Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Θεσσαλονίκη, 04/01/2012

Πριν από λίγες μέρες προκηρύχθηκε δημόσιος διεθνής ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς από το υπουργείο ΠΕΚΑ, με στόχο «τη συμβολή του Ορυκτού Πλούτου στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε ότι οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της αειφορίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να μη καταστρέφει ευκαιρίες σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η μεταλλευτική δραστηριότητα δρα καταστροφικά σε οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας (αγροτικό, κτηνοτροφικό, τουριστικό) και με την εφαρμογή του υπάρχοντος μεταλλευτικού κώδικα τα  οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και την ελληνική πολιτεία είναι ανύπαρκτα. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες -οι διεθνείς μεταλλευτικές επιχειρήσεις- οι οποίοι προσπαθούν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι όπου αναπτύχθηκαν παρόμοιες μεταλλευτικές δραστηριότητες καταστράφηκε το περιβάλλον, διαλύθηκαν οι κοινωνικές και οικονομικές δομές της περιοχής και υπήρξαν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων που ζούσαν ή εργαζόταν στις περιοχές αυτές.
Η τοπική κοινωνία του Κιλκίς ήδη έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε αυτή την «ευκαιρία ανάπτυξης» με δράσεις σε όλο το νομό Κιλκίς τις τελευταίες εβδομάδες που έγινε γνωστή αυτή η προοπτική, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερωθεί. Μετά την αντίδραση που υπήρξε στην Θράκη και την αποτυχία στην αποδοχή από την τοπική κοινωνία παρόμοιας μορφής «ανάπτυξης» φαίνεται ότι το ΥΠΕΚΑ ακολουθεί άλλους δρόμους και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι ο φυσικός πλούτος, αποτελεί την υλική βάση για μακροχρόνια ευημερία. Ο φυσικός και ορυκτός πλούτος δεν πρέπει να εκχωρούνται αντί πινακίου φακής στο όνομα της έκτακτης ανάγκης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας από την δημοσιονομική κρίση και το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.  Παρά τις διακηρύξεις απουσιάζει από τη χώρα μας μια συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον και την αειφορία που θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις στις οποίες θα έπρεπε να προσαρμοστούν οι άλλες επιμέρους πολιτικές  (αγροτική, αναπτυξιακή, τουριστική, εμπορική, ενεργειακή κ.α.).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να προωθήσουμε μια συνολική αντίληψη για το περιβάλλον και την αειφορία.  Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια χειραφέτησης του ανθρώπου, ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και καλλιεργώντας την ατομική και κοινωνική ευθύνη. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς  που αγωνίζονται για να προστατέψουν και να διαφυλάξουν την πατρίδα μας από αυτούς που την βλέπουν απλά  ως ευκαιρία γρήγορου πλουτισμού ώστε να παραδοθεί  και τις επόμενες γενιές αειφορικά παραγωγική και ζωντανή.
Περιφερειακή Γραμματεία  Κεντρικής Μακεδονίας
των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου