουν.
λίγο νοιάζονται για τα παιδιά τους και τον τόπο τους θα αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο από τον άχρηστο χρόνο τους και θα διαβάσουν τα κριτήρια αξιολόγησης για την ανάδειξη αναδόχου που προβλέπει η διακήρυξη απαιτώντας επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων. Θα αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο και θα διαβάσουν την νομοθεσία που προβλέπει τον τρόπο δημοπράτησης απαιτώντας άμεση τροποποίηση.
Προς όλους αυτούς που πασχίζουν για την ενημέρωσή μας και οι οποίοι αντιτάχθηκαν τόσα χρόνια, ένα μεγάλο συγγνώμη που δεν ήμασταν και εμείς εκεί.

by KilkisDaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου