Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ CHAOS TAGE

Εισαγωγή, Λυσσασμένοι Προλετάριοι: Έχουμε συνηθίσει να ανεβάζουμε θεωρητικά και ιστορικά κείμενα πιο (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) πολιτικά. Αυτή τη φορά μεταφράσαμε ένα ιστορικό κείμενο (σχεδόν όπως ήταν γραμμένο) για ένα πανκ φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν στη Γερμανία. Αυτό το κάνουμε για τη διαφύλαξη της μνήμης, αλλά, όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, για την προώθηση της αντικουλτούρας και των μουσικών μας. Πολιτικοποιημένο και αντι-πολιτικό το πανκ συνεχίζει να είναι εδώ. Όχι σε σελίδες ιστολογίων και βιβλίων, αλλά στο πραγματικό του πεδίο: στο ΔΡΟΜΟ.


ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ»;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πιθανόν κάνετε. Αλλά που είχατε τα αυτιά και τα μάτια σας όταν οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ (CHAOS TAGE) του 1994 γίνονταν τίτλοι εφημερίδων παντού!; Όταν ηλίθιοι punk rockers συναντήθηκαν στο Αννόβερο, τρομοκρατώντας γέρους και αθώα παιδάκια κι άφησαν όλη την πόλη στις στάχτες της!

Ίσως οι περισσότεροι από σας ξεκινήσατε να θυμάστε τώρα και επίσης αρχίσατε να γουστάρετε! Κι εμείς ξεκαρδιστήκαμε μ’ αυτά γιατί τα περισσότερα γεγονότα που περιγράφουν τα media δεν έγιναν ΠΟΤΕ. Έγιναν μόνο στα μυαλά των αποκαλούμενων δημοσιογράφων και των μπάτσων. Υποθέτουμε ότι ορισμένοι από σας θέλουν στ’ ΑΛΗΘΕΙΑ να μάθουν τι έγινε στις ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ και γι’ αυτό θα τα εξιστορήσουμε


Οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ δεν είναι επινόηση των 90’s, αλλά έχoυν μακρά παράδοση! Ναι παίδες, δεν θα σας πουλήσουμε το Punk σαν το επόμενο hot wave, επειδή είναι πραγματική ΙΔΕΑ κι από τα γεννοφάσκια του οι Γερμανοί πάνκιδες γούσταραν να ανταμώνουν στο δημόσιο χώρο. Είχαμε μερικές μεγάλες μαζώξεις στα 80-82’ στο Ντούισμπουργκ και το Βούπερταλ όπου κάθε μήνα εκατοντάδες πάνκιδες έκαναν ένα μεγάλο πάρτι στην εμπορική περιοχή της πόλης. Βεβαίως, αστυνομία και επιχειρηματίες δεν γούσταραν αυτά τα «punk ανταμώματα» και προσπαθούσαν ξανά και ξανά να εμποδίσουν τις συναντήσεις, συχνά με τη γνωστή μέθοδο της αστυνομικής βαρβαρότητας. Ωστόσο, το 1982 οι πάνκιδες έκαναν το πρώτο τους CHAOS TAGE στο Αννόβερο, όπου και έσκασαν περισσότερα από 1000 άτομα για να διαμαρτυρηθούν για το φακέλωμα ιδίως των πάνκιδων, που ήταν καλή ιδέα για τους μπάτσους για να πάρουν τον έλεγχο της σκηνής, αλλά εν τέλει έδωσε στο προσκήνιο της ιστορίας τις ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ…

Πολλοί σκινάδες επίσης έσκασαν στη συνάντηση (το 82) κι έτσι οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ του 1983 είχαν σκοπό μια μεγάλη ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ των Punks και Skins. Αυτή τη φορά περισσότεροι από 1500 πάνκιδες και σκινάδες ήρθαν κι έγιναν πρωτοσέλιδα, αλλά μια μεγάλη ομάδα από ναζί σκινάδες (boneheads) κατάφερε να διαιρέσει τις ομάδες.

Την επόμενη χρονιά κανείς δεν ήθελε να ξέρει τίποτα για μεγάλη «ενοποίηση», αλλά, φυσικά, οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ έγιναν ξανά στο Αννόβερο και αυτή τη φορά ήταν μια αληθινά πανευρωπαϊκή συνάντηση αντί για πανγερμανική. Περισσότεροι από 2000 πάνκιδες και φίλοι έκαναν το μεγαλύτερο «ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ» ως τότε. Θα έβρισκες πάνκιδες από σχεδόν κάθε δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Πάραυτα, τελείωσε με μια μεγάλη απογοήτευση επειδή το απόγευμα και όλη την υπόλοιπη νύχτα υπήρχε τεράστια μάχη μεταξύ των μπάτσων και των πάνκιδων σ’ ένα νεανικό κέντρο που οι περισσότεροι πάνκιδες έσκασαν για να δουν μια πανκ συναυλία. Ήταν μια ηλίθια μάχη μεταξύ μιας βάρβαρης αστυνομίας και ενός όχλου πιωμένων και άμυαλων πάνκιδων που άρχισαν να καταστρέφουν το νεανικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι από 1000 πάνκιδες δεν μπορούσαν να φύγουν απ’ το μέρος αφού είχαν περικυκλωθεί απ’ τους μπάτσους και στην ουσία μαντρώθηκαν. Ορισμένοι λένε σαν σε σύγχρονο, Γερμανικό, στρατόπεδο συγκέντρωσης…
Αυτό ήταν το τέλος του «ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ», αλλά και η απαρχή της φθοράς του γερμανικού πανκ. Πολλοί πάνκιδες εγκατέλειψαν τη σκηνή κι ένα μέρος αυτών μετέφεραν τις ιδέες τους στην hardcore σκηνή.

Αλλά όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα η ιδέα για τις ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ δεν έχει ακόμη πεθάνει. Κάθε χρόνο γίνονταν μικρές ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ, κυρίως σε μικρά χωριά και πόλεις, με τη συμμετοχή 50-100 πάνκιδων. Όχι νεκρά πράγματα, αλλά ούτε και ζωντανά. Και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις μεγάλες μαζώξεις των 80’s, που τώρα τις λέμε «μυθικές»…

Κανείς δεν ξέρει πως έγινε, αλλά στις αρχές του 1994 εμφανίστηκαν φυλλάδια και τρικάκια, κι αυτή τη φορά δεν ήταν όποιο κι όποιο Chaos Tage˙ ήταν ΤΟ CHAOS TAGE του Αννόβερο και πάλι. Είχε μια μικρή οσμή μεγάλης αναβίωσης του «Woodstock των punk rockers», αλλά ποτέ δεν έγινε με τέτοιο τρόπο. Οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ δεν είχαν ποτέ κερδοσκοπικό χαρακτήρα για να βγάλει κανείς φράγκα ή κάτι άλλο. Δεν ήταν συνάντηση συλλεκτών δίσκων, ή αιώνιων διαδηλωτών, ή οργανωμένο με κάποιο τρόπο, αλλά ήταν μια μάζωξη ΠΟΛΛΩΝ δρομίσιων πάνκιδων˙ οι τύποι που κρατάνε το πανκ ζωντανό, όχι μέσα σε δισκάδικα, αλλά στο δρόμο, στο δημόσιο χώρο!

Έτσι τα αστειάκια που έκαναν μερικοί για τις νέες ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ δεν εμπόδισαν τη συνάντηση πάνω από χίλιων πάνκιδων στο Αννόβερο πέρσι. Και τα ΜΜΕ επίσης ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ, αλλά το είδαν με τα μάτια τους και ούρλιαξαν: «Είπαμε πως το πανκ είναι νεκρό για πάντα! Δεν πρέπει να υπάρχετε! Από που στο διάολο ήρθατε; Γιατί ξεκινάτε πάλι να διαταράσσετε τις ζωές μας;;;» Ναι, οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ επέστρεψαν με μια έκρηξη και τα υστερικά μίντια είναι ο εγγυητής για να γίνονται κάθε χρόνο! Κι επειδή το έκαναν γνωστό σε ΟΛΟΥΣ, φέτος περιμένουμε περισσότερους από 5000 πάνκιδες και φίλους απ’ όλη την Ευρώπη.

Τώρα ο ιός από τις ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ έχει περάσει στην Αμερική που θα γίνουν οι ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ του Σαν Φρανσίσκο! Μπορεί να γίνουν ΜΕΡΕΣ ΧΑΟΥΣ σε όλο τον κόσμο.

Ελάτε με τη μπάντα, τα fanzine και όλες τις ιδέες σας για να φτιάξουμε ένα ΧΑΟΣ όπως το αντιλαμβανόμαστε. Δεν μπορούν να απαγορεύσουν το ΠΑΝΚ και κάπως έτσι ούτε και το ΧΑΟΣ μας!

Ελάτε στο Αννόβερο! Ελάτε στο Σαν Φρανσίσκο!


πηγή: Λυσσασμένοι Προλετάριοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου