Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οίκο-Camping: Προς γνώση και ...

 
ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΗ
 
1.Όταν ταξιδεύετε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμήστε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψετε τη χλωρίδα και συμβάλετε έτσι στη διάβρωση του εδάφους. Προτιμήστε να κατασκηνώσετε τουλάχιστον 20 μέτρα από την ακτή και αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινούμενων ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους.
2.Έχετε πάντα μαζί σας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας όχι μόνο τα δικά σας σκουπίδια αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών όποτε είναι εφικτό. Προσπαθήστε να αφήνετε το χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον βρήκατε. Καλό θα είναι να φτιάξετε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σκουπίδια σας αν θα μείνετε ημέρες για να μαζεύετε τις σακούλες απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. αποφάγια, φλούδες) μπορείτε να τα θάβετε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τη σκηνή σας.
3.Για τα ανθρώπινα περιττώματα να σκάβετε μικρούς λάκκους (τουλάχιστον 15 εκ. βάθος) και να τους σκεπάζετε όταν κάνετε την «ανάγκη» σας. Προσοχή δεν θάβουμε τα χαρτιά τουαλέτας γιατί τα ζώα τα ξεθάβουν, προτιμήστε να τα βάζετε σε μια σακούλα απορριμμάτων και να τα πετάτε στους κάδους.
4.Αποφεύγετε τις συσκευασίες μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια, πιατάκια, σακούλες) και προτιμήστε υλικά- σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (π.χ. πάνινες σακούλες, ανοξείδωτες κούπες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα).
5.Όταν μαγειρεύετε προτιμήστε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψετε φωτιά, κυρίως αν έχετε κατασκηνώσει στο δάσος ή σε περιοχή με ξερή βλάστηση. Σε καμία περίπτωση μην κόβετε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμήστε ξερά πεσμένα κλαριά, πάντα όμως με πολύ προσοχή. Μην αφήνετε τη φωτιά από το οπτικό σας πεδίο και όταν τη σβήνετε να προσέχετε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια. Αποφεύγετε τη καύση πλαστικών και άλλων τοξικών απορριμμάτων. Καλό θα είναι να έχετε πάντα δίπλα στη φωτιά ένα μπουκάλι με νερό.
6.Αποφεύγετε να πλένεστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες στα ψάρια και το οικοσύστημα. Σε περίπτωση που χρειαστεί χρησιμοποιήστε μόνο βιοδιασπώμενο πράσινο σαπούνι.
7.Αν θελήσετε να μαζέψετε ρίγανη, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά, προσπαθήστε να μαζέψετε μόνο όσο χρειάζεστε και ποτέ μην τα κόβετε από τη ρίζα για να ξαναφυτρώσουν. Καλό είναι πάντως να μην απομακρύνετε βλάστηση και άλλα ενδημικά είδη (π.χ. βότσαλα, κοχύλια) από τον τόπο τους.
8.Διατηρήστε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο όχι μόνο για να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά και τους μόνιμους θαμώνες, τη πανίδα της περιοχής.
9.Ενημερωθείτε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη. Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που είναι προστατευόμενες γιατί φιλοξενούν είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

(ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΩΤΙΑΣ..)

• Μην ανάβετε φωτιά όταν φυσάει άνεμος. Ο άνεμος παρασέρνει τις σπίθες, και μπορεί να μεταδώσει πολύ εύκολα τη φωτιά στο δάσος.
• Χτίστε την εστία γύρω γύρω με πέτρες. Αυτό οριοθετεί την φωτιά, συγκρατεί τα ξύλα που καίγονται και τα κάρβουνα, και βοηθάει πολύ στο ψήσιμο με τη σχάρα. Μετά την αναχώρησή σας από το σημείο της κατασκήνωσης μην γκρεμίσετε το τειχάκι της εστίας, αφήστε το για να το χρησιμοποιήσουν και οι επόμενοι.  Aν βρείτε μια τέτοια εστία στο σημείο που θα στήσετε τη σκηνή σας, χρησιμοποιήστε αυτήν και μην φτιάξετε καινούρια.
• Σβήστε καλά την φωτιά πριν πάτε για ύπνο ή πριν αναχωρήσετε από το σημείο. Επίσης, όσο καίει η φωτιά, να έχετε εκεί κοντά μερικά μπουκάλια νερό ή έναν κουβά άμμο. Μην αφήνετε κοντά στις φλόγες καμινέτα γκαζιού και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα. Ανάψτε τη φωτιά τουλάχιστον οκτώ μέτρα μακριά από το αντίσκηνο. Η θερμότητα από μια δυνατή φωτιά μπορεί να μεταδώσει τις φλόγες στο αντίσκηνο! Τυχόν σπίθες που θα πεταχτούν από τις φλόγες μπορούν να βάλουν φωτιά στο αντίσκηνο, ή να ανοίξουν τρύπες στο ύφασμά του και να το καταστρέψουν.
• Προσοχή στις φλόγες. Μην ρίχνετε στη φωτιά πολλά ξύλα που δημιουργούν μεγάλες φλόγες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί η φωτιά (λόγω υψηλής θερμότητας) σε εύφλεκτα αντικείμενα, δέντρα κ.λπ., τριγύρω. Μην ρίχνετε κουκουνάρια στη φωτιά, γιατί μπορεί να εκτοξευτούν ως φλεγόμενες μπάλες. Μην ανάβετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη, χρησιμοποιήστε μικρά ξερόκλαδα ή χαρτιά για προσάναμμα. Μην καίτε ελαστικά και άλλα αντικείμενα που βγάζουν πυκνούς καπνούς ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις που μπορεί να ενοχλήσουν άλλους κατασκηνωτές. Μην καίτε σκουπίδια (κονσέρβες, αλουμινένια κουτιά κ.λπ.) που αφήνουν υπολείμματα
• Μακριά από τα δέντρα! Ανάψτε τη φωτιά σας τουλάχιστον 8 μέτρα μακριά από τα κοντινότερα δέντρα ή θάμνους. Απομακρύνετε από το χώρο γύρω από τη φωτιά τα ξερόχορτα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου