Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Νόμος είναι το δίκιο των χρυσοθήρων-καπιταλιστών

Το ΣτΕ (ξανα)κουρελιάζει κάθε έννοια νομιμότητας

Small_img_19578
Με μια προκλητική προσωρινή διαταγή, που κουρελιάζει κάθε έννοια νομιμότητας, η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου, επιτρέπει στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» να συνεχίσει την κατασκευή των παράνομων εγκαταστάσεών της στις Σκουριές, που τις είχε σταματήσει η Πολεοδομία, επειδή η εταιρία δεν έχει άδεια δόμησης.

Το ιστορικό, στο οποίο έχουμε κάποια έμμεση εμπλοκή και εμείς, έχει ως εξής. Στις αρχές του χρόνου, η «Ελληνικός Χρυσός» υπέβαλε φάκελο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ζητώντας έγκριση δόμησης για τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, άγνωστο πως, πληροφορήθηκε για το παράνομο ΦΕΚ με το οποίο ο Σηφουνάκης είχε αλλάξει τον ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο και έστειλε το φάκελο στην Πολεοδομία Αρναίας, δεδομένου ότι με τη νοθεία του Σηφουνάκη δεν απαιτούνταν η έγκρισή του στο πρώτο στάδιο (έγκριση δόμησης), αλλά μόνο στο δεύτερο. Πρέπει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι η «Ελληνικός Χρυσός» ήξερε καλά ποια διαδικασία έπρεπε ν’ ακολουθήσει. Ηξερε ότι πρέπει να βγάλει άδεια δόμησης για να κάνει το οποιοδήποτε έργο στις Σκουριές (χωματουργικά, κατασκευή κτιρίων κτλ.).

Για λόγουςπου δεν γνωρίζουμε, το Μάρτη η Πολεοδομία Αρναίας επέστρεψε το φάκελο στην εταιρία, χωρίς να εκδώσει έγκριση δόμησης.
Τον Απρίλη άρχισε η δική μας ανάμιξη, όταν ανακαλύψαμε τη νοθεία που είχε κάνει στο νόμο ο Σηφουνάκης. Οταν η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι έχει γίνει νοθεία και έστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, για να διορθώσει την παρανομία, ενημερώσαμε αναλυτικά την Πολεοδομία Αρναίας, είπαμε στους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι επίκειται ρύθμιση και τους καλέσαμε να μην κάνουν καμιά υποχώρηση στις πιέσεις της «Ελληνικός Χρυσός».

Τότε η εταιρία άλλαξε τακτική. Εχοντας καταλάβει ότι δύσκολα θα πάρει άδεια δόμησης από την Πολεοδομία και ότι μετά τη δρομολογημένη εξάλειψη της παρανομίας Σηφουνάκη, την οποία εμείς είχαμε δημοσιοποιήσει, θα έπρεπε να επανέλθει στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με πλήρη φάκελο, η εταιρία κατέφυγε στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο κουρελιάζοντας τη νομοθεσία, εξέδωσε στις 13 Μάη του 2013 «άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού και μηχανικού εξοπλισμού». Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών - Τμήμα Γ’ έδωσε στην «Ελληνικός Χρυσός» άδεια να εγκαταστήσει τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ενός ολόκληρου εργοστασίου, το οποίο δεν υφίσταται και για το οποίο δεν έχει εγκριθεί άδεια δόμησης! Αυτή την άδεια η εταιρία τώρα τη βαφτίζει άδεια δόμησης. Μ’ αυτή την άδεια η εταιρία υποστηρίζει ότι μπορεί να χτίσει τα κτίρια του εργοστάσιου, για τα οποία τόσο καιρό τώρα προσπαθούσε να πάρει άδεια και δεν τα είχε καταφέρει!

Ο μυστικοσύμβουλος του Α. Σαμαρά και γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος δεν έχει κουνήσει το δαχτυλάκι του για να αποκατασταθεί η ωμή παρανομία του Σηφουνάκη, την οποία ο ίδιος έχει παραδεχτεί ως τέτοια. Εστειλε ένα τυπικό σημείωμα στον Καλαφάτη για να επιληφθεί του θέματος, ο Καλαφάτης το ανέθεσε στον γενικό γραμματέα Αλεξιάδη και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά το ΥΠΕΚΑ προχωρά τώρα σε μια πιο χοντρή παρανομία απ’ αυτή του Σηφουνάκη, εκδίδοντας μια άδεια που δεν πατάει σε καμιά νομική βάση, κουρελιάζοντας το νόμο για τη δόμηση, μετατρέποντας μια άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε άδεια δόμησης! Αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα των Τ. Μπαλτάκου και Στ. Καλαφάτη. Από τη νόθευση ενός νόμου, για να εξυπηρετηθεί η «Ελληνικός Χρυσός» φτάσαμε τώρα στην παραβίαση κάθε νόμου και στην επιβολή του «νόμου των χρυσοθήρων».

Η «Ελληνικός Χρυσός» βέβαια είχε κάνει στις Σκουριές και παράνομα χωματουργικά έργα και παράνομες κατασκευές, συμπεριφερόμενη ως κράτος εν κράτει. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια και κινούνταν αργά και μόνο μετά από συνεχείς καταγγελίες και υπομνήματα των αγωνιζόμενων κατοίκων. Ετσι, το Δεκέμβρη του 2012 η Πολεοδομία αναγκάστηκε να κάνει αυτοψία για δεύτερη φορά και να επιβάλει πρόστιμα για τις αυθαίρετες κατασκευές. Πώς απάντησαν οι μηχανικοί της εταιρίας σε φιλική τους ιστοσελίδα; «Eδώ και 6 μήνες η εταιρία περιμένει την έγκριση των σχετικών μελετών, που έχει καταθέσει στην πολεοδομία. Δεν γινόταν να παραμένουμε άλλο, επί ξύλου κρεμάμενοι, μέσα στον χώρο που μας ανήκει, επειδή κάποιοι υπάλληλοι υπηρεσιών, ή έχουν διαφορετικούς ρυθμούς από τους δικούς μας, ή μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία και φοβικά σύνδρομα»!

Oμολογούν κυνικά ότι έκαναν παράνομα έργα, γιατί δεν είχαν άδεια, επειδή δήθεν τους καθυστερούσαν οι υπηρεσίες που διακατέχονται από «καχυποψία και φοβικά σύνδρομα». Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι παραδέχονται ότι έχουν καταθέσει μελέτες στην Πολεοδομία και περιμένουν έγκριση. Αυτή την έγκριση πλέον ισχυρίζονται ότι δεν τη χρειάζονται, γιατί το ΥΠΕΚΑ έκανε σκουπίδια το νόμο και τους έδωσε μια άλλη άδεια, η οποία είναι για πάσα χρήση!

Στις 10 Ιουνίου, η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη εξέδωσε απαγόρευση συνέχισης των εργασιών που η «Ελληνικός Χρυσός» συνέχιζε, υπό την προστασία των ΜΑΤ. Εστειλε στο ΑΤ Αρναίας το εξής έγγραφο: «Παρακαλούμε σύμφωνα με την παρ 5α του άρθρου 4 του Ν. 4067/2012 "Νέος Οικοδομικός Κανονισμός" [ΦΕΚ 79Α/2012] να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία στη θέση "Σκουριές" της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης (…) Η συνέχιση θα επιτραπεί μόνο με νεότερο σήμα μας ανεξάρτητα αν σας παρουσιαστεί οποιαδήποτε αδειοδότηση».

Τότε, η «Ελληνικός Χρυσός» προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας αναστολή της απόφασης της Πολεοδομίας και προσωρινή διαταγή. Στην προσφυγή αναφέρει ότι «τα επίμαχα έργα αφορούν εκσκαφές και την κατασκευή βάθρων για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που έχουν αδειοδοτηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ»! Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας, υποστηρίζοντας ότι φτιάχνουν βάθρα για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θ’ αποτελούν τμήματα ενός εργοστασίου το οποίο δεν έχει κατασκευαστεί και δεν μπορεί να κατασκευαστεί όσο δεν έχει άδεια δόμησης. Υποτιμούν ακόμη και τη νοημοσύνη τους, υποστηρίζοντας ότι θα φτιάξουν κάποια βάθρα στη μέση του πουθενά, έτσι στον αέρα. Τότε γιατί τόσο καιρό τώρα προσπαθούσαν να πάρουν άδεια δόμησης από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες;

Ακόμη πιο προκλητική, όμως, είναι η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ Αγγελική Θεοφανοπούλου. Την παραθέτουμε ολόκληρη, γιατί αποτελεί πραγματικό μνημείο:

«ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΜΕ την αναστολή εκτελέσεως του με αρ. πρωτ. 786/10-6-2013 σήματος του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής καθ’ ο μέρος απαγορεύει την εκτέλεση των εργασιών έδρασης του μηχανολογικού εξοπλισμού (διαμορφώσεις χώρων, κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές) που προβλέπονται στην Δ8/5/Φ.12.7/9452/ 1794/13.5.2013 άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ».

Η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος, του επιφορτισμένου (λέμε τώρα)με την υπεράσπιση του Περιβάλλοντος, έρχεται σαφέστατα να επικυρώσει την προκλητική, παράνομη απόφαση του ΥΠΕΚΑ, που επιτρέπει στην «Ελληνικός Χρυσός» να χτίσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο χωρίς άδεια δόμησης, αλλά με μια παντελώς αστήρικτη και παράνομη άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Σε όποιον μηχανικό (ειδικά σε μηχανικούς των πολεοδομιών) το είπαμε αυτό μας κοίταζε μην πιστεύοντας σ’ αυτά που άκουγε. Εργοστάσιο χωρίς άδεια δόμησης δεν μπορεί να χτιστεί.

Αυτό το σκάνδαλο δεν έχει τελειωμό. Ενας νόμος μόνο υπάρχει: να φτιάξει οπωσδήποτε το εργοστάσιο η «Ελληνικός Χρυσός». Τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής τον αντιμετωπίζουν με ΜΑΤ, εισβολές σε σπίτια, δίκες, προφυλακίσεις. Και τη νομιμότητα που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος την κάνουν μπαλάκι και του τη δίνουν να τη φάει. Ετσι έκανε το νόμο που ψήφισε η Βουλή ο Σηφουνάκης, έτσι κάνει και τώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με πλήρη κάλυψη και του Μπαλτάκου (που τόσο ευαίσθητος είναι όταν πρόκειται για θέματα όπως η ιθαγένεια αλλοδαπών) και των Σαμαρά-Βενιζέλου. Ούτε την παρανομία του Σηφουνάκη αποκατέστησε, ενώ παράλληλα προχωρά σε μεγαλύτερες και προκλητικότερες παρανομίες για χάρη της εταιρίας.

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 6 ΙΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου